Smakosze.pl

lolmania.pl

Przepis na przepyszny i tani obiad

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Adam Moskal

Jajka sadzone z ziemniakami, mizerią i kefirem czy zsiadłym mlekiem są klasycznym zestawem obiadowym, który wielu Polaków po prostu uwielbia. Do pełni szczęście potrzeba jedynie odrobiny koperku, który można rozsypać na ziemniaki i jajka w ramach dekoracji. 

Nie każdy jednak wie jak usmażyć jajka w idealny sposób, aby białko było ładnie ścięte i chrupiące, a żółtko ciągle płynne. Kluczem do uzyskania odpowiedniego wysmażenia jest smażenie na średnim ogniu - dzięki temu jajko osiąga idealną temperaturę.

Jak dobrze wysmażyć jajka sadzone? 

Wiele osób popełnia błąd i smaży je z obu stron. Wystarczy kilkanaście sekund, aby żółtko całkowicie się ugotowało, wtedy niestety nie będzie rozpływało się na talerzu. Dosmażenie białka wymaga jedynie zmniejszenia ognia, a wszystko się uda. 

Dużą zaletą sadzonych jaj jest niewielka cena - wraz z ziemniakami i zsiadłym mlekiem kosztują niewiele, dlatego każdy może posilić się takim doskonałym obiadem. Choć młodsza część społeczeństwa nie przepada za takim połączeniem, mnóstwo starszych ludzi ciągle je kocha. Daj nam znać w komentarzu czy Ty też lubisz sadzone z ziemniakami i zsiadłym mlekiem.

Masz ochotę na więcej tekstów, dzięki którym dowiesz się nowych ekscytujących faktów? Sprawdź ten tekst , w którym pokazujemy, dlaczego nie powinno się korzystać z drewnianych łyżek podczas gotowania. Tutaj wyjaśniamy, dlaczego pewne jajka nie będą dostępne w popularnym supermarkecie. 

Przepis na sadzone jajka

Składniki: 

  • pół kg ziemniaków

  • 6 jajek

  • 1 ogórek

  • śmietana 18%

  • masło

  • sól 

  • pieprz

  • koperek

  • zsiadłe mleko, kefir, maślanka 

  • cebula

  • 2 łyżki cukru 

Zacznij od dokładnego umycia ziemniaków. Obierz je, pokrój w mniejsze kawałki i zalej wodą. Do garnka wlej wodę i postaw go na gazie. Gdy woda zacznie się gotować, wrzuć do niej sól oraz ziemniaki. Gotuj je pod przykryciem, aż wbijany widelec nie będzie miał oporu. 

Obierz umytego ogórka ze skórki i zetrzyj go na tarce, lub pokrój w cienkie plasterki. Posyp plastry solą i odłóż na 15 minut. W międzyczasie posiekaj cebulę w drobną kostkę. Potnij koperek. Odcedź ogórka, dodaj do niego cebulę i koperek. Zalej mizerię śmietaną, dopraw solą, cukrem oraz pieprzem. 

Jajka smaż na rozgrzanej patelni z masłem. Gdy białko stanie się ścięte i chrupiące, zdejmij jajka z ognia. Wszystkie składniki wyłóż na talerz i ozdób je koperkiem. Podawaj ze szklanką zimnego zsiadłego mleka. Smacznego. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: doradcasmaku.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Moja rodzina ciągle prosi mnie o to ciasto. „Jesienna fantazja” smakuje cudownie i zawsze wychodzi
Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na te ziemniaki dostałam od kuzynki ze Śląska. Mąż mógłby jeść je na obiad codziennie
Czytaj więcej >

Przepisy

Kroję jabłka i mieszam je z płatkami owsianymi. Po chwili mam pyszne śniadanie dla całej rodziny
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o smażeniu naleśników na patelni. Teraz robi się je w piekarniku, wychodzą bajecznie puszyste
Czytaj więcej >

Przepisy

Taką surówkę z ogórków robiła moja mama. Pasuje do każdego dania, mizeria może się schować
Czytaj więcej >

Przepisy

Wlewam colę do miski i dodaję kilka składników. Mąż pukał się w głowę, teraz sam błaga o ten deser
Czytaj więcej >
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Rozgniatam banana widelcem i dodaję 3 składniki. Po 20 minutach cieszę się pożywnym śniadaniem
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Uwielbiam ten jesienny dodatek do herbaty. Chroni organizm i smakuje obłędnie
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Moja babcia robi najlepsze mielone na świecie. W końcu zdradziła mi swój sekret, kluczowy jest ten dodatek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Od dawna podaję go do obiadu zamiast ziemniaków. Syci i pomaga zgubić zbędne kilogramy
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż kilka dodatków na mięsie mielonym i zawiń wszystko w rulon. Dawno nie jadłam tak dobrego obiadu
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To najlepsza zupa na odchudzanie, zrzuciłam z nią już 5 kg. Jest pyszna i syci na długie godziny
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Rozgniatam banana widelcem i dodaję 3 składniki. Po 20 minutach cieszę się pożywnym śniadaniem
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Uwielbiam ten jesienny dodatek do herbaty. Chroni organizm i smakuje obłędnie
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Moja babcia robi najlepsze mielone na świecie. W końcu zdradziła mi swój sekret, kluczowy jest ten dodatek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Od dawna podaję go do obiadu zamiast ziemniaków. Syci i pomaga zgubić zbędne kilogramy
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż kilka dodatków na mięsie mielonym i zawiń wszystko w rulon. Dawno nie jadłam tak dobrego obiadu
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To najlepsza zupa na odchudzanie, zrzuciłam z nią już 5 kg. Jest pyszna i syci na długie godziny
Czytaj więcej >