Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pieczone ziemniaki w greckim stylu. Ich sekretem jest banalnie prosta marynata
Renata Materlińska
Renata Materlińska 23.07.2022 19:44

Pieczone ziemniaki w greckim stylu. Ich sekretem jest banalnie prosta marynata

pieczone ziemniaki
canva/annabobrowska

Sprawdź, jak zrobić pieczone ziemniaki w greckim stylu. Ich sekretem jest banalnie prosta marynata składająca się z przypraw, soku z cytryny i oliwy. Nadaje ziemniakom doskonałego smaku i aromatu i sprawia, że apetycznie się przyrumieniają. Tak upieczone ziemniaki możesz podać do obiadu, a nawet zjeść w jego miejsce.

Ziemniaki zwykle gotujemy, bo to najszybsze i najłatwiejsze rozwiązanie. Jednak niewiele więcej pracy wymaga zrobienie ziemniaków pieczonych. A nie ma co ukrywać, że tak przyrządzone ziemniaki smakują o niebo lepiej.

Pieczone ziemniaki można doprawić ulubionymi przyprawami. Ich smak doskonale harmonizuje z czosnkiem, tymiankiem, rozmarynem, kminkiem i wieloma innymi. Dziś podamy wam przepis na pieczone ziemniaki w greckim stylu. Z pewnością przypadną wam do gustu.

Jak zrobić pieczone ziemniaki w greckim stylu?

Składniki:

  • 75 dag ziemniaków

  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek

  • pół cytryny

  • 2 ząbki czosnku

  • suszone oregano

  • sól, pieprz

Przygotowanie ziemniaków po grecku

Ziemniaki obierz, opłucz, dokładnie osącz, a najlepiej osusz przy pomocy papierowych ręczników. Pokrój je w cząstki, umieść w misce.

Oliwę wlej do miseczki. Dodaj do niej sok wyciśnięty z cytryny, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, łyżeczkę suszonego oregano, łyżeczkę soli i pół łyżeczki pieprzu.

Marynatę dokładnie wymieszaj, polej nią ziemniaki znajdujące się w misce. Dokładnie je wymieszaj, tak, by ziemniaki dokładnie pokryły się oliwą i przyprawami. Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż na nią przyprawione ziemniaki i równomiernie je rozmieść, by nie nachodziły na siebie.

Blachę z ziemniakami wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. C i piecz je ok. godzinę. Jeśli wciąż będą twarde, możesz nieco wydłużyć czas pieczenia.

Wskazówka:

Tak przygotowane ziemniaki doskonale będą smakować podane z sosem tzatziki.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na ziemniaki we włoskim stylu, a także na pieczone ziemniaki, jak z ogniska.

sok z cytryny
canva/Magone

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se