Makłowicz robi zielony chłodnik. W składzie same największe rarytasy
Nie macie ochoty na gorące potrawy w upał? Sprawdźcie, jak Robert Makłowicz robi zielony chłodnik. W jego składzie pojawiły się największe rarytasy, takie jak czosnek niedźwiedzi, szczaw i koperek. Zobaczcie, do jeszcze Makłowicz dodaje do tej pysznej zupy i z czym ją podaje.
W upalne dni apetyty nam nie dopisują. W sumie bardziej chce nam się pić, niż jeść. Ale oczywiście jeść trzeba, można jednak wybierać lżejsze potrawy. Doskonale w letni klimat wpisują się chłodniki, które serwuje się na zimno. Już samą temperaturą potrafią przynieść ulgę, a gdy jeszcze smakują tak, jak chłodnik Roberta Makłowicza, to nic, tylko zajadać.
Przepis Roberta Makłowicza na zielony chłodnik
Składniki:
-
duży pęczek szczawiu
-
duży pęczek czosnku niedźwiedziego
-
3-4 łyżki octu jabłkowego lub winnego
-
1/2 szklanki wody
-
1 łyżeczka soli
-
2 łyżeczki cukru
-
kilka rzodkiewek
-
szczypiorek
-
koperek
-
3/4 l kefiru
-
1/4 l śmietany
Przygotowanie zielonego chłodnika
Czosnek niedźwiedzi i szczaw opłucz, osusz, posiekaj. Wsyp na patelnię, dodaj ocet i wodę, zagotuj. Dodaj cukier i sól, duś, aż kilka minut, wystudź.
Rzodkiewki, szczypiorek i koperek opłucz, osusz, posiekaj. Wrzuć do miski z czosnkiem i szczawiem. Dodaj kefir i śmietanę, wymieszaj, dopraw do smaku.
Chłodnik podawaj dobrze schłodzony. Najlepiej z ugotowanymi, młodymi ziemniakami i z jajkiem na twardo.
Wskazówka:
Zamiast kefiru do chłodnika możesz wykorzystać zsiadłe mleko lub maślankę. Śmietanę możesz zaś zastąpić jogurtem naturalnym.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na chłodnik z kiszonych ogórków , a także na bułgarski chłodnik tarator .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Domowy sok z wiśni bije na głowę wszystkie kupne. Przepis wcale nie jest trudny
-
Pieczone ziemniaki w greckim stylu. Ich sekretem jest banalnie prosta marynata
Źródło: kuchnia.wp