Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Makaron ze szpinakiem - ekspresowy pomysł na obiad
Agata Kaszuba
Agata Kaszuba 25.03.2022 22:52

Makaron ze szpinakiem - ekspresowy pomysł na obiad

makaron ze szpinakiem
Pixabay /George Dolgikh

Makaron ze szpinakiem, to idealny pomysł na romantyczną kolację. Proste, szybkie, ale jednocześnie bardzo efektowne danie, które swoim aromatem i wyszukanym smakiem podbije serce Twojej drugiej połówki. Przez żołądek do serca, w tym wypadku pasuje perfekcyjnie! 

Jest to połączenie, które cudownie się dopełnia – zdrowy i lekki szpinak w parze z cięższym makaronem. Sekret tego dania tkwi z prostocie i wykorzystaniu dobrych jakościowo składników. Mamy przepis na przepyszny makaron ze szpinakiem, który pomoże Ci uzyskać względy swojego wybranka lub wybranki. Mimo łatwego przygotowania jest to potrawa powszechnie uznawana za wykwintną. Często cieszy podniebienia gości w najlepszych restauracjach, a kucharze prześcigają się w doprowadzeniu tego dania do perfekcji. 

Makaron - jaki najlepszy?

Makaron jest podstawowym daniem kuchni włoskiej. W tamtych stronach Europy wszystko zaczyna się i kończy właśnie na makaronie. Pierwsze wzmianki o tej potrawie pochodzą z wieku XII i pozycjonują jej pochodzenie na południu Włoch, w Sycylii. Eksperci twierdzą, że już w tamtych czasach forma makaronu była niemal identyczna jak obecnie. Ciekawostką jest to, że najstarszym jedzeniem, jakie udało się znaleźć badaczom, jest właśnie makaron. Miał około 45 cm długości i znaleziono go w…. Chinach! Znajdował się z wiosce położonej nad brzegiem Żółtej Rzeki i pochodził z epoki neolitu. 

Obecnie istnieje ponad 300 odmian makaronu, choć w gruncie rzeczy może być ich zdecydowanie więcej. Dokładną liczbę znają chyba tylko włoskie gospodynie. Jeśliby zapytać je, która z odmian jest najlepsza, jedyną odpowiedzią, jaką usłyszymy, jest: „domowy!” Aby przygotować pyszne danie na bazie makaronu, musimy zadbać o to, żeby nasza podstawa była solidna, smaczna i dobrze przygotowana. 

Do przygotowania makaronu ze szpinakiem możesz użyć makaronu ze sklepu, szczególnie,  że obecnie mamy możliwość skorzystania z oryginalnych, włoskich produktów. Jednak jeśli mach trochę wolnego czasu, to z pewnością najlepszą opcją będzie przygotowanie własnego makaronu. Dodatkowym atutem jest to, że dzieląc się tą informacją z drugą połówką , z pewnością wywrzesz na niej lub na nim ogromne wrażenie. Znacie kogoś, kto oparłby się urokowi kogoś, kto potrafi robić makaron? 

Do przygotowania makaronu potrzebne będzie:-200 g mąki

  •  2 jajka

  •  2 żółtka

  •  łyżeczka soli

  •  łyżeczka oliwy

Zacznij od przesiania mąki na stolnicę lub duży blat. Do powstałego kopczyka dodaj sól, wbij jajka oraz żółtka. Podlej wszystko oliwą. Delikatnie zacznij mieszać składniki, zagarniając mąkę do środka. Ciasto po wyrobieniu powinno być miękkie, sprężyste i z łatwością odchodzić od dłoni. Rozwałkuj powstałą masę na cienkie placki i krój długie paski szerokie na około 2-3 cm. Tak powstałe kluski wrzucaj do wrzącej, osolonej wody i gotuj do momentu, aż staną się al dente. 

Przepis na aromatyczny makaron ze szpinakiem

Do przygotowania makaronu ze szpinakiem potrzebujesz:

  •  200 g makaronu Tagliatelle ( domowego lub kupionego)

  •  250 g świeżego szpinaku

  •  1 cebula

  •  4 ząbki czosnku

  •  150 ml śmietany 30 %

  •  150 g parmezanu

  •  sól, pieprz

  •  gałka muszkatołowa

  •  masło

Zacznij od przygotowania szpinaku. Jeśli trwa sezon, to najlepiej użyć świeżych liści, jednak jeśli zdecydujesz się gotować to danie w porze jesiennej lub zimowej, to świetnie sprawdzi się szpinak baby. Ostatecznie może być również mrożony – ważne, aby był w liściach. 

Szpinak przepłucz pod wodą, i usuń twarde łodygi. Na patelni rozgrzej masło, dodaj pokrojoną cebulę i czosnek. Gdy staną się już złociste, dorzuć liści szpinaku. Przykryj przykrywką i smaż na małym ogniu około 10 minut, mieszając co jakiś czas.

W międzyczasie nastaw wodę na makaron i ugotuj go. Powinien być al dente. Do szpinaku dodaj śmietanki i dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Gdy sos wraz ze szpinakiem będzie już gotowy, wrzuć na patelnię makaron i wymieszaj wszystkie składniki razem. Zawsze podawaj gorące. Na koniec obficie posyp parmezanem. Dzięki niemu danie pięknie się zaprezentuje i będzie przepyszne!