Bułgarski chłodnik Tarator będzie hitem lata. Bije na głowę inne zupy
Chłodniki są idealne na letnie dni. Orzeźwiająca bułgarska odsłona przyrządzana jest z ogórków, które łączy się z doprawionym smakowitymi dodatkami gęstym jogurtem greckim. Warto spróbować — tak wspaniałemu specjałowi nikt się nie oprze.
Tarator, czyli chłodnik rodem z Bułgarii łączy w sobie ulubione smaki niejednego smakosza. Ogórki gruntowe zatopione w aromatycznym jogurcie z czosnkiem i koperkiem są delikatnie chrupiące i przyjemnie orzeźwiają. Skusicie się?
Przepis na smakowity chłodnik bułgarski Tarator
Składniki:
400 g jogurtu greckiego
4 ogórki gruntowe średniej wielkości
2 większe ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek + do podania
5 łyżek orzechów włoskich, najlepiej bez skórki
1 spory pęczek koperku
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie chłodnika bułgarskiego:
Ogórki szorujemy i obieramy je ze skórki. Wycinamy część z nasionami i kroimy w niezbyt dużą kostkę. Czosnek obieramy z łupiny i siekamy. Koperek płuczemy i również starannie rozdrabniamy.
W większej misce umieszczamy jogurt grecki, oliwę z oliwek oraz rozdrobnione warzywa i prawie cały koper (część zachowujemy do podania). Mieszamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Chłodnik serwujemy z posiekanymi orzechami włoskimi i zachowanym koperkiem. Możemy polać go dodatkowo odrobiną świeżej oliwy z oliwek. Smacznego.
Inne receptury na smakowite chłodniki znajdziecie na naszej stronie. Podpowiadaliśmy już jak zrobić klasyczną odsłonę, czyli litewski chłodnik z botwiny. Zdradzaliśmy też przepis na lekko słodki i orzeźwiający wariant z pomidora i arbuza.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Prosty przepis na kiszone pomidory. Wielka konkurencja dla ogórków
Prosty przepis na tradycyjną surówkę z pora. Pasuje do każdego obiadu
Pyszne i banalnie proste leczo z dodatkiem pieczarek. Klasyka w najlepszym wydaniu
Źródło: kuchnialidla