Smakosze.pl Przepisy Łosoś pieczony na ryżu - zdrowy pomysł na obiad
pixabay.com

Łosoś pieczony na ryżu - zdrowy pomysł na obiad

5 maja 2021
Autor tekstu: Marciszyn Iga

Łosoś pieczony na ryżu – dla kogo i na jaką okazję?

Łosoś pieczony na ryżu to danie łatwe do przygotowania nawet dla kulinarnych nowicjuszy. Świetnie nada się na niedzielny obiad z rodziną lub jako lekki, ale sycący posiłek w gorący dzień.

Czas przygotowania dania

Przygotowanie dania nie wymaga wiele pracy, trzeba jednak pamiętać o czasie, w którym łosoś powinien się marynować. Leżakowanie ryby w zalewie powinno trwać około 60 minut. Jeśli zależy nam więc na szybkim posiłku, łososia powinniśmy zamarynować nieco wcześniej. Jak przygotować łososia pieczonego na ryżu?

Łosoś pieczony na ryżu – składniki (na  4 porcje):

  • 600g łososia

  • 200 g ryżu (dowolna odmiana)

  • 100 g pomidorków koktajlowych

  • 2 łyżki sosu sojowego

  • 1 łyżeczka miodu

  • 1 cytryna

  • 4 łyżki oliwy

  • kilka listków natki pietruszki

  • 1 łyżeczka kurkumy

  • sól

  • pieprz

  • chilli ( opcjonalnie).

Łosoś pieczony na ryżu – jakie przybory będą potrzebne?

Do wykonania tego dania potrzebne będą: miska do marynowania łososia, garnek, naczynie żaroodporne, nóż, łyżka

Łosoś pieczony na ryżu przygotowanie 

Umyć łososia pod bieżącą letnią wodą, a następnie osuszyć. Odciąć skórę z ryby, a następnie pokroić mięso na 4 kawałki i włożyć do miski.

Łososia przyprawić solą, pieprzem, kurkumą i chili. Do tego dodać 2 łyżki oliwy oraz sos sojowy, miód oraz sok z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać tak, by każdy kawałek ryby dokładnie pokryty został marynatą. Tak przygotowanego łososia odstawić do zamarynowania na minimum pół godziny.

Gdy łosoś będzie się marynował, ugotować ryż zgodnie z instrukcją z opakowania. Następnie odcedzić i przełożyć do przygotowanego naczynia żaroodpornego. Dodać 1 łyżkę oliwy, wymieszać z ryżem, a następnie rozłożyć go równomiernie na płasko, na całej powierzchni naczynia żaroodpornego.Po zamarynowaniu łososia wyciągnąć go z miski i położyć na przygotowanym ryżu, a następnie polać resztą marynaty, która została w misce. Na wierzchu ułożyć pomidorki koktajlowe i posypać natką pietruszki. Całość skropić jeszcze delikatnie oliwą i sokiem z cytryny. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec przez około 15 minut.

Tak przygotowane danie najlepiej smakuje z  sałatką ze świeżych warzyw. Jako dodatku z powodzeniem można użyć też jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany.

Łosoś upieczony na ryżu jest tak uniwersalnym daniem, że można go przyrządzić z dodatkiem naprawdę wielu różnych warzyw, niemal wszystkich tych, które lubisz!

Obserwuj nas w
autor
Marciszyn Iga

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy