Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na słodką i wyrazistą paprykę marynowaną w słoiku
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 25.03.2022 23:06

Przepis na słodką i wyrazistą paprykę marynowaną w słoiku

Marynowana papryka zaskakuje wspaniałym smakiem
Canva / mholka

Marynowana papryka często gości na naszych stołach. Wszystko przez jej kuszące walory smakowe. Dziś postawimy na paprykę marynowanej w miodzie i occie. Przygotowanie specjały jest banalnie proste i każdy powinien poradzić sobie z tym zadaniem.

Nie da się ukryć, że marynowana papryka jest przekąską uwielbianą przez liczne grono smakoszy. Nietrudno natknąć się na osoby, które spałaszowałyby ją z miłą chęcią. Tym razem wypróbujemy niezawodną recepturę na paprykę w słodkiej zalewie.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Marynowana papryka zachwyci domowników

Smakowita marynowana papryka potrafi przyprawić o szybsze bicie serca. Frykas idealnie sprawdza się w roli dodatku obiadowego. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na paprykę po chorwacku.

Marynowana papryka może być przygotowana na wiele sposobów. Domownicy nie będą mogli się oprzeć specjałowi w miodowo-octowej zalewie. Przepis zaskakuje prostotą. Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • 2 kg papryki czerwonej

  • 2 litry wody

  • 250 ml octu

  • 250 g cukru

  • 10 ziaren ziela angielskiego

  • 10 liści laurowych

  • 10 ziaren gorczycy

  • 30 g soli

  • 60 ml miodu

Wyśmienita i prosta w przygotowaniu marynowana papryka

Na początku papryki starannie myjemy, wydrążamy i kroimy na paski. W wyparzonych słoikach umieszczamy ziele angielskie, liście laurowe, gorczyce i pokrojone warzywa. Całość trzeba będzie wzbogacić o zalewę.

W garnku umieszczamy wodę, ocet, cukier, sól oraz miód. Wszystko podgrzewamy i doprowadzamy do wrzenia. Gorącą zalewę przelewamy do słoików. Na wierzch dodajemy łyżkę oleju.

Tak przygotowane przetwory pasteryzujemy przez 10 minut. Marynowana papryka powinna być przechowywana w ciemnym miejscu. Możemy się nią cieszyć również zimą. Godny uwagi jest również przepis na faszerowane papryki w niedrogim wydaniu.

Marynowana papryka
Marynowana papryka

Canva / NelliSyr

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Uwielbiam

Zapraszamy na nasz Instagram