

19 Lutego 2021
Przepis na przepyszny i tani obiad
Jajka sadzone są doskonałą propozycją obiadową z dwóch powodów - taki posiłek jest tani i niewiarygodnie pyszny. Bezwzględnie trzeba jednak pamiętać o dodatku, którego na powyższym zdjęciu zabrakło. Mowa oczywiście o zsiadłym mleku, który dopełnia ten szybki obiad.
Jajka sadzone z ziemniakami, mizerią i kefirem czy zsiadłym mlekiem są klasycznym zestawem obiadowym, który wielu Polaków po prostu uwielbia. Do pełni szczęście potrzeba jedynie odrobiny koperku, który można rozsypać na ziemniaki i jajka w ramach dekoracji.
Nie każdy jednak wie jak usmażyć jajka w idealny sposób, aby białko było ładnie ścięte i chrupiące, a żółtko ciągle płynne. Kluczem do uzyskania odpowiedniego wysmażenia jest smażenie na średnim ogniu - dzięki temu jajko osiąga idealną temperaturę.
Jak dobrze wysmażyć jajka sadzone?
Wiele osób popełnia błąd i smaży je z obu stron. Wystarczy kilkanaście sekund, aby żółtko całkowicie się ugotowało, wtedy niestety nie będzie rozpływało się na talerzu. Dosmażenie białka wymaga jedynie zmniejszenia ognia, a wszystko się uda.
Dużą zaletą sadzonych jaj jest niewielka cena - wraz z ziemniakami i zsiadłym mlekiem kosztują niewiele, dlatego każdy może posilić się takim doskonałym obiadem. Choć młodsza część społeczeństwa nie przepada za takim połączeniem, mnóstwo starszych ludzi ciągle je kocha. Daj nam znać w komentarzu czy Ty też lubisz sadzone z ziemniakami i zsiadłym mlekiem.
Masz ochotę na więcej tekstów, dzięki którym dowiesz się nowych ekscytujących faktów? Sprawdź ten tekst, w którym pokazujemy, dlaczego nie powinno się korzystać z drewnianych łyżek podczas gotowania. Tutaj wyjaśniamy, dlaczego pewne jajka nie będą dostępne w popularnym supermarkecie.
Przepis na sadzone jajka
Składniki:
- pół kg ziemniaków
- 6 jajek
- 1 ogórek
- śmietana 18%
- masło
- sól
- pieprz
- koperek
- zsiadłe mleko, kefir, maślanka
- cebula
- 2 łyżki cukru
Zacznij od dokładnego umycia ziemniaków. Obierz je, pokrój w mniejsze kawałki i zalej wodą. Do garnka wlej wodę i postaw go na gazie. Gdy woda zacznie się gotować, wrzuć do niej sól oraz ziemniaki. Gotuj je pod przykryciem, aż wbijany widelec nie będzie miał oporu.
Obierz umytego ogórka ze skórki i zetrzyj go na tarce, lub pokrój w cienkie plasterki. Posyp plastry solą i odłóż na 15 minut. W międzyczasie posiekaj cebulę w drobną kostkę. Potnij koperek. Odcedź ogórka, dodaj do niego cebulę i koperek. Zalej mizerię śmietaną, dopraw solą, cukrem oraz pieprzem.
Jajka smaż na rozgrzanej patelni z masłem. Gdy białko stanie się ścięte i chrupiące, zdejmij jajka z ognia. Wszystkie składniki wyłóż na talerz i ozdób je koperkiem. Podawaj ze szklanką zimnego zsiadłego mleka. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
- Przepis siostry Anastazji na puszyste racuchy
- Zalety herbaty czosnkowej
- Banalnie proste pierogi ruskie bez lepienia
źródło: doradcasmaku.pl
Następny artykuł