Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Świąteczny kulebiak z ciasta drożdżowego z kapustą i suszonymi grzybami
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 04.12.2022 19:15

Świąteczny kulebiak z ciasta drożdżowego z kapustą i suszonymi grzybami

Świąteczny kulebiak z ciasta drożdżowego z kapustą i suszonymi grzybami
Screen z filmu pochodzi z kanału Kuchnia Marioli na YouTube

Kulebiak z ciasta drożdżowego z kapustą i grzybami jest jedną z tradycyjnych potraw wigilijnych. Podany z aromatycznym barszczem czerwonym smakuje wyśmienicie. Kulebiak przed pieczeniem oprósz kminkiem. Przyprawa wzbogaci aromat całej potrawy.

Zwykle do barszczu czerwonego na Wigilię przygotowujemy uszka lub paszteciki. Kulebiak z ciasta drożdżowego jest o wiele lepszym dodatkiem do wigilijnej potrawy. Niesamowicie podkreśla jej smak. Ciasto drożdżowe zapieczone z aromatycznym nadzieniem z kapusty i suszonych grzybów dosłownie rozpływa się w ustach.

Ciasto drożdżowe wymaga odpowiedniego przygotowania, inaczej kulebiak nie urośnie w piekarniku. Wszystkie składniki na ciasto muszą mieć temperaturę pokojową, mleko natomiast powinno być lekko ciepłe. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Kolejną godzinę ciasto musi odpoczywać zaraz przed pieczeniem, zawinięte z farszem.

Niektórzy farsz do kulebiaka przygotowują wyłącznie z białej kapusty. Moim zdaniem wymieszanie warzywa z kiszoną kapustą, najlepiej domowej roboty, smakuje jeszcze lepiej. Farsz jest o wiele bardziej aromatyczny, a wymieszany z suszonymi grzybami i podsmażoną na maśle cebulą smakuje rewelacyjnie.

Kulebiak z kapustą i suszonymi grzybami. Doskonały dodatek do wigilijnego barszczu

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej

  • 15 g drożdży

  • 30 g roztopionego i przestudzonego masła

  • łyżeczka cukru

  • pół szklanki letniego mleka

  • jajko w temperaturze pokojowej

  • żółtko w temperaturze pokojowej

  • szczypta soli

Składniki na nadzienie:

  • 500 g kapusty białej

  • 300 g kapusty kiszonej

  • 20 g suszonych grzybów (namoczonych dzień wcześniej)

  • duża cebula

  • sól, pieprz

  • 2 łyżki masła

Dodatkowo:

  • jajko do wysmarowania ciasta

  • kminek

Tradycyjny kulebiak z ciasta drożdżowego. Przepis krok po kroku

Przygotuj rozczyn i ciasto: drożdże pokrusz, przełóż do miski. Dodaj cukier, łyżkę mąki i wlej kilka łyżek letniego mleka. Wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiej do miski, dodaj jajko, żółtko, ciepłe mleko. Dodaj również rozczyn, wlej masło i wyrabiaj, aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję.

Miskę z ciastem przykryj i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Przygotuj nadzienie: namoczone grzyby pokrój i gotuj 30 minut. Kapustę białą i kiszoną poszatkuj drobno, włóż do garnka, zalej niewielką ilością wody i gotuj do miękkości na małym ogniu.

Kapustę odcedź, przełóż do miski. Na maśle zeszklij posiekaną drobno cebulę, następnie dodaj ugotowane grzyby suszone i smaż chwilę. Całość przełóż do kapusty, wymieszaj. Nadzienie przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na cienki, prostokątny placek o grubości około 1 cm, delikatnie podsypując mąką. Na ciasto wyłóż przygotowane nadzienie, zawiń w rulon i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce.

Wierzch ciasta wysmaruj rozmąconym jajkiem, oprósz kminkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C z opcją grzania góra-dół, piecz około godzinę. Przestudzony kulebiak pokrój w plastry i podaj z barszczem czerwonym, smacznego.

Na Wigilię przygotuj również wyśmienite pierogi z kapustą i grzybami. Sekretem jest doskonałe ciasto i aromatyczny farsz.

kulebiak
Screen z filmu pochodzi z kanału Uwaga Babcia Gotuje na YouTube

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: