Zrób przed marynowaniem karkówki na grilla. Będzie cudownie soczysta

Majówka zbliża się wielkimi krokami, więc jest to idealny moment, aby dowiedzieć się, jak zrobić soczystą karkówkę z grilla. Sposób wymaga wcześniejszych przygotowań, ale gwarantuje, że mięso wyjdzie idealne. Poznaj go wraz z przepisem na marynatę i wypróbuj podczas majowego grillowania.
Karkówka z grilla, czyli majówkowy obowiązek
Choć wiosna trwa już od dawna, wszyscy z niecierpliwością wyczekują weekendu majowego, który tej pory roku jest ucieleśnieniem. Wtedy naprawdę czuć, że wszystko budzi się do życia, a ludzie chętniej korzystają z aktywności na świeżym powietrzu. Odbywa się wówczas narodowe grillowanie, które stało się już pewnego rodzaju tradycją.
Nie ma się, co dziwić – łada pogoda, sporo wolnego czasu i wynikająca z tego beztroska – sprzyja spotkaniom z bliskimi i wspólnemu biesiadowaniu. Na stole oprócz sałatek i kiełbasy nie może zabraknąć dobrze przygotowanej karkówki. Grillowanie tego mięsa wymaga odpowiedniego przygotowania. Dlatego poznaj sposób, a karkówka z grilla wyjdzie nie tylko smaczna, ale też obłędnie soczysta. O tym, jak zrobić to właściwie, dowiesz się z dalszej części tekstu.

Sposób na soczystą karkówkę z grilla
Karkówka ma taką cechę, że na grillu bardzo szybko traci soczystość, a to wpływa na pogorszenie się jej smaku. Na nic okazuje się wtedy przygotowana marynata. Aby temu zapobiec, należy mięso wymoczyć w solance, czyli w roztworze wody i soli. Mięso powinno moczyć się od 12 do 24 godzin. Dzięki temu karkówka stanie się krucha i o wiele lepiej przyjmie przyprawy z marynaty.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Solanka powinna mieć stężenie wynoszące od 1% do 5%. Oznacza to, że chcąc przygotować solankę o stężeniu, np.: jednoprocentowym, należy w litrze wody rozpuścić 10 gramów soli.
Po wymoczeniu mięsa trzeba je zamarynować. Polecamy przygotowanie własnej marynaty. Nie jest to czynność zbyt skomplikowana, a dzięki niej grillowane mięso smakuje o wiele lepiej. Przepis na marynatę miodowo-musztardową przedstawiamy poniżej.
Składniki na marynatę do karkówki z grilla:
- 3 łyżki musztardy
- 1 łyżka miodu
- 1 cebula
- ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 40 ml oleju
- pieprz

Przepis na karkówkę z grilla w miodowo-musztardowej marynacie
Do metalowej lub szklanej miski przełóż miód oraz musztardę. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i wsyp do miski. Do składników dodaj mieloną paprykę, pieprz, a na koniec wlej olej. Składniki wymieszaj w jednolitą marynatę.
Wymoczoną w solance karkówkę pokrój na plastry o równej grubości. Przełóż je do miski i obtocz w marynacie. Mięso schowaj do lodówki w celu zamarynowania. Karkówkę wyciągnij dopiero przed samym grillowaniem.
Sprawdź także, jaka pogoda będzie w majówkę oraz dowiedz się, skąd pochodzi mięso sprzedawane w Dino.






































