Świąteczny przysmak w doskonałej cenie w Biedronce. Zdradzamy, jak go przyrządzić
Pieczony łosoś podany z domowym masłem czosnkowym i cytryną jest bardzo smaczną i elegancką potrawą, która musi znaleźć się na wigilijnym stole. Łosoś jest soczysty i bardzo aromatyczny. Nie wymaga również filetowania. Rybę kupisz teraz w sieci sklepów Biedronka w bardzo atrakcyjnej cenie.
Jeśli jeszcze nie zrobiłaś zakupów na święta, koniecznie wybierz się do Biedronki. Świąteczna oferta promocyjna obowiązuje od 15 grudnia. Znajdziesz w niej między innymi łososia atlantyckiego za jedyne 5,99 zł za 100g. Z tej wyśmienitej i zdrowej ryby przyrządzisz eleganckie danie, które zdetronizuje karpia i śledzie.
Łosoś pieczony jest daniem, które przygotujesz w dosłownie w kilka chwil. Wystarczy, że przyrządzisz domowe masło czosnkowe, a filety obsmażysz na patelni grillowej i wstawisz na kilka minut do piekarnika. Ryba podana z masłem czosnkowym i cząstkami cytryny błyskawicznie zniknie z talerzy.
Karp jest tradycyjną rybą, która wymaga jednak odpowiedniego przygotowania. Rybę należy wypatroszyć, filetować i pozbyć się ości. Musisz ją również moczyć w mleku i soku z cytryny, żeby nie trąciła mułem. Filety z łososia są pozbawione ości i delikatne. Przyrządzisz je błyskawicznie.
Pieczony łosoś na Wigilię zachwyca smakiem
Składniki:
-
400 g filetu z łososia
-
ząbek czosnku
-
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
-
łyżka posiekanego koperku
-
cytryna
-
sól, pieprz
-
pół kostki miękkiego masła
Pieczony łosoś podany z masłem ziołowym. Wyśmienite danie wigilijne przygotujesz błyskawicznie
Miękkie masło przełóż do miseczki. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekaną zieleninę. Oprósz solą i dokładnie wymieszaj. Z masy uformuj wałek, owiń folią aluminiową i wstaw do zamrażarki na 30 minut.
Kawałki łososia umyj, osusz, oprósz solą i pieprzem. Na grillowej patelni obsmaż rybę z obu stron i przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz około 5 minut.
Łososia wyłóż na półmisek. Na każdym kawałku połóż kawałek masła ziołowego i podaj z cząstkami cytryny, smacznego.
Przygotuj również pierogi wigilijne z kapustą i grzybami . Sekretem smaku jest delikatne i elastyczne ciasto. Do barszczu czerwonego przygotuj kulebiak . Drożdżowe ciasto z aromatycznym farszem jest o wiele smaczniejsze od uszek i pasztecików.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Masz dosyć zapachu ryby w całym domu? Mistrzowie kuchni smażą ją bez nieprzyjemnych aromatów
-
W czym marynować świąteczną szynkę? Odpowiedź jest tylko jedna. Chodzi o 2 składniki
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama