Smakosze.pl

Canva / armano777

Przepis na kultowy makaron z truskawkami. Smak lata i dzieciństwa

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Makaron z truskawkami jest jednym z najlepszych smaków dzieciństwa. Warto po niego sięgnąć latem, kiedy przepyszne owoce odstaniemy bez najmniejszych problemów. Na zdjęciu brakuje jednego ważnego składnika. Mowa o śmietanie.

Przepyszny makaron z truskawkami u wielu smakoszy wywołuje nostalgię. Dawniej specjał jadało się o wiele częściej. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować go nawet dziś. Przepis na kultowy smakołyk z dzieciństwa jest banalnie prosty.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Makaron z truskawkami o smaku wspomnień

Nie da się ukryć, że niektóre dania potrafią przywołać wspomnienia dawnych lat. Makaron z truskawkami z pewnością można zaliczyć do tego grona. Latem nie powinno go zabraknąć na naszych stołach.

Jakiś czas temu prezentowaliśmy niezawodny przepis na pierogi z truskawkami . Dziś sięgniemy po przepis na równie smakowity kulinarny szlagier. Makaron i truskawki wzbogacimy również o śmietanę. Jakie produkty będą nam potrzebne?

  • 150 g makaronu świderki

  • 400 g truskawek

  • 60 g cukru

  • 100 ml śmietany 18%

Niezawodny przepis na makaron z truskawkami jak za dawnych lat

Na początku gotujemy makaron zgodnie z instrukcją zawartą na opakowaniu. Danie samo w sobie jest niedrogie, w związku z tym lepiej wziąć produkt dobrej jakości. Truskawki starannie myjemy i pozbawiamy szypułek. Niedawno wspominaliśmy o tym, czy listki po owocach są jadalne .

Owoce kroimy i przekładamy do miski. Dodajemy do nich cukier i rozdrabniamy przy użyciu widelca. Truskawki łączymy ze śmietaną. Powinniśmy otrzymać sos z okazałymi kawałkami owoców.

Jeszcze ciepły makaron wykładamy na talerze. Całość polewamy sosem z truskawek i śmietany. Specjał możemy wzbogacić jeszcze o listki mięty. Danie z pewnością momentalnie zniknie ze stołów, a prośby o dokładkę są niemal pewne.

Makaron z truskawkami i śmietaną
Makaron z truskawkami i śmietaną

Canva / al62

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Kwestia smaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Biorę groszek konserwowy i wrzucam go do garnka. Po 20 minutach mam genialną, sycącą zupę
Czytaj więcej >

Przepisy

Nikt mi nie wierzy, że to najzwyklejsze ziemniaki. Ktokolwiek ich spróbuje, od razu prosi o przepis
Czytaj więcej >

Przepisy

Wydrąż cebulę i wlej do niej jajko. W mig zyskasz idealne danie zarówno na obiad, jak i na kolację
Czytaj więcej >

Przepisy

Mieszam 3 składniki i gotuję we wrzątku. Te błyskawiczne kluski uwielbia cała moja rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Ugotuj makaron i dodaj do niego jajka. Robię to na obiad, gdy brakuje mi czasu i pomysłów
Czytaj więcej >

Przepisy

Od lat nie kupuję kajzerek w sklepie. Najlepsze bułki robię w domu, wychodzą lepiej niż z piekarni
Czytaj więcej >
Jakub Kossakowski

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ziemniaki i owijam mięsem mielonym. Przy tym wszystkie kotlety mogą się schować
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż mandarynki na patelni i zalej ciastem. Rodzina ciągle prosi mnie o ten deser, robię go w chwilę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Przed smażeniem zawsze nacinam piersi z kurczaka w ten sposób. Po spróbowaniu nigdy nie zrobisz inaczej
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Karkówka od Strzelczyka jest grzechu warta, smakuje lepiej niż gyros. Nie uwierzysz, w czym ją marynuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To najprostsze ciasto ze śliwkami, jakie znam. Szybki poobiedni deser zrobisz bez miksera i bez ucierania
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy nie patrzyłam, syn dodał do sałatki tę przyprawę. Tak mi zasmakowało, że teraz używam jej zawsze
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ziemniaki i owijam mięsem mielonym. Przy tym wszystkie kotlety mogą się schować
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż mandarynki na patelni i zalej ciastem. Rodzina ciągle prosi mnie o ten deser, robię go w chwilę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Przed smażeniem zawsze nacinam piersi z kurczaka w ten sposób. Po spróbowaniu nigdy nie zrobisz inaczej
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Karkówka od Strzelczyka jest grzechu warta, smakuje lepiej niż gyros. Nie uwierzysz, w czym ją marynuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To najprostsze ciasto ze śliwkami, jakie znam. Szybki poobiedni deser zrobisz bez miksera i bez ucierania
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy nie patrzyłam, syn dodał do sałatki tę przyprawę. Tak mi zasmakowało, że teraz używam jej zawsze
Czytaj więcej >