Przepis Jakuba Kuronia na obłędne gołąbki z kapusty włoskiej
Wyśmienite gołąbki potrafią nas przyprawić o szybsze bicie serca. Nietrudno napotkać smakoszy, którzy z miłą chęcią spałaszowaliby taki specjał. Niektórzy zastanawiają się, czy kapusta włoska nadaje się na gołąbki.
Gołąbki owinięte włoską kapustą
Smakowite gołąbki należą do grona kulinarnych klasyków, które cieszą się sporą popularnością. Każdy przyrządza je w odrobinę inny sposób. Jakiś czas temu wspominaliśmy o tym, jak Robert Makłowicz robi gołąbki w kiszonej kapuście.
Gołąbki możemy zawinąć we włoską kapustę. Taki dodatek nie jest najczęściej wybieranym rozwiązaniem i część smakoszy może być nim zaskoczona. Jednak warto wypróbować ten przepis, ponieważ rezultat potrafi wywołać nie lada zachwyt.
Jakub Kuroń na swojej stronie internetowej wyjaśnił, jak krok po kroku zrobić idealne gołąbki w kapuście włoskiej. Przepis nie powinien nikomu przysporzyć większych problemów. Najpierw musimy zaopatrzyć się w odpowiednie składniki.
Gołąbki:
główka kapusty włoskiej
800 g mielonego mięsa wieprzowego
cebula
30 ml oleju roślinnego
3 ząbki czosnku
100 g podgotowanego białego ryżu
15 g suszonego majeranku
1 l bulionu
sól
pieprz
Sos:
30 g masła
15 g mąki pszennej
250 ml wywaru z gotowania gołąbków
500 ml przecieru pomidorowego
5 g koncentratu pomidorowego
sól
pieprz
cukier
Gołąbki od Jakuba Kuronia smakują obłędnie
Na początku oporządzamy kapustę włoską. Zrywamy wierzchnie liście i wycinamy głąb. Główkę umieszczamy w garnku z gorącą wodą. Po kilku minutach we wrzątku kapusta powinna dostatecznie zmięknąć. Odrywamy podgotowane liście i namaczamy je w zimnej wodzie. Dzięki temu zachowają swój kuszący kolor.
Z liści wycinamy zgrubienie. Odstawiamy je na później. Posiekaną cebulę smażymy na oleju. Kiedy się zeszkli, dodajemy do niej wyciśnięty czosnek. Po 2 minutach zdejmujemy mieszankę z ognia. Gdy ostygnie, wzbogacamy o nią mięso mielone i ryż.
Cebulę, mięso mielone, ryż, majeranek, sól i pieprz starannie mieszamy w misce. Powinniśmy otrzymać jednolitą masę. Farsz wykładamy na liście i zawijamy. Dno garnka wyścielamy kapustą, układamy na niej gołąbki i zalewamy je bulionem.
Gołąbki gotujemy pod przykryciem przez około 40 minut. Kapusta powinna zmięknąć. Nasz smakołyk powinien być serwowany z sosem. Masło rozpuszczamy i smażymy na nim mąkę. Dolewamy trochę wywaru z gołąbków. Gdy już się zagotuje, całość wzbogacamy o przecier pomidorowy i koncentrat. Na koniec doprawiamy sos solą, pieprzem i cukrem. Gołąbki w tym wydaniu z pewnością spotkają się z aprobatą najbliższych. Przed tym daniem, dobrze zaserwować zupę. Krupnik sprawdzi się idealnie i z pewnością momentalnie zniknie z talerzy.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Kuron.com.pl