Niezwykły przepis Karola Okrasy na sałatkę jarzynową
Sałatka jarzynowa jest jednym z tych dań, których nie może zabraknąć podczas świąt i różnego rodzaju uroczystości. Każdy przygotowuje ją w nieco inny sposób. Warto zwrócić uwagę na recepturę od Karola Okrasy. Przepis z pewnością zainteresuje osoby, które poszukują wyjątkowych smaków.
Sałatka jarzynowa w wyjątkowo kuszącym wydaniu
Bez wątpienia sałatka jarzynowa może być uznana za jeden ze szlagierów naszej rodzimej kuchni. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią by ją spałaszowali. Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis Magdy Gessler.
Niekiedy sałatka jarzynowa zaskakuje nas swoim smakiem. Dzieje się tak wówczas, gdy pojawia się w niej nieoczywisty składnik. Do kultowej potrawy można dodać niemal wszystko. Dobrze sprawdza się urozmaicenie takie jak czerwona fasola, odrobina kurkumy czy marynowane pieczarki. Karol okrasa stawia na coś zupełnie innego.
Sałatka jarzynowa od Karola Okrasy jest wzbogacana o karmelizowane jabłka. Przygotowuje się je w prosty sposób. Wystarczy obrać i pokroić owoce. Następnie podsmażyć je na maśle z dodatkiem cukru, cynamonu i maki ziemniaczanej.
Za sprawą karmelizowanych jabłek, sałatka jarzynowa zyska o wiele bogatszy smak, który przypadnie do gustu niemal każdemu. Pozostałe składniki nie powinny wzbudzać większych emocji. Co nam będzie potrzebne?
5 ogórków kiszonych
puszka groszku
3 marchewki
2 pietruszki
3 ziemniaki
2 karmelizowane jabłka
korzeń selera
cebula
3 jajka
75 g majonezu
40 ml śmietany 18%
sok z połówki cytryny
koperek
szczypiorek
sól
pieprz
(Wikipedia/Kgbo/CC BY-SA 3.0)
Pyszna sałatka jarzynowa według Karola Okrasy
Na początku ziemniaki, marchewki, seler i pietruszki gotujemy. Pamiętajmy, by ich wcześniej nie obierać. Wystarczy je solidnie umyć. Kiedy zmiękną, warzywa odcedzamy i czekamy, aż wystygną. Dopiero wtedy pozbawiamy je skórki.
Ugotowane warzywa kroimy w niewielką kostkę. Podobnie postępujemy z ogórkami kiszonymi. Cebulę również rozdrabniamy. Zalewamy ją gorącą wodą i odcedzamy. Karmelizowane jabłka blendujemy. Możemy je od razu wymieszać ze śmietaną i majonezem.
Jajka gotujemy na twardo i kroimy w kostkę. Groszek odcedzamy z zalewy, a zieleninę drobno siekamy. Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Całość starannie mieszamy. Po godzinie w lodówce nasza sałatka jarzynowa powinna być gotowa. Jeśli lubisz ten specjał, koniecznie zapoznaj się z recepturą siostry Anastazji.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Gotujmy; Prześlij Przepis