Zsiadłe mleko ma mnóstwo pozytywnych właściwości
wikimedia.com/Kagor CC 3.0

Zsiadłe mleko i jego cenne właściwości

Zsiadłe mleko, jak wiele innych produktów uzyskanych dzięki fermentacji, wypełnione jest wieloma wartościami odżywczymi. Już jedna szklanka dziennie może dać mnóstwo korzyści, takich jak zwiększona odporność czy lepsze trawienie. Jeśli więc jesteś ogromnym fanem zsiadłego mleka - masz wyjątkowe szczęście.

Zsiadłe mleko zawdzięcza swój charakterystyczny smak oraz fakturę bakteriom kwasu mlekowego - to one są odpowiedzialne za fermentacje cukrów zawartych w surowym mleku. Dzięki nim nabiał nabiera również wielu innych wspaniałych właściwości.

Historia zsiadłego mleka jest prawdopodobnie tak stara, jak tradycja dojenia krów. Aby mleko się zakwasiło, wystarczy je bowiem jedynie odstawić w ciepłe miejsce na kilka dni. W tym czasie naturalnie żyjące w nim bakterie zabiorą się do pracy.

Zsiadłe mleko wzmocni odporność

Żywe kultury bakterii, które obecne są w produktach poddanych fermentacji, naturalnie występują również w naszych jelitach. Dostarczanie ich z zewnątrz wspomaga nie tylko ich pracę, lecz pozytywnie działa także na układ odpornościowy.

Kwas mlekowy obecny w tym produkcie pobudza również gruczoły pokarmowe do pracy, dlatego zwiększa się wydzielanie żółci czy kwasu żołądkowego. Dzięki nim nasz organizm łatwiej trawi i metabolizuje wartości odżywcze z przyjmowanego jedzenia.

Dlaczego warto pić na czczo ocet jabłkowy?Dlaczego warto pić na czczo ocet jabłkowy?Czytaj dalej

Zsiadłe mleko łagodzi uporczywe alergie, ułatwia trawienie laktozy, chroni żołądek przed wrzodami, wspomaga jelita podczas walki z zaparciami czy biegunkami, a także powstrzymuje rozwój przeróżnych grzybic. Wystarczy pić każdego dnia jedną szklankę, aby odczuć pozytywne efekty.

Zsiadłe mleko

Źródło: MementoImage, Getty Images

Jakie mikro- oraz makroelementy posiada zsiadłe mleko?

Jak czytamy na portalu dietetycy.org.pl, sfermentowane mleko wypełnione jest minerałami. Zsiadłe mleko zawiera znaczną ilość związków wapnia, potasu, magnezu, fosforu, siarki i sodu. Niewielką ilość mikroelementów, takich jak selen, cynk, molibden, kobalt i jod .

Co więcej, w zsiadłym mleku występują także witaminy z grupy B, głównie witaminy B2, B5 i B12, a także witamina A, K oraz D. Duża ilość łatwo przyswajalnego białka i niewielka zawartość tłuszczu sprawiają, że produkt ten jest dietetyczny i niskokaloryczny.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym wyjawiamy, czy można mrozić kotlety mielone i schabowe. W tym tekście z kolei zdradzamy najlepsze oferty w sklepach sieci Biedronka.

Jak stosować zsiadłe mleko w kuchni?

Każdy wie, że zsiadłe mleko najlepiej pasuje do ziemniaków z koperkiem. Pokaźna miska kartofli i dobrze schłodzony mleczny napój wspaniale się ze sobą łączą. Nie jest to jednak jedyna możliwość, aby spożytkować spory zapas nabiału.

Zsiadłe mleko jest bowiem świetnym zamiennikiem tłuszczu w wielu ciastach. Nadaje im tak uwielbianej puszystości, wilgotności i kwaśności. Świetnie sprawdza się również jako zastępstwo dla mleka czy jogurtu w koktajlach mlecznych.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: poradnikzdrowie.pl; dietetycy.org.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł