Żadne ziemniaki. Łotewski barszcz czerwony podajemy z uwielbianym mięsem
Barszcz czerwony skusi niejednego amatora tradycyjnych dań. Łotewska wersja przysmaku wzbogacona jest o mięsne kulki przygotowane z drobiu. Delikatny i soczysty dodatek sprawia, że czerwona zupa jest jeszcze smaczniejsza i bardziej treściwa. Koniecznie spróbujcie — wasi bliscy ją pokochają.
Jeśli klasyczny barszcz czerwony z uszkami wam się znudził, sięgnijcie po łotewski patent na mięsną wersję znanego rarytasu. Delikatne mięso indycze ugotowane we wrzątku z przyprawami idealnie pasuje do wyrazistej zupy. Warto skosztować — na długo pozostanie w waszym kulinarnym repertuarze.
Przepis na łotewski barszcz czerwony z mięsnymi kulkami
Składniki na zupę:
-
3 litry wody
-
750 g ugotowanych buraków
-
1 spora marchew
-
1 średnia cebula
-
4 większe ząbki czosnku
-
30-40 g koncentratu pomidorowego
-
30 ml oleju rzepakowego
-
20 ml octu winnego lub jabłkowego
-
2 liście laurowe
-
pół łyżeczki ziaren pieprzu
-
posiekany koperek do podania
-
sól i pieprz w ilości do smaku
Składniki na mięsne kulki:
-
400 g drobiowego mięsa mielonego np. z indyka
-
2 małe jaja, najlepiej „zerówki”
-
1 średnia cebula
-
sól i pieprz w ilości do smaku
Jak przygotować barszcz czerwony z mięsnymi kulkami? Prosty patent na łotewski przysmak
Mięso mielone umieszczamy w misce. Dodajemy posiekaną cebulę i jaja oraz wsypujemy sól i pieprz. Całość wyrabiamy i formujemy niewielkie kulki. Cebulę na barszcz czerwony także drobno kroimy.
Warzywo szklimy na rozgrzanym oleju, pod koniec dodając czosnek. Wrzucamy też obraną i pokrojoną w plasterki marchew. Smażymy do czasu, aż wszystkie warzywa zmiękną. W dużym garnku zagotowujemy wodę wraz z liśćmi laurowymi i pieprzem.
Gotujemy w niej klopsiki, a następnie dodajemy zawartość patelni, wypłukując dokładnie smak. Wrzucamy także starte na tarce o większych oczkach buraki i koncentrat pomidorowy. Zupę podgrzewamy jeszcze przez 10 minut, po czym wlewamy ocet. Barszcz czerwony podajemy na ciepło, posypany koperkiem. Najlepiej smakuje z gęstą śmietaną.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na barszcze. W tym artykule podpowiadamy jak przyrządzić specjał wywodzący się z kuchni ukraińskiej z fasolą i kapustą. Ten natomiast zdradza sekret idealnego barszczu białego .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak wybrać i przechowywać ziemniaki na zimę? Koniecznie zwróć uwagę na 1 detal
-
Najprostszy sernik z 3 składników. Zamiast piekarnika użyj mikrofalówki
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama