W czym marynować świąteczną szynkę? Odpowiedź jest tylko jedna. Chodzi o 2 składniki
Zrezygnuj z kupowania gotowych wędlin na Boże Narodzenie. O wiele smaczniejszą szynkę przygotujesz samodzielnie w domu. Świąteczna szynka wieprzowa po upieczeniu jest soczysta i bardzo aromatyczna. Sekretem smaku jest marynata z miodu i musztardy.
Do przygotowania marynaty do świątecznej szynki potrzebujesz wyłącznie kilku składników. Miód, musztarda, oliwa z oliwek, a także czosnek, suszony tymianek i mielona papryka słodka. Mięso marynowane w tych produktach będzie totalnym hitem na świątecznym stole.
Szynkę miodowo- musztardową marynuj przez minimum 6- 8 godzin. Zawarty w musztardzie ocet zmiękczy twarde włókna mięsa, dzięki czemu szynka po upieczeniu będzie delikatna i bardzo soczysta. Szynkę piecz w rękawie w 160 stopniach, koniecznie bez termoobiegu, żeby nie wysuszyć mięsa.
Jeśli chcesz, żeby świąteczna szynka miała z wierzchu lekko chrupiącą skórkę, na 10 minut przed końcem pieczenia rozetnij rękaw. Szynkę po upieczeniu odstaw, żeby ostygła. Zimna szynka łatwo się kroi i jest wyśmienitym dodatkiem do pieczywa.
Świąteczna szynka wieprzowa w aromatycznej marynacie
Składniki:
1,5 kg szynki wieprzowej
2 ząbki czosnku
180 g musztardy
łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki miodu
łyżka suszonego tymianku
łyżeczka słodkiej papryki mielonej
sól, pieprz
Szynka w miodowo- musztardowej marynacie. Takiej szynki nie kupisz w żadnym sklepie
Porcję mięsa natrzyj solą i pieprzem. Czosnek przeciśnij przez praskę, przełóż do miski. Dodaj musztardę, miód, oliwę z oliwek, tymianek i paprykę, wymieszaj. Marynatą natrzyj dokładnie mięso. Szynkę przełóż do rękawa do pieczenia i wstaw do lodówki na całą noc.
Mięso wyjmij godzinę przed pieczeniem, żeby ogrzało się w temperaturze pokojowej. Przełóż w rękawie do naczynia żaroodpornego. Formę wstaw do nagrzanego do 160 stopni C piekarnika, piecz godzinę. Następnie obróć mięso i dopiekaj kolejne 30 minut.
Przygotuj również schab pieczony ze śliwką. Do szynki, mięsa i pasztetu na święta polecam domową konfiturę z cebuli. Świetnie podkreśla smak wieprzowiny.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Zapomnij o lepieniu uszek. Jest znacznie lepszy patent. Nigdy nie zrobisz inaczej
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama