Doskonały patent Ani Starmach na żurek w chlebie. Hit nie tylko na Wielkanoc
Klasyczny żurek w chlebie jest w pewnym sensie symbolem Wielkanocy, jednak warto przyrządzać go nie tylko w czasie świąt. Ania Starmach zaprezentowała własny przepis na tę kultową zupę. Jej patentem jest podpieczenie uprzednio wydrążonego bochenka chleba, aby zwiększyć jego odporność na nasiąkanie płynem.
Żurek w chlebie od Ani Starmach jest idealnym daniem, aby wywołać zachwyt wśród swoich domowników. Tak podane tradycyjne polskie danie daje wyjątkowe wrażenie, którego się nie zapomina.
Naturalnie niektórzy mogą mieć obawy, że pieczywo nie jest wystarczająco wytrzymałe, aby skutecznie utrzymało dużą ilość gorącego płynu. Dlatego Starmach podpieka bochenki chleba przed zalaniem zupą w piekarniku, minimalizując ryzyko przesiąknięcia.
Przepis na żurek w chlebie od Ani Starmach
Składniki:
3 marchewki
3 pietruszki
1 cebula
1 por
pół selera
1,5 l wody
4 kawałki białej kiełbasy
4 suszone grzyby
500 g ziemniaków
8 jajek na twardo
2 łyżeczki chrzanu
2 łyżeczki majeranku
4 okrągłe bochenki chleba
2 szklanki zakwasu
pieprz
Zacznij od umycia i obrania marchewek, pietruszek, pora i selera. Cebulę obierz, opal nad palnikiem. Wrzuć je wszystkie do garnka, zalej wodą i gotuj pod przykryciem przez 40 minut, po czym wyłów warzywa.
Do bulionu wrzuć posiekane, namoczone grzyby, umyte, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, kiełbasę, majeranek i gotuj przez około 20 minut. Wyciągnij kiełbasę i odstaw ją na bok.
Do garnka wlej zakwas, doprowadź zupę do wrzenia i gotuj kilka minut. Chleby wydrąż w środku i podpiecz je w temp 180 stopni Celsjusza przez 10 minut. Dopraw żurek chrzanem. Każdy chleb wypełnij dwoma jajkami, jedną kiełbasą oraz dużą ilością żurku. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić bezmięsną babkę ziemniaczaną. Ten tekst zdradza przepis Ewy Wachowicz na niezwykłe gołąbki w żurku.
Źródło zdjęcia: canva/gbh007, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Kotlety schabowe marynowane w kefirze i cebuli. Wychodzą soczyste za każdym razem
Racuchy na maślance i sodzie bez drożdży. Niewiarygodnie puszyste i delikatne
Źródło: aniastarmach; beszamel.se.pl