Dawniej się nią zajadano, teraz nikt o niej nie pamięta. Jest tania i pyszna

Zupa była dawniej podstawą jadłospisu prostych ludzi. Po dziś dzień mamy więc różne postaci tego taniego i pysznego posiłku. Jedną z takich prostych, chłopskich zup na Kaszubach nazywa się dziadówką.
Zupa dziadowska
Zupa dziadowska, czyli dziadówka, to sposób na maksymalne wykorzystanie prostych i tanich składników. Należą do nich warzywa i boczek – kiedyś traktowany jako najtańsze mięso. Było źródłem tłuszczu i nieco białka, zamiast zarezerwowanych na okazje szynek i polędwic.
Dziadówka, zwana tak zapewne ze względu na jej „dziadowskie”, czyli ubogie pochodzenie, zagęszczona jest maślanką. Z olbrzymią ilością warzyw jest więc całkiem zgodna z dzisiejszym wyobrażeniem o zdrowej diecie. Prezentujemy tu klasyczny przepis, jednak pomijając boczek można uzyskać też świetną wegetariańską opcję.
Zupa na upalne dni
Dziadówka to sycąca zupa, doskonała na upalne dni. Wtedy najłatwiej zaspokoić się lekkim wywarem, dobrym w miejsce smażonych mięs i ciężkich dań. Wykorzystujemy też pełnię sezonu na warzywa, wtedy właśnie najtańszych i najsmaczniejszych.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 1,5 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 2 marchewki
- ¼ kg boczku
- 1 l maślanki
- 2 łyżki mąki żytniej
- Sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, rozmaryn i tymianek
Chłopska tania zupa
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, a marchewkę w półplasterki. Cebulę obieramy z zewnętrznych łupin i siekamy. Boczek kroimy w niewielkie słupki.
Mięso wrzucamy na zimną patelnię i włączamy palnik na średnią moc. Kiedy tłuszcz zacznie się wytapiać, wrzucamy cebulę. Przyprawiamy solą, pieprzem, oregano i tymiankiem.
W garnku zagotowujemy 1,5 l wody i osalamy. Wrzucamy marchewkę, ziemniaki, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie.
Maślankę mieszamy z mąką żytnią. Partiami dolewamy ją do gotującej się zupy. Cały czas mieszamy.
Po wlaniu całej maślanki dodajemy też zawartość patelni. Tę ostatnią przepłukujemy chochlą zupy i zlewamy zawartość do garnka. Przyprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze kilka minut.
Wypróbuj też przepisy na pieczone ziemniaki z kurczakiem i podkręconą zupę pieczarkową.





































