Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Najlepsze wigilijne pierogi z kapustą i grzybami. Ich sekretem jest perfekcyjne ciasto
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 15.12.2022 09:03

Najlepsze wigilijne pierogi z kapustą i grzybami. Ich sekretem jest perfekcyjne ciasto

Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami
Magdalena Patacz

Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami są tradycyjną potrawą przygotowywaną na Wigilię. Sekretem doskonałych pierogów jest miękkie i sprężyste ciasto. Pierogi przyrządzone według sprawdzonej receptury wychodzą za każdym razem. Pamiętaj, żeby gotowe ciasto na pierogi przykryć folią i odstawić na 30 minut.

Święta zbliżają się wielkimi krokami. Zaczynamy powoli przygotowywać tradycyjne potrawy, ubierać choinkę, kupować prezenty. Jednym z dań, które możemy zrobić już teraz, są wigilijne pierogi z kapustą i grzybami. Pierogi zachwycają delikatnym ciastem, które dosłownie rozpływa się w ustach.

Z podanego przepisu zrobimy około 70 pierogów z kapustą i grzybami. Surowe pierogi rozkładamy na tacce i wstawiamy do zamrażarki. Gdy się zamrożą, przekładamy je do woreczków strunowych i mrozimy aż do Wigilii. Zamrożone pierogi będą gotować się nieco dłużej, około 5 minut. Zawsze gotujemy je do wypłynięcia.

Ciasto na pierogi wigilijne jest cienkie, dlatego musimy uważać, żeby nie przegotować potrawy i żeby ciasto nie rozpadło się w garnku. Sam farsz natomiast doprawiamy wyłącznie cebulą przesmażoną na maśle, solą i pieprzem. Inne dodatki są zbędne. Pierogi znikną podczas uroczystej kolacji jako pierwsze.

Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami

Składniki na ciasto na ok. 70 pierogów:

  • 600 g mąki pszennej

  • 2 łyżki oleju

  • 250 ml gorącej wody

  • płaska łyżeczka soli

Składniki na farsz:

  • 600 g kiszonej kapusty

  • 80 g suszonych grzybów

  • cebula

  • 2 łyżki masła klarowanego

  • sól, pieprz do smaku

Składniki na okrasę:

  • 2 cebule

  • masło

Jak przyrządzić wyśmienite pierogi na Wigilię? Sekretem jest delikatne ciasto

Grzyby zalej zimną wodą i odstaw na całą noc. Następnego dnia grzyby przełóż do rondla, zalej wodą i gotuj przez około 40 minut, do miękkości, pokrój. Przygotuj ciasto: mąkę przesiej do miski z solą.

Dodaj olej, wlej gorącą wodę i wyrabiaj, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Ciasto przykryj folią i odstaw na 30 minut. Dzięki temu będzie bardziej elastyczne i aksamitne. Kapustę poszatkuj, posiekaj drobno cebulę. Na dużej, głębokiej patelni zeszklij na maśle cebulę.

Dodaj kapustę, pokrojone drobno, ugotowane grzyby i gotuj na wolnym ogniu przez około 30- 40 minut. Farsz dopraw do smaku solą i pieprzem. Ciasto podziel na 2 części. Każdą z nich rozwałkuj na cienki placek i wykrawaj kółka przy pomocy szklanki.

Wykładaj farsz i zlep brzegi. Pierogi gotuj przez około 3 minuty, do wypłynięcia. Zamrożone pierogi wymagają dłuższego gotowania, około 5 minut. Przygotuj okrasę: posiekaj drobno cebulę i zeszklij ją na większej ilości masła. Okrasą polej ugotowane pierogi i podaj, smacznego.

Jest cała masa patentów na przygotowanie uwielbianych zawiniątek. Godny uwagi jest również przepis na pierogi z XIX wieku, z którego korzystały nasze prababki. Warto także wypróbować recepturę na wyjątkowy farsz.

Surowe pierogi
Surowe pierogi

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi: