Całkowity koszt ugotowania rosołu
Rosół uchodzi za kulinarną klasykę. Część smakoszy nie wyobraża sobie udanego niedzielnego obiadu bez tej kultowej zupy. Uwielbiany rosół można przygotować na rozmaite sposoby. Ile jesteście w stanie wydać na składniki?
Rosół za 40 złotych
Nie da się ukryć, że rosół jest jedną z najlepszych propozycji obiadowych. Większość z nas uznałaby go za kulinarny szlagier naszej rodzimej kuchni. Odpowiednio przygotowany skusi nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Wiele zależy od wykorzystanych produktów.
Nie pierwszy raz rosół pojawia się na naszym portalu. Niedawno przedstawialiśmy wskazówki Magdy Gessler, które mogą przydać się podczas gotowania. Wielu miłośników swojskich smaków stwierdziłoby, że rosół jest niedrogą zupą. Jednak niektórzy są w stanie dużo wydać na przygotowanie idealnego posiłku.
Mało kto spodziewałby się, że na rosół można wydać nawet 40 złotych. Okazuje się, że niektórzy smakosze właśnie taką kwotę wydają na same składniki. Potwierdza to jeden ze wpisów umieszczonych na internetowym forum Kafeteria.
Jak gotujecie rosół ? Wychodzi was taniej? Wołowina 20 zł, kurczak 10 zł, włoszczyzna 5 zł, makaron 5 zł do tego gaz i przyprawy, stwierdzam, że ugotowanie dobrego rosołu sporo kosztuje — napisała jedna z internautek.
Ile kosztuje Was rosół?
Internautka nie musiała długo czekać na odpowiedź. Od razu pojawiły się głosy, że wołowina jest zbędna i najlepiej gotować zupę na samym drobiu. Oczywiście dodatek czerwonego mięsa wzbogaca smak wywaru. W związku z tym niektórzy internauci polecali zastąpienie go wołową kostką rosołową.
Część smakoszy wyraziła opinię, że wołowina jest kluczowym składnikiem i nie powinno go zabraknąć. Pojawiły się nawet opinie, że jest ona ważniejsza od mięsa drobiowego. Większość użytkowników forum Kafeteria stwierdzała, że rosół za 40 złotych jest bardzo drogi. Dodawali, że sami robią zakupy za około 15 złotych.
Warto zauważyć, że dobry rosół musi swoje kosztować i najlepsze jakościowo składniki nie będą tanie. Rzecz jasna nie musimy wydawać fortuny. Potwierdza to przepis Karola Okrasy. Na forum pojawiły się jednak opinie, że rosół za 40 złotych wcale nie jest zbyt drogi.
Nie jest dużo, normalnie na dwa dni. Uważam, że rosół powinien być dobry, aromatyczny z dużą ilością mięsa i warzyw. Wtedy nie muszę dawać żadnych syfiastych kostek rosołowych, bo smak tworzy się z mięsa i warzyw. W mojej rodzinie rosół zawsze gotowało się na bogato, babcia dodawała jeszcze kawałek kaczki — napisała użytkowniczka forum Kafeteria.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Forum Kafeteria