Smakosze.pl
Marynowana papryka zaskakuje wspaniałym smakiem

Canva / mholka

Przepis na słodką i wyrazistą paprykę marynowaną w słoiku

1 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Marynowana papryka często gości na naszych stołach. Wszystko przez jej kuszące walory smakowe. Dziś postawimy na paprykę marynowanej w miodzie i occie. Przygotowanie specjały jest banalnie proste i każdy powinien poradzić sobie z tym zadaniem.

Nie da się ukryć, że marynowana papryka jest przekąską uwielbianą przez liczne grono smakoszy. Nietrudno natknąć się na osoby, które spałaszowałyby ją z miłą chęcią. Tym razem wypróbujemy niezawodną recepturę na paprykę w słodkiej zalewie.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Marynowana papryka zachwyci domowników

Smakowita marynowana papryka potrafi przyprawić o szybsze bicie serca. Frykas idealnie sprawdza się w roli dodatku obiadowego. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na paprykę po chorwacku.

Marynowana papryka może być przygotowana na wiele sposobów. Domownicy nie będą mogli się oprzeć specjałowi w miodowo-octowej zalewie. Przepis zaskakuje prostotą. Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • 2 kg papryki czerwonej

  • 2 litry wody

  • 250 ml octu

  • 250 g cukru

  • 10 ziaren ziela angielskiego

  • 10 liści laurowych

  • 10 ziaren gorczycy

  • 30 g soli

  • 60 ml miodu

Jajecznica od Gordona Ramsaya

Delikatna jajecznica według Gordona Ramsaya

CZYTAJ DALEJ

Wyśmienita i prosta w przygotowaniu marynowana papryka

Na początku papryki starannie myjemy, wydrążamy i kroimy na paski. W wyparzonych słoikach umieszczamy ziele angielskie, liście laurowe, gorczyce i pokrojone warzywa. Całość trzeba będzie wzbogacić o zalewę.

W garnku umieszczamy wodę, ocet, cukier, sól oraz miód. Wszystko podgrzewamy i doprowadzamy do wrzenia. Gorącą zalewę przelewamy do słoików. Na wierzch dodajemy łyżkę oleju.

Tak przygotowane przetwory pasteryzujemy przez 10 minut. Marynowana papryka powinna być przechowywana w ciemnym miejscu. Możemy się nią cieszyć również zimą. Godny uwagi jest również przepis na faszerowane papryki w niedrogim wydaniu.

Marynowana papryka

Marynowana papryka

Canva / NelliSyr

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Uwielbiam

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje w

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Gołąbki z cudowną, serową niespodzianką - obiadowy ideał

Czytaj więcej >

Przepisy

Koktajl z mrożonych owoców

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza, przedwojenna receptura na puszyste racuchy

Czytaj więcej >

Przepisy

Delikatne ciasto rafaello

Czytaj więcej >

Przepisy

Idealna na jesień, sycąca fasolka po bretońsku z mięsem mielonym

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis Kuronia na cudowne kotlety mielone z pieczarkami

Czytaj więcej >