Smakosze.pl

wikimedia.com/Kagor CC 3.0

Zsiadłe mleko i jego cenne właściwości

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Adam Moskal

Zsiadłe mleko zawdzięcza swój charakterystyczny smak oraz fakturę bakteriom kwasu mlekowego - to one są odpowiedzialne za fermentacje cukrów zawartych w surowym mleku. Dzięki nim nabiał nabiera również wielu innych wspaniałych właściwości.

Historia zsiadłego mleka jest prawdopodobnie tak stara, jak tradycja dojenia krów. Aby mleko się zakwasiło, wystarczy je bowiem jedynie odstawić w ciepłe miejsce na kilka dni. W tym czasie naturalnie żyjące w nim bakterie zabiorą się do pracy. 

Zsiadłe mleko wzmocni odporność

Żywe kultury bakterii, które obecne są w produktach poddanych fermentacji, naturalnie występują również w naszych jelitach. Dostarczanie ich z zewnątrz wspomaga nie tylko ich pracę, lecz pozytywnie działa także na układ odpornościowy. 

Kwas mlekowy obecny w tym produkcie pobudza również gruczoły pokarmowe do pracy, dlatego zwiększa się wydzielanie żółci czy kwasu żołądkowego. Dzięki nim nasz organizm łatwiej trawi i metabolizuje wartości odżywcze z przyjmowanego jedzenia. 

Zsiadłe mleko łagodzi uporczywe alergie, ułatwia trawienie laktozy, chroni żołądek przed wrzodami, wspomaga jelita podczas walki z zaparciami czy biegunkami, a także powstrzymuje rozwój przeróżnych grzybic. Wystarczy pić każdego dnia jedną szklankę, aby odczuć pozytywne efekty.

Źródło: MementoImage, Getty Images

Jakie mikro- oraz makroelementy posiada zsiadłe mleko?

Jak czytamy na portalu dietetycy.org.pl, sfermentowane mleko wypełnione jest minerałami. Zsiadłe mleko zawiera znaczną ilość związków wapnia, potasu, magnezu, fosforu, siarki i sodu. Niewielką ilość mikroelementów, takich jak selen, cynk, molibden, kobalt i jod .

Co więcej, w zsiadłym mleku występują także witaminy z grupy B, głównie witaminy B2, B5 i B12, a także witamina A, K oraz D. Duża ilość łatwo przyswajalnego białka i niewielka zawartość tłuszczu sprawiają, że produkt ten jest dietetyczny i niskokaloryczny. 

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym wyjawiamy, czy można mrozić kotlety mielone i schabowe. W tym tekście z kolei zdradzamy najlepsze oferty w sklepach sieci Biedronka.

Jak stosować zsiadłe mleko w kuchni?

Każdy wie, że zsiadłe mleko najlepiej pasuje do ziemniaków z koperkiem. Pokaźna miska kartofli i dobrze schłodzony mleczny napój wspaniale się ze sobą łączą. Nie jest to jednak jedyna możliwość, aby spożytkować spory zapas nabiału. 

Zsiadłe mleko jest bowiem świetnym zamiennikiem tłuszczu w wielu ciastach. Nadaje im tak uwielbianej puszystości, wilgotności i kwaśności. Świetnie sprawdza się również jako zastępstwo dla mleka czy jogurtu w koktajlach mlecznych.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: poradnikzdrowie.pl; dietetycy.org.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Dieta

Jest napakowany białkiem i witaminą B12. Jedz tę rybę jak najczęściej
Czytaj więcej >

Dieta

Kroję tanie warzywo i ubijam je z cukrem. Zyskuję doskonały syrop na gardło, jest lepszy, niż ten z cebuli
Czytaj więcej >

Dieta

Dietetycy nie mają żadnych wątpliwości. Wytypowali najzdrowsze smarowidło do chleba
Czytaj więcej >

Dieta

Dlaczego należy usuwać liście laurowe z potraw? Powód zaskoczy niemal każdego
Czytaj więcej >

Dieta

Eksperci biją na alarm. Tego warzywa nie dodawaj do rosołu. Tylko straci cenne właściwości
Czytaj więcej >

Dieta

Gdy łapie mnie przeziębienie, robię sobie ten napój. Katar i kaszel mijają, jak ręką odjął
Czytaj więcej >
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Dieta

Dieta

Emilia Maciejewska-Latosińska

Bosacka wzięła filiżankę kawy i powiedziała całą prawdę. Każdy powinien to wiedzieć, ogromne zaskoczenie
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Mieszam z nim skórkę mandarynki i odstawiam na 3 dni. Ten specyfik ma ogromną moc
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Pokazał, jakie śniadanie w szpitalu dostała jego roczna córeczka. Szczegóły są niepojęte
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Czym różnią się ogórki kiszone od konserwowych? Mistrz kuchni skrytykował właściwości jednych z nich
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wszyscy myśleli, że to najgorsza ryba. Eksperci ją zbadali i udzielili niespodziewanej odpowiedzi
Czytaj więcej >
Dieta

Emilia Maciejewska-Latosińska

Zła wiadomość dla miłośników bananów. Lepiej ich nie jeść rano. Eksperci biją na alarm
Czytaj więcej >
Dieta

Emilia Maciejewska-Latosińska

Bosacka wzięła filiżankę kawy i powiedziała całą prawdę. Każdy powinien to wiedzieć, ogromne zaskoczenie
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Mieszam z nim skórkę mandarynki i odstawiam na 3 dni. Ten specyfik ma ogromną moc
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Pokazał, jakie śniadanie w szpitalu dostała jego roczna córeczka. Szczegóły są niepojęte
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Czym różnią się ogórki kiszone od konserwowych? Mistrz kuchni skrytykował właściwości jednych z nich
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wszyscy myśleli, że to najgorsza ryba. Eksperci ją zbadali i udzielili niespodziewanej odpowiedzi
Czytaj więcej >
Dieta

Emilia Maciejewska-Latosińska

Zła wiadomość dla miłośników bananów. Lepiej ich nie jeść rano. Eksperci biją na alarm
Czytaj więcej >