Przepis na słodką i wyrazistą paprykę marynowaną w słoiku
Marynowana papryka często gości na naszych stołach. Wszystko przez jej kuszące walory smakowe. Dziś postawimy na paprykę marynowanej w miodzie i occie. Przygotowanie specjały jest banalnie proste i każdy powinien poradzić sobie z tym zadaniem.
Nie da się ukryć, że marynowana papryka jest przekąską uwielbianą przez liczne grono smakoszy. Nietrudno natknąć się na osoby, które spałaszowałyby ją z miłą chęcią. Tym razem wypróbujemy niezawodną recepturę na paprykę w słodkiej zalewie.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Marynowana papryka zachwyci domowników
Smakowita marynowana papryka potrafi przyprawić o szybsze bicie serca. Frykas idealnie sprawdza się w roli dodatku obiadowego. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na paprykę po chorwacku.
Marynowana papryka może być przygotowana na wiele sposobów. Domownicy nie będą mogli się oprzeć specjałowi w miodowo-octowej zalewie. Przepis zaskakuje prostotą. Jakie składniki będą nam potrzebne?
2 kg papryki czerwonej
2 litry wody
250 ml octu
250 g cukru
10 ziaren ziela angielskiego
10 liści laurowych
10 ziaren gorczycy
30 g soli
60 ml miodu
Wyśmienita i prosta w przygotowaniu marynowana papryka
Na początku papryki starannie myjemy, wydrążamy i kroimy na paski. W wyparzonych słoikach umieszczamy ziele angielskie, liście laurowe, gorczyce i pokrojone warzywa. Całość trzeba będzie wzbogacić o zalewę.
W garnku umieszczamy wodę, ocet, cukier, sól oraz miód. Wszystko podgrzewamy i doprowadzamy do wrzenia. Gorącą zalewę przelewamy do słoików. Na wierzch dodajemy łyżkę oleju.
Tak przygotowane przetwory pasteryzujemy przez 10 minut. Marynowana papryka powinna być przechowywana w ciemnym miejscu. Możemy się nią cieszyć również zimą. Godny uwagi jest również przepis na faszerowane papryki w niedrogim wydaniu.
Canva / NelliSyr
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Uwielbiam