Smakosze.pl Przepisy Makłowicz robi zielony chłodnik. W składzie same największe rarytasy
screen z filmiku na kanale Robert Makłowicz/YouTube, canva/dulezidar

Makłowicz robi zielony chłodnik. W składzie same największe rarytasy

24 lipca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Nie macie ochoty na gorące potrawy w upał? Sprawdźcie, jak Robert Makłowicz robi zielony chłodnik. W jego składzie pojawiły się największe rarytasy, takie jak czosnek niedźwiedzi, szczaw i koperek. Zobaczcie, do jeszcze Makłowicz dodaje do tej pysznej zupy i z czym ją podaje.

W upalne dni apetyty nam nie dopisują. W sumie bardziej chce nam się pić, niż jeść. Ale oczywiście jeść trzeba, można jednak wybierać lżejsze potrawy. Doskonale w letni klimat wpisują się chłodniki, które serwuje się na zimno. Już samą temperaturą potrafią przynieść ulgę, a gdy jeszcze smakują tak, jak chłodnik Roberta Makłowicza, to nic, tylko zajadać.

Przepis Roberta Makłowicza na zielony chłodnik

Składniki:

  • duży pęczek szczawiu

  • duży pęczek czosnku niedźwiedziego

  • 3-4 łyżki octu jabłkowego lub winnego

  • 1/2 szklanki wody

  • 1 łyżeczka soli

  • 2 łyżeczki cukru

  • kilka rzodkiewek

  • szczypiorek

  • koperek

  • 3/4 l kefiru

  • 1/4 l śmietany

Przygotowanie zielonego chłodnika

Czosnek niedźwiedzi i szczaw opłucz, osusz, posiekaj. Wsyp na patelnię, dodaj ocet i wodę, zagotuj. Dodaj cukier i sól, duś, aż kilka minut, wystudź.

Rzodkiewki, szczypiorek i koperek opłucz, osusz, posiekaj. Wrzuć do miski z czosnkiem i szczawiem. Dodaj kefir i śmietanę, wymieszaj, dopraw do smaku.

Chłodnik podawaj dobrze schłodzony. Najlepiej z ugotowanymi, młodymi ziemniakami i z jajkiem na twardo.

Wskazówka:

Zamiast kefiru do chłodnika możesz wykorzystać zsiadłe mleko lub maślankę. Śmietanę możesz zaś zastąpić jogurtem naturalnym.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na chłodnik z kiszonych ogórków , a także na bułgarski chłodnik tarator .

czosnek niedźwiedzi
canva/ A_Lein

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia.wp

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy