Smakosze.pl

Canva / madaland

Co zrobić, aby ogórki kiszone nie pleśniały w słoiku?

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Nie da się ukryć, że ogórki kiszone zajmują szczególne miejsce w naszej rodzimej kuchni. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy spałaszowaliby je z miłą chęcią. Polacy chętnie przygotowują ogórki kiszone w domowym zaciszu. Okazuje się, że niedokładne przykrycie ich zalewą może zaowocować pojawieniem się pleśni.

Ogórki kiszone można uznać z wyjątkowy specjał, któremu bardzo ciężko się oprzeć. Nie bez powodu tak ciężko się im oprzeć. Oczywiście najlepiej smakują ogórki kiszone przygotowane samodzielnie. Jakich błędów lepiej się wystrzegać?

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Co zrobić, by ogórki kiszone nie spleśniały?

Bez wątpienia spleśniałe ogórki kiszone są jednym z największych kulinarnych rozczarowań. Niestety nietrudno o taki scenariusz. Wystarczy o jeden niepozorny błąd, który może kompletnie zrujnować efekty naszej pracy przy przetworach.

Jakiś czas temu wyjaśnialiśmy, jakiej wody najlepiej używać, kiedy w grę wchodzą ogórki kiszone . Okazuje się, że zalewa odgrywa kluczową rolę. To właśnie ona sprawia, że ogórki kiszone nie pleśnieją.

Jeśli ogórki umieściliśmy już w słoiku, a nasza zalewa jest już gotowa, wówczas pamiętajmy, że ciecz ma całkowicie przykryć warzywa. Uchybienie w tym zakresie może zaowocować pojawieniem się pleśni.

Zalewa na ogórki kiszone musi składać się również z odpowiednich składników. Oprócz wody potrzebujemy soli. Najlepiej sprawdza się kamienna niejodowana. W wodzie powinno znajdować się około 8% soli. Przy dłuższym przechowywaniu ogórków, warto do zalewy dodać także cukier.

Jakich jeszcze uchybień wystrzegać się, gdy w grę wchodzą ogórki kiszone?

Ogórki kiszone powinny być przygotowywane z jak najświeższych warzyw. W związku z tym najlepiej zabrać się za pracę od razu po powrocie z zakupów. Ogórki trzeba porządnie oczyścić i namoczyć przez minimum godzinę w zimnej wodzie.

Skoro już o ogórkach mowa, nie można zapomnieć o tym, że niezwykle istotna jest ich odmiana. Mistrzowie kuchni przeważnie polecają warzywa Śremski, Śremianin, Octopus lub Julina. Warto pamiętać, że nie należy mieszać ogórków różnych odmian.

Ogórki kiszone przez pierwsze trzy dni należy przechowywać w temperaturze około 23 stopni Celsjusza. Następnie należy je przestawić w chłodniejsze miejsce. Takie warunki zapewnią nam kulinarny sukces. Warto wiedzieć, co zrobić, by ogórki kiszone nie wyszły miękkie .

Ogórki kiszone wyjdą idealnie
Ogórki kiszone wyjdą idealnie

Canva / magnola

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Klaudyna Hebda; Gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Weź widelec, natkę pietruszki i zrób tę sztuczkę. W życiu sama bym na to nie wpadła
Czytaj więcej >

Porady

Połóż masło na talerzyk i przykryj je szklanką. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Czytaj więcej >

Porady

Przekrój cytrynę na pół i włóż do zmywarki. Efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania, to wielka oszczędność
Czytaj więcej >

Porady

Nigdy nie wyrzucam fusów z kawy. Dzięki temu patentowi oszczędzam sporo pieniędzy
Czytaj więcej >

Porady

Podczas grzybobrania koniecznie patrz w górę. Do domu wrócisz z koszykiem pełnym prawdziwków
Czytaj więcej >

Porady

Weź plaster cytryny i wrzuć do garnka z jajkami. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Czytaj więcej >
Jakub Kossakowski

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź surowego ziemniaka i wbij w niego widelec. Znajomi śmiali się ze mnie, teraz sami tak robią
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Musiałam obrać do ciast 3 kg jabłek. Z pomocą przyszedł mąż-majsterkowicz, całość zajęła 5 minut
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź widelec i wbij go w pomidora, po chwili padniesz z wrażenia. Żałuję, że wcześniej tego nie znałam
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wyłóż orzechy włoskie na blachę i wstaw do piekarnika. Mało kto wie, dlaczego to jest tak ważne
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Połóż kromkę chleba na ugotowanym ryżu. Powszechny problem zniknie jak ręką odjął
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Tak wątróbkę robiła moja babcia. Jedna porada jest bezcenna, pamiętaj o tym przed smażeniem
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź surowego ziemniaka i wbij w niego widelec. Znajomi śmiali się ze mnie, teraz sami tak robią
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Musiałam obrać do ciast 3 kg jabłek. Z pomocą przyszedł mąż-majsterkowicz, całość zajęła 5 minut
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź widelec i wbij go w pomidora, po chwili padniesz z wrażenia. Żałuję, że wcześniej tego nie znałam
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wyłóż orzechy włoskie na blachę i wstaw do piekarnika. Mało kto wie, dlaczego to jest tak ważne
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Połóż kromkę chleba na ugotowanym ryżu. Powszechny problem zniknie jak ręką odjął
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Tak wątróbkę robiła moja babcia. Jedna porada jest bezcenna, pamiętaj o tym przed smażeniem
Czytaj więcej >