Smakosze.pl Przepisy Lewandowska zdradziła przepis na żurek. 1 patent może zaskoczyć
TRICOLORS/East News, canva/arfo

Lewandowska zdradziła przepis na żurek. 1 patent może zaskoczyć

17 marca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Już za miesiąc Wielkanoc. Warto więc zbierać najlepsze przepisy na świąteczne potrawy. Dziś proponujemy żurek, na który przepis zdradziła Anna Lewandowska. Jeden patent może was pozytywnie zaskoczyć. Dzięki niemu żurek jest mniej kaloryczny, ma za to więcej smaku.

Przepisów na żurek spotkaliście już pewnie wiele. Nie jeden z pewnością przetestowaliście. I to bardzo dobrze, bo dzięki temu możecie odnaleźć przepis, który będzie dla was idealny. Być może będzie to przepis proponowany przez Annę Lewandowską?

Lewandowska zdradziła przepis na żurek. 1 patent może zaskoczyć

Składniki:

  • 2 marchewki

  • kawałek selera

  • 1 pietruszka

  • kawałek pora

  • 1 cebula

  • 2 listki laurowe

  • po kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu

  • 6 białych kiełbas

  • 1/2 l zakwasu na żur

  • majeranek

  • 2 ząbki czosnku

  • 10 dag wędzonego boczku

  • 4 łyżki śmietany

  • 6 jajek ugotowanych na twardo

Przygotowanie żurku

Warzywa obierz, opłucz, włóż do garnka. Zalej ok. 1,5 zimnej wody, dodaj listki laurowe, ziarna ziela i pieprzu. Gotuj, aż warzywa będą miękkie. Wywar przecedź.

Do garnka z wywarem włóż białą kiełbasę. Wcześniej możesz ją pokroić w plastry. Dodaj zakwas na żur, majeranek i posiekane ząbki czosnku. Całość gotuj pół godziny.

Po tym czasie do żurku dodaj boczek pokrojony w cienkie plasterki. Całość gotuj 30 minut na niedużym ogniu.

Warzywa z wywaru zmiksuj i zagęść nimi zupę. Zabiel ją śmietaną, podawaj z ugotowanym na twardo jajkiem.

Wskazówka:

Jeśli chcesz, by żurek był bardziej kwaśny, możesz do niego dodać trochę soku z kiszonych ogórków.

W naszym serwisie znajdziesz też inne przepisy na żurek. Sprawdź, jak żurek w chlebie robi Anna Starmach . Dowiedz się też, jak przygotować zakwas na żur .

warzywa
warzywa

Źródło zdjęcia: canva/Gitanna

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: hpba

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy