Łatwy sposób na pozbycie się zapachu cebuli z dłoni
Łyżka znajdzie się w każdym domu - co więcej, w szufladzie ze sztućcami można zapewne znaleźć kilkadziesiąt sztuk tego kawałka metalu. Poza sposobem na jedzenie zupy, łyżka ma jeszcze inne zastosowanie. Doskonale sprawdzi się dla tych, którzy mają problemy z przygotowaniem cebuli.
Niekiedy jej skórka mocno przykleja się do miąższu, przez co wygodne jej usunięcie nie jest możliwe. Wtedy próbujemy uporać się z nią dłonią, lecz zapach przechodzący na skórę nie podoba się większości ludzi. Wystarczy jednak metalowa łyżka, a wszystko zniknie.
Łyżka jako remedium na zapach cebuli
Pyszna cebula często gości na polskich stołach. Dodawana jest do zup, sałatek, sosów oraz dań głównych. Oprócz fantastycznych walorów smakowych posiada ona niezwykłe właściwości prozdrowotne. Niestety, ma także ogromny minus.
Podczas krojenia jej zapach przechodzi na skórę dłoni i wżera się mocno, przez co długo się utrzymuje. Można jednak temu przeciwdziałać, używając zwykłej metalowej łyżki, która powinna wszystko zniwelować. Wystarczy połączyć łyżkę i wodę, a zapach zniknie.
Ostry aromat cebuli jest spowodowany zawartością dużej ilości olejków eterycznych, a także związków siarki, które odpowiadają za charakterystyczny zapach unoszący na się skórze, a także doskonale wyczuwalny w oddechu po zjedzeniu cebuli.
Aby się go pozbyć z dłoni, należy pocierać metalową łyżkę przez 10 sekund pod bieżącą wodą, a zapach powinien natychmiast zniknąć. Dzięki temu nie będziemy nikomu przeszkadzać nieprzyjemnym zapachem ulatniającym się do powietrza z każdym gwałtownym ruchem.
Chcesz poznać więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów i gastronomii? Zajrzyj do tego artykułu , w którym wyjawiamy 5 doskonałych sposobów na ugotowanie jajek w mniej niż 10 minut. Tutaj z kolei pokazaliśmy najlepszy przepis na tani i szybki obiad.
Która cebula jest najzdrowsza?
Choć najbardziej popularną cebulą w Polsce ciągle jest jej biała odmiana, tak czerwona zawiera znacznie więcej pozytywnych substancji i właściwości. Kwercetyna zawarta w cebuli może zmniejszyć ryzyko raka żołądka o nawet 50%, a także wykazuje pewne działanie przeciwzapalne.
Cebula pomaga także w zachowaniu odpowiedniej masy ciała. Niektórzy specjaliści twierdzą, że może ona pomagać w przeciwdziałaniu powstawania zakrzepów w żyłach. Ponadto czerwona cebula zawiera chrom, który bierze udział w metabolizowaniu tłuszczy, węglowodanów oraz białek , dzięki czemu zwiększa się prędkość metabolizmu.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: genialne.pl