Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > W czym marynować świąteczną szynkę? Odpowiedź jest tylko jedna. Chodzi o 2 składniki
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 20.12.2022 09:42

W czym marynować świąteczną szynkę? Odpowiedź jest tylko jedna. Chodzi o 2 składniki

W czym marynować świąteczną szynkę? Odpowiedź jest tylko jedna. Chodzi o 2 składniki
canva/Timolina

Zrezygnuj z kupowania gotowych wędlin na Boże Narodzenie. O wiele smaczniejszą szynkę przygotujesz samodzielnie w domu. Świąteczna szynka wieprzowa po upieczeniu jest soczysta i bardzo aromatyczna. Sekretem smaku jest marynata z miodu i musztardy.

Do przygotowania marynaty do świątecznej szynki potrzebujesz wyłącznie kilku składników. Miód, musztarda, oliwa z oliwek, a także czosnek, suszony tymianek i mielona papryka słodka. Mięso marynowane w tych produktach będzie totalnym hitem na świątecznym stole.

Szynkę miodowo- musztardową marynuj przez minimum 6- 8 godzin. Zawarty w musztardzie ocet zmiękczy twarde włókna mięsa, dzięki czemu szynka po upieczeniu będzie delikatna i bardzo soczysta. Szynkę piecz w rękawie w 160 stopniach, koniecznie bez termoobiegu, żeby nie wysuszyć mięsa.

Jeśli chcesz, żeby świąteczna szynka miała z wierzchu lekko chrupiącą skórkę, na 10 minut przed końcem pieczenia rozetnij rękaw. Szynkę po upieczeniu odstaw, żeby ostygła. Zimna szynka łatwo się kroi i jest wyśmienitym dodatkiem do pieczywa.

Świąteczna szynka wieprzowa w aromatycznej marynacie

Składniki:

  • 1,5 kg szynki wieprzowej

  • 2 ząbki czosnku

  • 180 g musztardy

  • łyżka oliwy z oliwek

  • 2 łyżki miodu

  • łyżka suszonego tymianku

  • łyżeczka słodkiej papryki mielonej

  • sól, pieprz

Szynka w miodowo- musztardowej marynacie. Takiej szynki nie kupisz w żadnym sklepie

Porcję mięsa natrzyj solą i pieprzem. Czosnek przeciśnij przez praskę, przełóż do miski. Dodaj musztardę, miód, oliwę z oliwek, tymianek i paprykę, wymieszaj. Marynatą natrzyj dokładnie mięso. Szynkę przełóż do rękawa do pieczenia i wstaw do lodówki na całą noc.

Mięso wyjmij godzinę przed pieczeniem, żeby ogrzało się w temperaturze pokojowej. Przełóż w rękawie do naczynia żaroodpornego. Formę wstaw do nagrzanego do 160 stopni C piekarnika, piecz godzinę. Następnie obróć mięso i dopiekaj kolejne 30 minut.

Przygotuj również schab pieczony ze śliwką. Do szynki, mięsa i pasztetu na święta polecam domową konfiturę z cebuli. Świetnie podkreśla smak wieprzowiny.

świąteczna szynka
canva/ knape

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: