Smakosze.pl
Robert Makłowicz ostro o parówkach

canva/Food Photos; TRICOLORS/EAST NEWS WARSZAWA

Makłowicz szczerze o kulinarnych błędach Polaków

26 Października 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Popularny kucharz, Robert Makłowicz, o jedzeniu wie wiele. Jeśli więc wypowiada się na temat błędów, jakie popełniamy w kuchni, z pewnością ma rację. Zdradzamy, co zdaniem autorytetu w kwestii gotowania Polacy robią źle.

Pisaliśmy już kiedyś, że według Roberta Makłowicza, do leczo nie powinno się dodawać kabaczka. W jednym z wywiadów krytyk kulinarny podkreślał też, że niedopuszczalne jest podawanie pizzy z ananasem oraz jedzenie rosołu z ziemniakami.

placki z kiszonej kapusty

Fuczki z kiszonej kapusty według Jana Kuronia

CZYTAJ DALEJ

Nigdy nie gotujemy parówek

Podczas jednego ze spotkań z internautami Makłowicz odniósł się równie do groźnego błędu, który wielu z nas popełnia, przygotowując parówki. Zapytany o to, jak je ugotować odpowiedział, iż w ogóle nie należy tego robić.

Jak wyjaśnił znany kucharz, obróbka termiczna może prowadzić do pękania wyrobu. Co więcej, jest też niebezpieczna dla naszego zdrowia. Podczas gotowania bowiem zawarte w parówkach sole peklujące wydzielają szkodliwe związki chemiczne.

Popularne konserwanty tego wyrobu — azotyny — w wysokiej temperaturze przekształcają się w nitrozaminy. Są to substancje o działaniu rakotwórczym. Powinniśmy zatem obróbkę cieplną parówek ograniczyć do minimum.

Jak zatem przygotować je poprawnie? Robert Makłowicz nie pozostawił pytania o ich przyrządzenie bez odpowiedzi:

„Zagotowuje się wodę. Jak zacznie wrzeć, to się wyłącza (gaz; przyp. redakcji) i do tego się wkłada parówki."

Wszystko zatem staje się jasne. Parówki spożywamy sporadycznie, a jeśli się na to zdecydujemy, jemy je na zimno lub po ogrzaniu w gorącej wodzie. Nie gotujemy ich, nie smażymy i nie zapiekamy.

Parówki na misce

Parówki na misce

Źródło zdjęcia: canva/Food Photos

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Slajd 1 z 7

ćwiartki kurczaka

Każdy lubi kurczaka

W wielu domach kurczak jest jednym z podstawowych mięs.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotowanie.onet, newsy.gotujmy, haps

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Eleganckie danie

Show-biznes od kuchni

Ile kosztują potrawy w restauracji Kuby Wojewódzkiego?

Czytaj więcej >

Show-biznes od kuchni

Justyna Żyła napisała kulinarnego e booka. Znamy szczegóły

Czytaj więcej >
Polsat rusza z nowym programem

Show-biznes od kuchni

Już wiadomo kiedy wystartuje nowe kulinarne show

Czytaj więcej >

Show-biznes od kuchni

Gessler pokazała pierwsze fragmenty nowego sezonu Kuchennych Rewolucji

Czytaj więcej >
Polsat rusza z nowym programem kulinarnym

Show-biznes od kuchni

Nowy kulinarny program na antenie Polsatu - znamy datę

Czytaj więcej >
Magda Gessler zniszczyła telefon

Show-biznes od kuchni

Awantura podczas nagrywania "Kuchennych rewolucji"

Czytaj więcej >