Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Dawniej się nią zajadano, teraz nikt o niej nie pamięta. Jest tania i pyszna
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 24.04.2025 21:00

Dawniej się nią zajadano, teraz nikt o niej nie pamięta. Jest tania i pyszna

zupa jarzynowa
Fot. Shutterstock/Yuriy Bogatirev

Zupa była dawniej podstawą jadłospisu prostych ludzi. Po dziś dzień mamy więc różne postaci tego taniego i pysznego posiłku. Jedną z takich prostych, chłopskich zup na Kaszubach nazywa się dziadówką.

Zupa dziadowska

Zupa dziadowska, czyli dziadówka, to sposób na maksymalne wykorzystanie prostych i tanich składników. Należą do nich warzywa i boczek – kiedyś traktowany jako najtańsze mięso. Było źródłem tłuszczu i nieco białka, zamiast zarezerwowanych na okazje szynek i polędwic.

Dziadówka, zwana tak zapewne ze względu na jej „dziadowskie”, czyli ubogie pochodzenie, zagęszczona jest maślanką. Z olbrzymią ilością warzyw jest więc całkiem zgodna z dzisiejszym wyobrażeniem o zdrowej diecie. Prezentujemy tu klasyczny przepis, jednak pomijając boczek można uzyskać też świetną wegetariańską opcję.

zupa z pulpetami

Nie do wiary, co powiedział Strzelczyk o krojeniu szczawiu. Od tego zależy smak całej zupy

Zupa na upalne dni

Dziadówka to sycąca zupa, doskonała na upalne dni. Wtedy najłatwiej zaspokoić się lekkim wywarem, dobrym w miejsce smażonych mięs i ciężkich dań. Wykorzystujemy też pełnię sezonu na warzywa, wtedy właśnie najtańszych i najsmaczniejszych.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • ¼ kg boczku
  • 1 l maślanki
  • 2 łyżki mąki żytniej
  • Sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, rozmaryn i tymianek

krojenie warzyw

Chłopska tania zupa

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, a marchewkę w półplasterki. Cebulę obieramy z zewnętrznych łupin i siekamy. Boczek kroimy w niewielkie słupki.

Mięso wrzucamy na zimną patelnię i włączamy palnik na średnią moc. Kiedy tłuszcz zacznie się wytapiać, wrzucamy cebulę. Przyprawiamy solą, pieprzem, oregano i tymiankiem.

krojona marchewka

W garnku zagotowujemy 1,5 l wody i osalamy. Wrzucamy marchewkę, ziemniaki, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie.

Maślankę mieszamy z mąką żytnią. Partiami dolewamy ją do gotującej się zupy. Cały czas mieszamy. 

Po wlaniu całej maślanki dodajemy też zawartość patelni. Tę ostatnią przepłukujemy chochlą zupy i zlewamy zawartość do garnka. Przyprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze kilka minut.

Wypróbuj też przepisy na pieczone ziemniaki z kurczakiem i podkręconą zupę pieczarkową.

zupa warzywna