Smakosze.pl Przepisy Żadne ziemniaki. Łotewski barszcz czerwony podajemy z uwielbianym mięsem
canva/Darina Boluchevskaya

Żadne ziemniaki. Łotewski barszcz czerwony podajemy z uwielbianym mięsem

12 listopada 2022

Barszcz czerwony skusi niejednego amatora tradycyjnych dań. Łotewska wersja przysmaku wzbogacona jest o mięsne kulki przygotowane z drobiu. Delikatny i soczysty dodatek sprawia, że czerwona zupa jest jeszcze smaczniejsza i bardziej treściwa. Koniecznie spróbujcie — wasi bliscy ją pokochają.

Jeśli klasyczny barszcz czerwony z uszkami wam się znudził, sięgnijcie po łotewski patent na mięsną wersję znanego rarytasu. Delikatne mięso indycze ugotowane we wrzątku z przyprawami idealnie pasuje do wyrazistej zupy. Warto skosztować — na długo pozostanie w waszym kulinarnym repertuarze.

Przepis na łotewski barszcz czerwony z mięsnymi kulkami

Składniki na zupę:

  • 3 litry wody

  • 750 g ugotowanych buraków

  • 1 spora marchew

  • 1 średnia cebula

  • 4 większe ząbki czosnku

  • 30-40 g koncentratu pomidorowego

  • 30 ml oleju rzepakowego

  • 20 ml octu winnego lub jabłkowego

  • 2 liście laurowe

  • pół łyżeczki ziaren pieprzu

  • posiekany koperek do podania

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Składniki na mięsne kulki:

  • 400 g drobiowego mięsa mielonego np. z indyka

  • 2 małe jaja, najlepiej „zerówki”

  • 1 średnia cebula

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak przygotować barszcz czerwony z mięsnymi kulkami? Prosty patent na łotewski przysmak

Mięso mielone umieszczamy w misce. Dodajemy posiekaną cebulę i jaja oraz wsypujemy sól i pieprz. Całość wyrabiamy i formujemy niewielkie kulki. Cebulę na barszcz czerwony także drobno kroimy.

Warzywo szklimy na rozgrzanym oleju, pod koniec dodając czosnek. Wrzucamy też obraną i pokrojoną w plasterki marchew. Smażymy do czasu, aż wszystkie warzywa zmiękną. W dużym garnku zagotowujemy wodę wraz z liśćmi laurowymi i pieprzem.

Gotujemy w niej klopsiki, a następnie dodajemy zawartość patelni, wypłukując dokładnie smak. Wrzucamy także starte na tarce o większych oczkach buraki i koncentrat pomidorowy. Zupę podgrzewamy jeszcze przez 10 minut, po czym wlewamy ocet. Barszcz czerwony podajemy na ciepło, posypany koperkiem. Najlepiej smakuje z gęstą śmietaną.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na barszcze. W tym artykule podpowiadamy jak przyrządzić specjał wywodzący się z kuchni ukraińskiej z fasolą i kapustą. Ten natomiast zdradza sekret idealnego barszczu białego .

Łotewski barszcz czerwony jest znakomity
canva/kwasny221

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy