Robert Makłowicz - Polski kucharz i podróżnik, krytyk kulinarny, dziennikarz i publicysta. Miał swoje programy w TVP.
Dla jednych kulinarny guru, dla innych symbol męskości. Tak, Robert Makłowicz wzbudza zaskakująco mało kontrowersji, a jego specyficzny styl i elokwencja znajdują uznanie w równym stopniu młodego pokolenia, jak i tych, którzy dorastali na jego wczesnych programach. Czy Makłowicz kocha kuchnię Polaków tak samo, jak Polacy – kuchnię Makłowicza? Chyba nie do końca.
Ceniony przez miliony Polaków autorytet kulinarny - Robert Makłowicz - zabrał głos i wskazał nasz największy błąd podczas gotowania. Może on zaskoczyć niemal każdego miłośnika kuchni.
Kiedy na wiosnę pojawiają się w sklepach nowalijki, możemy zacząć wracać, jak co roku, do smaków ciepłej pory roku. Wśród nich z pewnością znajdzie się zupa szczawiowa. Robert Makłowicz ma swój szczególny przepis na ten przysmak.
2024 rok przyniósł jakąś nowość w kwestii tradycji wielkanocnych. Nie była to jednak nowość, jakiej się spodziewaliśmy. Okazało się, że jedna z największych osobistości polskich kulinariów Robert Makłowicz nie lubi żurku. To jednak dopiero początek historii.
Opinia Roberta Makłowicza o różnicy między porządnym żurkem a „nędznym żureczkiem” obiegła internet. Składnik, który odróżnia jeden od drugiego, jest dość nieoczekiwany. Nie chodzi o jajko, kiełbasę ani zakwas.
Pascha z przepisu Roberta Makłowicza musi znaleźć się na twoim wielkanocnym stole. Zaproszeni goście będą zachwyceni nie tylko tym, że zrobiłaś ją z przepisu znanego kucharza, ale też jest wyjątkowym smakiem. Przepis jest banalnie prosty, więc na pewno ci się uda.
Już niebawem będziemy cieszyć się smakiem wielkanocnych mazurków. Tymczasem polecamy patent Roberta Makłowicza na to świąteczne ciasto. Czekoladowy smak i wyjątkowa kruchość to znaki rozpoznawcze tego pysznego wypieku.
Wielkanocne pierogi z przepisu Roberta Makłowicza zyskają uznanie smakoszy. Wszystko przez farsz, który jest jadany w jednym z najpiękniejszych regionów Polski. Takie danie warto przyrządzić na Wielkanoc i zaskoczyć tym smakiem gości.
Robert Makłowicz, niekwestionowany autorytet kulinarnych tradycji naszej części Europy, jest jedną z tych osób, których można ślepo słuchać jeśli chodzi o potrawy wigilijne. Dlatego warto zainteresować się nieoczekiwanym dodatkiem w jego kompocie z suszu.
Zwykle na naszych świątecznych stołach znajdziemy karpie i śledzie. Może pora postawić na inną rybę? Robert Makłowicz z łososia robi pyszne danie, które smakuje jak z najlepszej restauracji. Ten przepis jest oryginalną propozycją na Boże Narodzenie.
Placki Roberta Makłowicza są nietuzinkowe. Nie tak dawno temu kucharz pokazał przepis inspirowany kuchnią tajską. Do przygotowania dania wykorzystał mało popularne, a przez wielu wręcz pomijane w kuchni, warzywo. Wyglądało wyjątkowo apetycznie i postanowiłam spróbować.
Jak smakuje gulasz od Makłowicza? Jeden z tiktokerów postanowił się przekonać. Wybrał danie à la bogracz i zjadł je z chlebem. Wiemy, czy posiłek mu się spodobał.
Sernik jest jednym z najbardziej lubianych ciast przez Polaków. Robert Makłowicz podczas pieczenia sernika korzysta z rodzinnej receptury. Do sernika dodaje pewien składnik, który zwykle mamy w kuchni. Polecamy rodzinny przepis Roberta Makłowicza na to pyszne ciasto.
Robert Makłowicz właśnie podzielił się z fanami niesamowitą nowiną. Uwielbiany kucharz po raz kolejny będzie dzielił się swoją wiedzą i doświadczeniem. Tym razem wydaje książkę z przepisami. Znamy szczegóły projektu.
Makłowicz przyzwyczaił Polaków do smacznej kuchni. Gdy więc zdecydował się sprzedawać dania gotowe, nie trzeba było długo czekać, by ktoś zdecydował się na ich przetestowanie. Sprawdzam Jak podjął się tego „wyzwania”. Wśród jego typów był gulasz, który mocno go zaskoczył. Takiego widoku kompletnie się nie spodziewał.
Zupa pomidorowa co jakiś czas pojawia się w każdym domu. Mało kto jednak podchodzi do niej podobnie jak Robert Makłowicz. Kucharz-podróżnik przedstawił lekką, idealną na lato wersję, w której smak pomidorów podkreśla oliwa oraz inspirowane kuchnią grecką przyprawy.
Gołąbki z kapusty kiszonej zaskoczą was prostotą wykonania. Zaproponowane przez Roberta Makłowicza danie jest pełne wyrazu, a kiszone warzywo pasuje doskonale. Sprawdzi się latem, orzeźwiając i sycąc jednocześnie. Musicie spróbować.
Maczanka krakowska została niemal zapomniana. Prosta i pełna smaku potrawa stała się gwiazdą spotkania Karola Okrasy i Roberta Makłowicza. Uwielbiany kucharz-podróżnik rozsmakował się w dość nietypowej propozycji warszawskiego szefa kuchni. Sprawdźcie, co jego zdaniem wyróżniało tę propozycję.
Leczo jest lubianym daniem jednogarnkowym, które jest smaczne, a do tego proste w przygotowaniu. Znajdziemy w nim dużo warzyw oraz kiełbasę lub parówki. Możliwości kulinarnych jest naprawdę wiele. Jednak Robert Makłowicz gani Polaków. Wytyka jeden błąd, jaki popełniamy podczas gotowania tego smacznego dania.
Zbyt suchy schab jest zmorą każdego kucharza. Pozbawione soków i przeciągnięte mięso raczej nie podbija niczyich kubków smakowych. Radę na to zjawisko ma uwielbiany Rober Makłowicz. Cała tajemnica tkwi w odpowiednim obsmażeniu mięsa.
W Gdyni doszło do niewyobrażalnej tragedii. Ktoś umyślnie podpalił funkcjonującą tam od lat restaurację. Lokal był jednym z ulubionych miejsc znanego i lubianego smakosza- Roberta Makłowicza. Kulinarny celebryta postanowił wykorzystać swoje zasięgi, aby pomóc w sprawie.
Robert Makłowicz szykuje nie lada gratkę dla swoich fanów. Kucharz opublikował wideo, w którym wraz ze swoimi synami ogłosił rozpoczęcie działalności na rynku gastronomicznym. Wspólnie będą wprowadzali kuchnie świata do polskich domów.
Robert Makłowicz po raz kolejny pokazał klasę. Młodzi twórcy powinny się od niego uczyć zasad kultury. Przepaść pokoleniową widać doskonale na przykładzie jedzenia słynnych kiszonych śledzi. W tej kwestii obecne pokolenie nie dorasta Panu Robertowi do pięt.
Skrzydełka z grilla są nie lada przysmakiem. Robert Makłowicz pokazał jak prosto i bez wysiłku przygotować je samodzielnie. Mięso zanurzył w znakomitej glazurze, dzięki której wprost rozpływały się w ustach i miały nieziemski aromat. Musicie spróbować.
Ceny w restauracjach mogą przyprawić o ból głowy. Jednak z drugiej strony kto nie chciałby spróbować menu przygotowanego przez Roberta Makłowicza czy Magdę Gessler? Niestety za takie rarytasy trzeba słono zapłacić. Sałatka z czterech składników, której autorem jest Robert Makłowicz, kosztuje tyle, co danie obiadowe.
Robert Makłowicz w swoich mediach społecznościowych zamieścił oświadczenie, które stanowi finał bulwersującej sprawy. Chodzi o bezprawne wykorzystanie głosu Makłowicza przez oszustów w reklamie internetowej napoju energetycznego. Jak kończy się ta sprawa?
Przyrządzenie domowych frytek wydaje się być banalną sprawą. Wystarczy pokroić ziemniaki, wrzucić je na tłuszcz lub do pieca i gotowe. Robert Makłowicz udowadnia jednak, że danie to jest dużo bardziej złożone, niż się wielu osobom wydaje. Możecie się o tym przekonać, poznając jego przepis na popularną przekąskę.
Roberta Makłowicza chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Znany krytyk i twórca kulinarny, dziennikarz i podróżnik, rusza z nowym biznesem. Firmę będzie prowadził wspólnie z synem Ferdynandem i Mikołajem. Działalność może zaskoczyć.