Smakosze.pl Dieta Zalety syropu z majeranku
Canva.com / PicturePartners

Zalety syropu z majeranku

13 marca 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Bez wątpienia majeranek zajmuje szczególne miejsce w kulinariach. Niektóre z dań nie mogłyby się bez niego obejść. Okazuje się, że popularny majeranek można z łatwością przekształcić w syrop, który pomoże nam zatroszczyć się o zdrowie.

Majeranek zaskakuje właściwościami

Majeranek przeważnie wykorzystujemy w formie suszonej przyprawy. Zdarza się też, że część smakoszy stawia na świeżą roślinę. Niezależnie od preferencji majeranek jest jedną z najbardziej rozpoznawalnych przypraw .

Najczęściej majeranek wykorzystuje się do dań, które zalicza się do ciężkostrawnych. Prym wiodą tutaj tłuste mięsa . Jednak nie można zapomnieć o potrawach z warzyw strączkowych. Nie bez powodu wzbogaca się je majerankiem.

Majeranek wspiera procesy trawienne. W związku z tym dodanie go do ciężkich specjałów ułatwia naszemu organizmowi uporanie się z nimi. Jednak to nie jedyny plus tej przyprawy. Po przekształceniu jej w syrop możemy zyskać domowe remedium na kaszel i katar .

Zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu SOS Rodzice, majeranek ma właściwości przeciwwirusowe, antybakteryjne, antyseptyczne oraz przeciwutleniające. W jego wnętrzu można natknąć się na witaminy C i A. Znajdziemy również wapń oraz żelazo .

(Canva.com / HandmadePictures)

Majeranek w trosce o zdrowie

Jeśli doskwiera Ci przeziębienie lub niestrawność, majeranek powinien przynieść ulgę. Najlepiej, jeśli sięgniemy po przyprawę w formie syropu . Do jej przygotowania potrzebne nam będzie kilka składników.

  • 500 ml wrzątku

  • 200 g suszonego majeranku

  • 60 g miodu

  • sok z całej cytryny

  • 4 ząbki czosnki

Na początku majeranek umieszczamy w słoiku. Następnie zalewamy go wrzącą wodą. Odstawiamy mieszankę do wystygnięcia. Kiedy trochę przestygnie, dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku, sok z cytryny i miód.

Słoik zakręcamy. Zostawiamy go na kilka godzin. Raz na jakiś czas potrząsamy słoikiem . Miksturę przelewamy do innego naczynia. Pamiętajmy o odcedzeniu pływających składników. Dobrze sprawdzi się sito.

Oczywiście sam majeranek nie rozwiąże wszystkich problemów zdrowotnych. W ich przypadku zawsze najlepszym wyjściem jest wizyta u lekarza. Jeśli chcesz zadbać o zdrowie, pamiętaj o odpowiednim odżywianiu. Ostatnio wspominaliśmy o tym, czym dokładnie są tłuszcze trans . Warto również wiedzieć, jakie sekrety skrywa zsiadłe mleko .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: SOS Rodzice; Chleby; Wikipedia

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy