Smakosze.pl
Najlepsze ciasto na pieorgi

canva.com/Markit

Wielopokoleniowa receptura na aksamitne ciasto na pierogi

12 Marca 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Pierogi od wielu lat są bardzo głęboko zakorzenione w naszej kulturze - Polacy uwielbiają jeść je przy każdej możliwej okazji. Jeśli kochasz je przygotowywać, spróbuj poniższego przepisu na aksamitne ciasto. Dzięki niemu danie smakuje jeszcze lepie

Pierogi są jednym z najlepszych przedstawicieli klasycznej polskiej domowej kuchni. Danie to można przygotować na dziesiątki sposobów, wszystko zależy jedynie od preferencji gotujących. Przepis, jaki dzisiaj prezentujemy, pozwala uzyskać tak delikatne ciasto, że rozpływa się w ustach.

Choć oczywiście zewnętrzna otoczka jest pierwszym, co widzimy, równie istotny jest farsz. Jeśli nie masz ochoty jeść dzisiaj mięsa, zdecydowanie warto spróbować pierogów ruskich. Kluczem do uzyskania delikatnej konsystencji farszu jest niewielka ilość masła, która nadaje kremowości i jeszcze lepszego smaku.

Lekkie jak chmurka ciasto na pierogi

Zdecydowanie najtrudniejszym zadaniem, jakie stoi przed kucharzem podczas robienia pierogów, jest sporządzenie odpowiedniego ciasta. Nie może się ono rozpadać ani rozklejać, a przy okazji musi być na tyle delikatne, żeby nie stawiało oporu zębom i było łatwe w gryzieniu.

Jeśli nie zdołałeś na przestrzeni lat znaleźć idealnego przepisu na lekkie ciasto, przychodzimy z pomocą. Poniższa receptura jest banalnie prosta, trzeba jedynie ściśle trzymać się wyznaczonych proporcji składników. 

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym wyjawiamy, czy można mrozić kotlety mielone i schabowe. W tym tekście z kolei zdradzamy najlepsze oferty w sklepach sieci Biedronka.

Źródło: canva.com/Oleg Baliuk

Przepis na pierogi ruskie z delikatnym ciastem

Składniki: 

Ciasto: 

  • 1 kg mąki pszennej

  • pół szklanki oliwy

  • 1,5 łyżeczki soli

  • 1 litr wody

Farsz: 

  • 330 g ziemniaków ugotowanych

  • 180 g twarogu

  • 2 cebule

  • 3 łyżki masła

  • sól

  • pieprz

Zacznij od przygotowania ciasta. Wlej litr wody do czajnika i doprowadź ją do wrzenia. Mąkę wsyp do dużej miski, dodaj do niej całą oliwę oraz sól. Gdy woda będzie gorąca, powoli wlewaj ją do reszty składników, pamiętając, aby ciągle mieszać drewnianą łyżką.

Po przestudzeniu masy zacznij wyrabiać je ręką. Gdy ciasto będzie lekkie, miękkie i sprężyste, przełóż je do miski i odstaw na 30 minut. W tym czasie nastaw wymyte i obrane ziemniaki, aby je ugotować. Gdy bulwy będą już miękkie, zdejmij je z ognia i odstaw do wystudzenia. 

Ziemniaki przeciśnij przez praskę, dodaj do nich posiekaną cebulę, sól, pieprz oraz twaróg. Wymieszaj farsz bardzo dokładnie. Ciasto wyjmij z miski i rozwałkuj na grubość około 3 mm. Wycinaj z niego kółka za pomocą szklanki lub kubka.

Na każdy kawałek ciasta wykładaj po łyżeczce farszu. Zlep mocno boki i wkładaj pierogi do gotującej się, osolonej wody. Gotuj 2-3 minuty od wypłynięcia. Podawaj z pokaźną porcją śmietany. Smacznego. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: wiescidladomu.pl; poezja-smaku.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Uszka wigilijne Magdy Gessler

Przepisy

Najlepsze na świecie uszka wigilijne według samej Magdy Gessler

Czytaj więcej >

Przepisy

Pieczone kotlety z kalafiora - idealne na zdrowy obiad

Czytaj więcej >
Karp wigilijny Roberta Makłowicza

Przepisy

Nieziemsko pyszny karp wigilijny według Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >
Lepienie pierogów z bezglutenowego ciasta będzie łatwe

Przepisy

Genialne ciasto na pierogi bez grama mąki pszennej

Czytaj więcej >
Surówka zimowa teściowej — specjał z czerwonej kapusty

Przepisy

Chrupiąca i soczysta zimowa surówka teściowej

Czytaj więcej >

Przepisy

Lekka zupa kalafiorowa bez mięsa

Czytaj więcej >