Chłodnik z kiszonych ogórków, idealny w upalny dzień. Nic tak nie ochłodzi jak kultowa zimna zupa
Chłodnik z kiszonych ogórków jest pyszną alternatywą klasycznej ciepłej zupy. Jego smak przyjemnie orzeźwia, a świeży koperek nadaje mu aromatu. Jeśli szukacie prostego przepisu na letni obiad — ta propozycja jest dla was.
Przygotowanie chłodnika z kiszonych ogórków nie jest skomplikowane, a lista składników wyjątkowo krótka. Jeżeli jeszcze nie próbowaliście takiej zupy, warto się skusić — pełna aromatu zimna potrawa z pewnością skradnie wasze serca.
Przepis na wyborny chłodnik z ogórków kiszonych
Składniki:
2 ogórki kiszone średniej wielkości
2 szklanki kwasu ogórkowego
1 pęczek koperku
1 spory ząbek czosnku
2 łyżki śmietany 18%
2 jaja ugotowane na twardo (opcjonalnie)
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie chłodnika z ogórków kiszonych:
Ogórki wyjmujemy z zalewy i kroimy w cienkie plastry. Umieszczamy je w większym naczyniu wraz z kwasem ogórkowym i śmietaną. Koperek płuczemy i starannie siekamy. Połowę porcji dodajemy do ogórków.
Czosnek obieramy z łupiny i przeciskamy przez praskę. Dodajemy do chłodnika z ogórków kiszonych. Danie doprawiamy solą oraz pieprzem wedle uznania. Podajemy z ugotowanymi na twardo jajkami i posypujemy dodatkową porcją koperku. Smacznego.
Wskazówki dotyczące przygotowania chłodnika z kiszonych ogórków:
Jeżeli lubicie bardziej gęste zupy, zetrzyjcie ogórki na tarce. Warto wtedy zmniejszyć ilość dodawanego kwasu ogórkowego.
Danie będzie lżejsze, jeśli zamiast śmietany użyjecie jogurtu naturalnego. Zastosowanie jogurtu sojowego lub sojowej śmietany i pominięcie jajka pozwoli wam przygotować go w wersji wegańskiej.
Jeśli chłodnik z kiszonych ogórków nie trafia w wasze gusta, możecie też przygotować inne zupy na zimno. Na naszej stronie znajdziecie recepturę na tradycyjną odsłonę tego specjału z buraków, a także patent na niezwykle smakowity chłodnik z pomidorów i arbuza.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak zrobić idealnie delikatne i puszyste kluski leniwe? Zdradzamy najlepszy trick babci
Babcia Basia zdradziła sekret jej doskonałych gołąbków. Nigdy nie jadłeś lepszych
Doskonałe faszerowane pieczarki z suszonymi pomidorami. Smak lata
Źródło: przyslijprzepis