Makaron z kurczakiem i szpinakiem
Makaron z kurczakiem i szpinakiem to pomysł na zdrowy, pożywny i pyszny obiad. Delikatny, śmietanowy sos z dodatkiem suszonych pomidorów i świeżych liści szpinaku sprawi, że danie posmakuje wszystkim, nawet największym niejadkom. Obiad jest prosty, a na jego przygotowanie potrzebujesz niecałe 30 minut.
Do przygotowania obiadu możesz wykorzystać makaron, który lubisz. Mogą to kokardki, spaghetti, tagliatelle, penne. Osobiście polecam ten ostatni, ponieważ po wymieszaniu dania sos wchodzi w rurki, wzbogacając tym smak makaronu. Do obiadu wykorzystaj świeży szpinak, głęboko mrożony traci częściowo swoje wartości odżywcze.
Szpinak jest źródłem żelaza, magnezu, kwasu foliowego i wielu witamin, w tym witamin C, A, K. Opóźnia procesy starzenia, wzmacnia odporność i zmniejsza poziom złego cholesterolu. Szpinak to również bogactwo antyoksydantów i witamin z grupy B, warzywo wykazuje więc działanie antynowotworowe, łagodzące stres i wzmacniające cały układ nerwowy. Ze względu na wysoki poziom kwasu foliowego, szpinak szczególnie polecany jest kobietom w ciąży i dzieciom.
Przepis na makaron z kurczakiem i szpinakiem
Składniki na 3-4 porcje:
180 g ulubionego makaronu
450 g piersi z kurczaka
200 g świeżego szpinaku
2 ząbki czosnku
70 g suszonych pomidorów
250 ml śmietany 30%
sól, pieprz
ser Cheddar, parmezan lub mozarella do posypania
olej do smażenia
Jak przygotować makaron z kurczakiem i szpinakiem?
Kurczaka umyj, obierz , pokrój w drobną kostkę, następnie podsmaż na oleju, oprósz solą i pieprzem. Czosnek przeciśnij przez praskę lub posiekaj, dodaj do kurczaka, wymieszaj i podsmaż.
Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu. Gdy czosnek się zarumieni, a mięso będzie białe, dodaj szpinak, suszone pomidory i duś pod przykryciem około 2-3 minuty. Na koniec dodaj śmietankę, ponownie wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu, aż odparuje i zgęstnieje, następnie dopraw solą i pieprzem.
Na talerz wyłóż ugotowany makaron, polej sosem śmietanowym, następnie posyp kawałkami ulubionego sera.
Smacznego.