Smakosze.pl
Makaron z truskawkami

Canva / armano777

Przepis na kultowy makaron z truskawkami. Smak lata i dzieciństwa

16 Sierpnia 2021

(Ostatnia zmiana: 16 Sierpnia 2021)

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Makaron z truskawkami jest jednym z najlepszych smaków dzieciństwa. Warto po niego sięgnąć latem, kiedy przepyszne owoce odstaniemy bez najmniejszych problemów. Na zdjęciu brakuje jednego ważnego składnika. Mowa o śmietanie.

Przepyszny makaron z truskawkami u wielu smakoszy wywołuje nostalgię. Dawniej specjał jadało się o wiele częściej. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować go nawet dziś. Przepis na kultowy smakołyk z dzieciństwa jest banalnie prosty.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Makaron z truskawkami o smaku wspomnień

Nie da się ukryć, że niektóre dania potrafią przywołać wspomnienia dawnych lat. Makaron z truskawkami z pewnością można zaliczyć do tego grona. Latem nie powinno go zabraknąć na naszych stołach.

Jakiś czas temu prezentowaliśmy niezawodny przepis na pierogi z truskawkami. Dziś sięgniemy po przepis na równie smakowity kulinarny szlagier. Makaron i truskawki wzbogacimy również o śmietanę. Jakie produkty będą nam potrzebne?

  • 150 g makaronu świderki

  • 400 g truskawek

  • 60 g cukru

  • 100 ml śmietany 18%

Czekoladowy sernik na herbatnikach

Niebiański sernik czekoladowy bez pieczenia na herbatnikach

CZYTAJ DALEJ

Niezawodny przepis na makaron z truskawkami jak za dawnych lat

Na początku gotujemy makaron zgodnie z instrukcją zawartą na opakowaniu. Danie samo w sobie jest niedrogie, w związku z tym lepiej wziąć produkt dobrej jakości. Truskawki starannie myjemy i pozbawiamy szypułek. Niedawno wspominaliśmy o tym, czy listki po owocach są jadalne.

Owoce kroimy i przekładamy do miski. Dodajemy do nich cukier i rozdrabniamy przy użyciu widelca. Truskawki łączymy ze śmietaną. Powinniśmy otrzymać sos z okazałymi kawałkami owoców.

Jeszcze ciepły makaron wykładamy na talerze. Całość polewamy sosem z truskawek i śmietany. Specjał możemy wzbogacić jeszcze o listki mięty. Danie z pewnością momentalnie zniknie ze stołów, a prośby o dokładkę są niemal pewne.

Makaron z truskawkami i śmietaną

Makaron z truskawkami i śmietaną

Canva / al62

Jak dobrze znasz tradycyjne, polskie potrawy? Tylko geniusz zdobędzie komplet punktów

Pytanie 1 z 9

Farsz w pierogach ruskich musi zawierać

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Kwestia smaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

ciasto black forrest

Przepisy

Najlepszy przepis na kultowe, uwielbiane ciasto "Czarny las"

Czytaj więcej >

Przepisy

Pyszna i niebanalna zupa meksykańska z ziemniakami

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak przygotować pieczony udziec wołowy?

Czytaj więcej >
Anna Lewandowska, racuchy

Przepisy

Obłędnie pyszne racuchy z brzoskwiniami z przepisu Anny Lewandowskiej

Czytaj więcej >

Przepisy

Sos z kurczakiem do ryżu - błyskawiczny, smakowity obiad

Czytaj więcej >
Sernik z dodatkiem gotowanego budyniu i jagód

Przepisy

Kremowy, zaskakujący sernik dodatkiem gotowanego budyniu

Czytaj więcej >