Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jedni uwielbiają, inni łapią się za głowę. Żaden przepis na rosół nie budzi tylu emocji
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 26.04.2025 22:00

Jedni uwielbiają, inni łapią się za głowę. Żaden przepis na rosół nie budzi tylu emocji

Pyszny rosół
Fot. Canva/arfo

Rosół to jedna z najpopularniejszych polskich zup. Jest nie tylko smaczna, ale również ma właściwości lecznicze. Wiele osób przygotowuje to danie według przepisu, jednak niektórzy mają swój własny pomysł na tę potrawę. Jeden z nich wywołuje wiele kontrowersji. 

Dlaczego Polacy uwielbiają rosół?

Rosół jest świetną zupą. Przede wszystkim mówi się, że tradycyjny niedzielny polski obiad składa się właśnie z rosołu, który podawany jest na pierwsze danie, oraz z kotletów schabowych z ziemniakami i surówką, które są serwowane na drugie. Poza tym zupa ta wyróżnia się unikatowym smakiem i nieziemskim aromatem. Ponadto niesie za sobą nie tylko smak. 

Rosołek.jpg
Fot. Canva/FoodieMedia

Rosół może mieć również właściwości lecznicze. Warto go przygotować wtedy, kiedy dokuczają stan różne stany zapalne, ponieważ ta zupa może sobie z nimi świetnie poradzić. Ponadto jest bardzo dobrym wyborem na posiłek podczas zimnych wieczorów. 

Czy możliwe jest, aby uzyskać rosół bez mięsa? Okazuje się, że tak. Jak przygotować takie danie? Wypróbujcie ten przepis. 

Smakowity rosół podany w misce
Fot. Canva/Mariha-kitchen
Wymieszaj pałki z kurczaka z tym sosem. Obiad od Strzelczyka jest hitem

Pyszny rosół bez mięsa

Jak ugotować rosół bez mięsa? To bardzo proste. Wystarczy mieć odpowiednie składniki. Do przygotowania takiej zupy będziemy potrzebować następujących składników. 

Składniki:

  • cebula
  • 2-3 marchewki
  • pietruszka
  • mały seler
  • 3 łodygi selera naciowego
  • por
  • główka czosnku
  • 3 pieczarki 
  • liść kapusty
  • 1/2 jabłka
  • łyżka oliwy
  • przyprawy korzenne: łyżeczka ziarenek pieprzu, łyżeczka ziela angielskiego, 4 liście laurowe, łyżeczka nasion kolendry, 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mała kora cynamonowa, 4 goździki, gwiazdka anyżu
  • natka pietruszki
  • lubczyk 
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • łyżeczka masła
  • sól 
  • pieprz
  • 3 litry zimnej wody

Dalsza część tekstu po filmem

Jak przygotować nowatorski rosół?

Jak ugotować rosół bez mięsa? Okazuje się, że to wcale nie jest skomplikowane. W pierwszej kolejności przekrawamy cebulę na pół i opalamy ją nad ogniem. Można ją również przypiec na suchej i rozgrzanej patelni. 

Blachę wykładamy papierem do pieczenia, po czym układamy na nim umyte, osuszone i obrane warzywa, jabłko, pieczarki, podpieczoną cebulę, główkę czosnku w łupinach. Całość uzupełniamy przyprawami korzennymi i skrapiamy oliwą. Warzywa pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 40 minut

Po tym czasie upieczone warzywa przekładamy do garnka, po czym zalewamy ziemną wodą i gotujemy. Dodajemy również liście laurowe, natkę pietruszki oraz lubczyk. Gdy zupa zacznie bulgotać, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez około 2 godziny

Kiedy gotowanie będzie dobiegać końca, przecedzamy przez sitko nasz bulion, po czym wlewamy go z powrotem do osobnego garnka. Dodajemy łyżkę masła oraz przyprawiamy solą, pieprzem, a na koniec uzupełniamy sosem sojowym. 

Tak przygotowany rosół bez mięsa podajemy ze świeżo ugotowanym makaronem. 

Sprawdź przepis na pyszny domowy chleb bez zakwasu. Zobacz, jakich jajek lepiej nie jeść

Smaczny rosołek podany w białej misce
Fot. Canva/arfo