Smakosze.pl
Jajka sadzone - czego im brakuje?

lolmania.pl

Przepis na przepyszny i tani obiad

19 Lutego 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Jajka sadzone są doskonałą propozycją obiadową z dwóch powodów - taki posiłek jest tani i niewiarygodnie pyszny. Bezwzględnie trzeba jednak pamiętać o dodatku, którego na powyższym zdjęciu zabrakło. Mowa oczywiście o zsiadłym mleku, k

Jajka sadzone z ziemniakami, mizerią i kefirem czy zsiadłym mlekiem są klasycznym zestawem obiadowym, który wielu Polaków po prostu uwielbia. Do pełni szczęście potrzeba jedynie odrobiny koperku, który można rozsypać na ziemniaki i jajka w ramach dekoracji. 

Nie każdy jednak wie jak usmażyć jajka w idealny sposób, aby białko było ładnie ścięte i chrupiące, a żółtko ciągle płynne. Kluczem do uzyskania odpowiedniego wysmażenia jest smażenie na średnim ogniu - dzięki temu jajko osiąga idealną temperaturę.

Jak dobrze wysmażyć jajka sadzone? 

Wiele osób popełnia błąd i smaży je z obu stron. Wystarczy kilkanaście sekund, aby żółtko całkowicie się ugotowało, wtedy niestety nie będzie rozpływało się na talerzu. Dosmażenie białka wymaga jedynie zmniejszenia ognia, a wszystko się uda. 

Dużą zaletą sadzonych jaj jest niewielka cena - wraz z ziemniakami i zsiadłym mlekiem kosztują niewiele, dlatego każdy może posilić się takim doskonałym obiadem. Choć młodsza część społeczeństwa nie przepada za takim połączeniem, mnóstwo starszych ludzi ciągle je kocha. Daj nam znać w komentarzu czy Ty też lubisz sadzone z ziemniakami i zsiadłym mlekiem.

Masz ochotę na więcej tekstów, dzięki którym dowiesz się nowych ekscytujących faktów? Sprawdź ten tekst, w którym pokazujemy, dlaczego nie powinno się korzystać z drewnianych łyżek podczas gotowania. Tutaj wyjaśniamy, dlaczego pewne jajka nie będą dostępne w popularnym supermarkecie. 

Przepis na sadzone jajka

Składniki: 

  • pół kg ziemniaków

  • 6 jajek

  • 1 ogórek

  • śmietana 18%

  • masło

  • sól 

  • pieprz

  • koperek

  • zsiadłe mleko, kefir, maślanka 

  • cebula

  • 2 łyżki cukru 

Zacznij od dokładnego umycia ziemniaków. Obierz je, pokrój w mniejsze kawałki i zalej wodą. Do garnka wlej wodę i postaw go na gazie. Gdy woda zacznie się gotować, wrzuć do niej sól oraz ziemniaki. Gotuj je pod przykryciem, aż wbijany widelec nie będzie miał oporu. 

Obierz umytego ogórka ze skórki i zetrzyj go na tarce, lub pokrój w cienkie plasterki. Posyp plastry solą i odłóż na 15 minut. W międzyczasie posiekaj cebulę w drobną kostkę. Potnij koperek. Odcedź ogórka, dodaj do niego cebulę i koperek. Zalej mizerię śmietaną, dopraw solą, cukrem oraz pieprzem. 

Jajka smaż na rozgrzanej patelni z masłem. Gdy białko stanie się ścięte i chrupiące, zdejmij jajka z ognia. Wszystkie składniki wyłóż na talerz i ozdób je koperkiem. Podawaj ze szklanką zimnego zsiadłego mleka. Smacznego. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: doradcasmaku.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

pierogi z mięsem

Przepisy

Przepis na pierogi z mięsem po rosole

Czytaj więcej >

Przepisy

Dlaczego warto wlać sok z cytryny do biszkoptu?

Czytaj więcej >
sałatka

Przepisy

Nietypowa sałatka jarzynowa z marynowanymi pieczarkami

Czytaj więcej >

Przepisy

Pyszna pasta z makreli o pomidorowym smaku

Czytaj więcej >
kotlety z marchewki

Przepisy

Lekkie i zdrowe kotleciki marchewkowe - lepsze niż mielone

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza, rozpływająca się w ustach golonka w miodzie

Czytaj więcej >