Wyśmienity sos kurkowy według przepisu Tomasza Strzelczyka. Raj dla miłośników grzybów
Przygotujcie wyśmienity sos kurkowy według przepisu Tomasza Strzelczyka. Będzie on z pewnością rajem dla miłośników grzybów. Sekretem smaku tego sosu są grzyby podsmażone z cebulą, a także tymianek. Sos można podać z makaronem czy do pieczonego mięsa albo po prostu zjeść z chlebem.
Sos kurkowy to jeden z tych sezonowych hitów, na który czekają wielbiciele grzybów. Apetycznie wygląda, jest niezwykle aromatyczny i smaczny. Tomasz Strzelczyk proponuje podkreślić jego smak świeżym tymiankiem. Zioło to wyjątkowo dobrze komponuje się z grzybami. Zresztą przekonajcie się o tym sami.
Przepis Tomasza Strzelczyka na sos kurkowy
Składniki:
40 dag kurek
1 łyżka oleju
2 łyżki masła
2 cebule
kilka gałązek świeżego tymianku
1 ząbek czosnku
200 ml śmietanki 18 proc.
sól, pieprz
natka pietruszki
Przygotowanie sosu kurkowego
Kurki oczyść, opłucz, osącz. Jeśli są duże, porwij je na kawałki lub pokrój. Na patelni rozgrzej olej, dodaj masło, a potem wsyp 1/3 kurek.
Kurki smaż na dość dużym ogniu, aż ładnie się zrumienią. Wtedy dodaj do nich listki tymianku, całość chwilę przesmaż.
Cebulę obierz, pokrój w piórka. Garść cebuli dodaj do grzybów, podsmaż. Do cebuli i grzybów dodaj posiekany czosnek, a potem połowę pozostałych kurek i resztę cebuli.
Smaż na dużym ogniu 3-4 minuty. Po tym czasie dodaj resztę kurek, trochę soli i pieprzu. Smaż jeszcze chwilę.
Do grzybów i cebuli dolej śmietankę. Zmniejsz ogień i duś sos jeszcze 3-4 minuty. Dopraw go do smaku, posyp posiekaną natką pietruszki. W naszym serwisie znajdziesz też inne przepisy na potrawy z kurkami. Sprawdź, jak zrobić pomidory nadziewane kurkami, a także, jak zamarynować kurki.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Prosta i pyszna młoda kapusta kiszona w słoiku. Perfekcyjna kiszonka na lata
Marchewka z groszkiem inaczej. Sekretny składnik sprawia, że nabiera nowej jakości
Letni chłodnik z fit twistem. Smaku nadają mu sezonowe warzywa
Źródło: film na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube