Łosoś teriyaki - świetny pomsył na pyszne, lekke i zdrowe danie
https://pixabay.com/

Łosoś teriyaki, przepis na pyszny obiad

Łosoś to ryba, która doskonale sprawdza się latem - i to bez względu na to czy przygotowujemy eleganckie przyjęcie w ogrodzie, grill dla przyjaciół czy rodzinny piknik. Z soczystych filetów można łatwo wyczarować smaczne pieczone dania. Łosoś teriyaki to smaczny, szybki i zdrowy obiad.

Optymalnie jest piec rybę w foli - za każdym razem zapewnia doskonałe rezultaty. Podajemy z ryżem i warzywami. Natomiast słodkawy, słony i pikantny sos teriyaki może być świetnym dodatkiem do kolacji i nadaje potrawom unikalnego blasku. Dosłownie, bo stąd pochodzi jego nazwa i oznacza coś, co się ładnie błyszczy. - Sos teriyaki robi się banalnie, bo szybko. Trzeba tylko wymieszać składniki i je zagotować. Nie trzeba nic więcej z nim robić - mówi Karol Okrasa.

Ilekroć potrzeba inspiracji do zdrowego obiadu, warto sięgnąć po smaki azjatyckie. Zapewniają one wspaniały smak bez konieczności stosowania nadmiaru cukrów czy olejów. Wprawdzie sam sos teriyaki można łatwo kupić, lepiej jednak zrobić własny. Te kupcze zazwyczaj są przeładowane cukrem i przetworzonymi składnikami. Dlatego własny sos teriyaki zawsze będzie zdrowszym wyborem. Tym bardziej, że sos łatwo jest stworzyć, a składniki można znaleźć w każdym sklepie spożywczym. W ten sposób można ukierunkować, żeby sos był bardziej sojowo-imbirowy lub miodowo-czosnkowy. Przedstawiamy 2 przepisy. Pierwszy to „klasyczny” łosoś teriyaki, który może być bazą, żeby skompletować danie. Natomiast łosoś teriyaki z ryżem i szparagami to danie prawie kompletne, do którego brakuje białego wina i deseru. Itadakimasu!

Łosoś teriyaki

Składniki

  • 1 kg łososia - ze skórą bez ości lub bez, w zależności od preferencji,
  • 3 łyżki syropu klonowego lub miodu,
  • 4 łyżki sosu sojowego,
  • 3 łyżki oliwy,
  • łyżka mielonego świeżego imbiru,
  • 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu,
  • nasiona sezamu.

Sos teriyaki

  • łyżka oleju,
  • 5 łyżek sosu sojowego (jasnego),
  • 2 łyżki syropu klonowego albo miodu,
  • łyżeczka cukru,
  • łyżeczka octu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki startego imbiru,
  • 2 łyżeczki mirin (opcjonalnie),
  • 2 łyżeczki sake lub wina wytrawnego albo soku z limonki,
  • skórka z limonki.

Wykonanie

Przygotowujemy sos. Kroimy ząbki czosnku w plasterki. Do rondelka przelewamy sos sojowy, dodajemy 2 duże łyżki syropu klonowego lub miodu gryczanego. Podgrzewamy na lekkim ogniu i dodajemy łyżeczkę octu, posiekany czosnek i imbir, mirin (opcjonalnie) i sake (albo wino lub sok z limonki). Ścieramy skórkę z limonki. Mieszamy wszystko jeszcze raz i chwilę podgrzewamy.

Zabieramy się za łososia. Wyjmujemy filety łososia z lodówki i odstawiamy na 10 minut w temperaturze pokojowej podczas przygotowywania pozostałych składników. Marynujemy. W większej misce mieszamy sos tariyaki, sok z limonki, syrop klonowy (lub miód albo cukier), czosnek, imbir. Wkładamy łososia i dokładnie smarujemy marynatą. Odstawiamy na 1/2 - 1 godzinę (można i na kwadrans).

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Łososia wyjmujemy z marynaty, którą przelewamy do rondelka i gotujemy przez około 10 minut aż zgęstnieje. Sos przecedzamy przez sitko. Na suchej patelni prażymy delikatnie ziarna sezamu.

Wykładamy dużą blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia lub dużym kawałkiem folii aluminiowej. Lekko smarujemy folię lub pergamin oliwą i układamy łososia na wierzchu. Nacieramy lub smarujemy pędzelkiem, aby łosoś wchłonął jak najwięcej sosu. Część sosu spłynie po łososiu, ale to nic nie szkodzi.

Zaginamy boki folii aluminiowej do góry i na wierzch łososia z sosem aż będzie całkowicie owinięty. Jeśli kawałek folii nie jest wystarczająco duży, kładziemy drugi kawałek na wierzchu i zaginamy krawędzie pod spód, aby utworzył szczelną paczkę. Wewnątrz folii zostawiamy trochę miejsca na przepływ powietrza.

Pieczemy łososia przez 15 minut, aż będzie prawie całkowicie upieczony w najgrubszej części. Czas pieczenia zależy od grubości łososia. Jeśli bok jest cieńszy - około 2-3 cm grubości - sprawdzamy kilka minut wcześniej, aby upewnić się, że łosoś się nie rozwali. Jeśli kawałek jest gruby (3-4 cm i więcej), może potrzebować więcej czasu do upieczenia.

Wyjmujemy łososia z piekarnika i ostrożnie otwieramy folię, aby ryba była całkowicie odsłonięta . Uwaga na gorącą parę! Zmieniamy ustawienia piekarnika na opiekanie. Smarujemy pozostałym sosem wierzch łososia, następnie wkładamy łososia bez przykrycia do piekarnika i opiekamy przez 3 minuty, aż wierzch łososia się zglazuruje i zarumieni, a ryba będzie całkowicie ugotowana.

Wyjmujemy łososia z piekarnika. Jeśli nadal wydaje się nieco niedopieczony, możemy zawinąć folię z powrotem na wierzch i pozostawić na kilka minut. Trzeba uważać, żeby nie piekł się zbyt długo - łosoś może bardzo szybko przejść od „nieukończonego” do „przepieczonego”. Gdy tylko łatwo się łuszczy widelcem w najgrubszej części, to znaczy, że ryba jest gotowa.

Przy podaniu kroimy łososia na porcje. Posypujemy uprażonym ziarnem sezamu i polewamy sosem. Podajemy na ciepło z ryżem lub szparagami. Itadakimasu!

Łosoś teriyaki z ryżem i szparagami

Składniki

  • 2 szklanki brązowego ryżu,
  • 350 dag filetów z łososia,
  • szklanka sosu teriyaki,
  • 350 dag szparagów,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • łyżka nasion sezamu,

Wykonanie

Rozgrzewamy piekarnik do 230 stopni C. Przygotowujemy ryż. Płuczemy go i wsypujemy do garnka z litrem zimnej wody. Gotujemy bez przykrycia i po doprowadzeniu do wrzenia gotujemy jeszcze ok. 30-35 minut na wolnym ogniu aż ryż wchłonie wodę. Przykrywamy garnek z lekko uchyloną pokrywką. Gotujemy do momentu aż na ziarnach zaczną pojawiać się „dziurki”. Szczelnie przykrywamy garnek i dusimy ryż jeszcze przez kilka minut, żeby doszedł. Ugotowany ryż po kilku minutach przelewamy zimną wodą i mieszamy, dzięki czemu nie powinien się sklejać.

Kroimy łososia na równe części. Przekładamy filety do miski i polewamy sosem teriyaki. Obcinamy szparagi, żeby usunąć zdrewniałe końce i kroimy na 2-3-centymetrowe kawałki. Skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Kładziemy podmarynowanego łososia skórą do dołu oraz szparagi na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia. Pieczemy aż łosoś się będzie gotowy, a szparagi będą miękkie - ok. 12-15 minut. Na patelni podprażamy nasiona sezamu. Dzielimy ryż na miseczki, posypujemy szparagami i łososiem. Posypujemy sezamem.

Jeśli chcemy zostać w japońskim nastroju, możemy przygotować dango, czyli tradycyjny deser -i ryżowe kulki w słodko-słonym syropie na bazie sosu sojowego i cukru. Dōzo omeshiagarikudasai.

Następny artykuł