Makaron z bakłażanem i pomidorami czyli sycylijska pasta alla norma
pixabay.com

Makaron z bakłażanem i pomidorami czyli sycylijska pasta alla norma

Pasta alla norma to słynne danie pochodzące z Sycylii, pachnące pomidorami, bazylią i bakłażanami. Jest kremowe, aromatyczne i bardzo łatwe do przygotowania. Co więcej, do jego przyrządzenia potrzebujemy zaledwie 40 minut. To idealna potrawa na lato.

Pasta alla norma to słynne danie pochodzące z Sycylii, pachnące pomidorami, bazylią i bakłażanami. Jest kremowe, aromatyczne i bardzo łatwe do przygotowania. Co więcej, do jego przyrządzenia potrzebujemy zaledwie 40 minut. To idealna potrawa na lato.

Makaron z bakłażanem i pomidorami jest przepisem wegetariańskim, ale bardzo sycącym, głównie ze względu na smażone bakłażany oraz obecność makaronu. Włosi do jego przygotowania używają sporej ilości oliwy, jednak wykorzystują tylko tę najwyższej jakości. Jej smak bardzo wpływa na ostateczny charakter potrawy, dlatego warto wybrać oliwę, która nie przyćmi pozostałych składników, tylko je podkreśli. Świetnie sprawdzi się tutaj oliwa extra virgin, która dostępna jest w wielu znanych marketach.

Składniki na makaron z bakłażanem i pomidorami, 2 porcje:

- 100 g makaronu typu rurki, np. penne, tortiglioni
- 1 mały bakłażan
- 120 ml passaty pomidorowej (ok. ½ szklanki)
- ½ pomidorów z puszki (bez skórek)
- 2 duże lub 3 mniejsze ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- świeża bazylia
- ½ łyżeczki cukru
- przyprawy: 1 łyżeczka oregano, sól, świeżo mielony pieprz
- 10 g twardego sera

Sposób przygotowania makaronu z bakłażanami i pomidorami:

Bakłażana umyć, pokroić w plastry grubości ok. 1 cm., a następnie każdy z nich w 1 centymetrowe podłużne kawałki. Warzywo umieścić w naczyniu, posolić, delikatnie przemieszać i odstawić na ok. 30 minut, aby bakłażan zmiękł. Nie należy pomijać tego kroku, ponieważ dzięki niemu warzywo szybciej się usmaży, wchłonie mniej tłuszczu oraz stanie się delikatniejsze.

Do garnka wlać wodę, posolić i ugotować makaron zgodnie z instrukcją znajdującą się na opakowaniu (al dente). Włosi do tego przepisu używają makaronu pszennego, ale osoby będące na diecie mogą wykorzystać produkt pełnoziarnisty. Po ugotowaniu makaronu odcedzamy go, zachowując ok. 120 ml wody (1/2 szklanki).

Bakłażany opłukujemy z soli i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem.

Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy ten lekko się zarumieni, dolewamy pozostałą łyżkę oliwy i dokładamy bakłażany.

Całość smażymy przez około 5 minut, aż warzywo będzie miękkie, od czasu do czasu mieszając i dolewając po trochu wody z gotowania makaronu, zostawiając jej jeszcze na później. Dzięki temu bakłażan będzie się podgotowywał i nie przywierał do dna patelni.

Następnie dodajemy passatę pomidorową oraz pomidory z puszki, doprawiamy cukrem, łyżeczką oregano, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i odrobiną soli, pamiętając, że sól dosypana była też do wody, w której gotował się makaron i bakłażanów.

Otrzymany sos podgrzewamy przez kilka minut, aż pomidory z passatą się zagotują. Dodajemy wcześniej przygotowany makaron i taką ilość wody, aby sos nabrał właściwej gęstości, stał się kremowy, ale nie był zbyt wodnisty. Na koniec dorzucamy posiekane liście świeżej bazylii i mieszamy.

Danie można już wyłożyć na płaski talerz, udekorować bazylią, a na górę zetrzeć trochę twardego sera.

Sycylijczycy oryginalnie korzystają z sera ricotta salata, czyli twardej ricotty, którą można znaleźć również w Polsce. Niestety nie jest to łatwe. Ser ten można więc zamienić na każdy inny, minimum półtwardy produkt przygotowany z owczego mleka. Najprościej będzie znaleźć ser pecorino romano, który dostępny jest w stałej ofercie największych marketów.

Makaron z bakłażanem i świeżymi pomidorami:

W sezonie letnim zamiast passaty i pomidorów z puszki można wykorzystać świeże pomidory. Należy użyć ich ok. 800 g., sparzyć je i obrać ze skórki. Następnie kroimy je na mniejsze części, np. ćwiartki i dodajemy na patelnię z czosnkiem i oliwą. Osoby, którym przeszkadzają w potrawie gniazda nasienne, mogą je usunąć.

Pomidory muszą zmięknąć i puścić sok, a więc należy gotować je pod przykryciem przez ok. 25 minut, co jakiś czas sprawdzając ich konsystencję.

Otrzymany sos należy zmiksować i odparować, aby stał się kremowy. Dopiero wtedy dokładamy osuszonego bakłażana i wszystkie przyprawy.

Dalej postępujemy zgodnie z wcześniejszym przepisem.

Następny artykuł