Co zrobić, aby ogórki kiszone nie pleśniały w słoiku?
Nie da się ukryć, że ogórki kiszone zajmują szczególne miejsce w naszej rodzimej kuchni. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy spałaszowaliby je z miłą chęcią. Polacy chętnie przygotowują ogórki kiszone w domowym zaciszu. Okazuje się, że niedokładne przykrycie ich zalewą może zaowocować pojawieniem się pleśni.
Ogórki kiszone można uznać z wyjątkowy specjał, któremu bardzo ciężko się oprzeć. Nie bez powodu tak ciężko się im oprzeć. Oczywiście najlepiej smakują ogórki kiszone przygotowane samodzielnie. Jakich błędów lepiej się wystrzegać?
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Co zrobić, by ogórki kiszone nie spleśniały?
Bez wątpienia spleśniałe ogórki kiszone są jednym z największych kulinarnych rozczarowań. Niestety nietrudno o taki scenariusz. Wystarczy o jeden niepozorny błąd, który może kompletnie zrujnować efekty naszej pracy przy przetworach.
Jakiś czas temu wyjaśnialiśmy, jakiej wody najlepiej używać, kiedy w grę wchodzą ogórki kiszone. Okazuje się, że zalewa odgrywa kluczową rolę. To właśnie ona sprawia, że ogórki kiszone nie pleśnieją.
Jeśli ogórki umieściliśmy już w słoiku, a nasza zalewa jest już gotowa, wówczas pamiętajmy, że ciecz ma całkowicie przykryć warzywa. Uchybienie w tym zakresie może zaowocować pojawieniem się pleśni.
Zalewa na ogórki kiszone musi składać się również z odpowiednich składników. Oprócz wody potrzebujemy soli. Najlepiej sprawdza się kamienna niejodowana. W wodzie powinno znajdować się około 8% soli. Przy dłuższym przechowywaniu ogórków, warto do zalewy dodać także cukier.
Jakich jeszcze uchybień wystrzegać się, gdy w grę wchodzą ogórki kiszone?
Ogórki kiszone powinny być przygotowywane z jak najświeższych warzyw. W związku z tym najlepiej zabrać się za pracę od razu po powrocie z zakupów. Ogórki trzeba porządnie oczyścić i namoczyć przez minimum godzinę w zimnej wodzie.
Skoro już o ogórkach mowa, nie można zapomnieć o tym, że niezwykle istotna jest ich odmiana. Mistrzowie kuchni przeważnie polecają warzywa Śremski, Śremianin, Octopus lub Julina. Warto pamiętać, że nie należy mieszać ogórków różnych odmian.
Ogórki kiszone przez pierwsze trzy dni należy przechowywać w temperaturze około 23 stopni Celsjusza. Następnie należy je przestawić w chłodniejsze miejsce. Takie warunki zapewnią nam kulinarny sukces. Warto wiedzieć, co zrobić, by ogórki kiszone nie wyszły miękkie.
Canva / magnola
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Klaudyna Hebda; Gotujmy