Smakosze.pl Przepisy Dolej do jajek i wymieszaj. Lubelski patent na jajecznicę nie ma sobie równych. Nie zapomnij o 1 dodatku
canva/Taratorki

Dolej do jajek i wymieszaj. Lubelski patent na jajecznicę nie ma sobie równych. Nie zapomnij o 1 dodatku

27 sierpnia 2022

Jajecznica z kurkami skusi niejednego smakosza. Dodatek sezonowych grzybów sprawia, że danie jest niezwykle aromatyczne, a przyrządzanie jej z mlekiem to prosty sposób na nadanie jej kremowej i delikatnej konsystencji. Prosta i smaczna potrawa jest idealna na śniadanie. Koniecznie spróbujcie — będziecie zachwyceni tym smakiem.

Jeśli jeszcze nie jedliście jajecznicy po lubelsku z kurkami — musicie jej spróbować. Delikatne i pełne aromatu grzyby z jajkami komponują się doskonale. Przygotujcie kremową, lubelską wersję specjału, a z pewnością jeszcze nie raz po nią sięgniecie. Jest lekka, ciekawa i pełna smaków. Po prostu pyszna.

Przepis na jajecznicę po lubelsku z kurkami

Składniki na 2 porcje:

  • 4 jaja „zerówki”

  • 100 g świeżych kurek

  • 1 średnia cebula

  • 2 łyżki mleka

  • 1 łyżka masła lub oleju rzepakowego

  • koperek lub natka pietruszki do podania

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak zrobić jajecznicę z kurkami? Najlepiej po lubelsku, czyli z mlekiem

Kurki starannie oczyszczamy. Grzyby osuszamy. Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy. Jaja wbijamy do większej miski. Wlewamy do nich mleko i łączymy składniki, energicznie mieszając je widelcem.

Masę doprawiamy solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzewamy wybrany tłuszcz i wrzucamy kurki. Gdy nieco się zrumienią, dodajemy cebulę i smażymy na średnim ogniu przez kilka minut.

Wlewamy masę jajeczną i podgrzewamy do czasu, aż się zetnie. Ostrożnie mieszamy i staramy się jej nie przesuszyć. Na koniec jajecznicę z kurkami posypujemy natką pietruszki lub koperkiem. Podajemy z chlebem. Smacznego.

Z kurkami przyrządzicie jeszcze kilka innych smacznych potraw. Szczególnie polecamy prosty patent na sos , który będzie pasował do mięs czy klusek. Być może też spodoba wam się przepis na faszerowane pomidory z ich dodatkiem.

Jajecznica po lubelsku z kurkami jest pyszna
canva/Yulia_Davidovich

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy