Smakosze.pl Przepisy Makowiec pęka podczas pieczenia? Wszystko przez 1 niedopatrzenie. Mało kto ma pojęcie
Canva / Maria Potrykus-Verstappen's Images

Makowiec pęka podczas pieczenia? Wszystko przez 1 niedopatrzenie. Mało kto ma pojęcie

3 grudnia 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Nieapetyczne ciasto pełne szczelin jest prawdziwą zmorą kucharza. Co zrobić, żeby makowiec nie pękał? Wystarczy zadbać o należyte przygotowanie ciasta drożdżowego. Znaczenie ma zarówno czas jego leżakowania, jak i odpowiednie proporcje składników.

Dobrze skomponowany przepis na makowiec powinien zawierać optymalną ilość drożdży na 1 kg mąki. Jest to 5 g drożdży suchych lub 15 g świeżych. Pamiętaj też, że zagniecione ciasto musi odpoczywać przez 2-3 godziny przed wstawieniem do piekarnika. Skrócenie tego czasu skutkować będzie pękaniem makowca.

Przepis na makowiec, który zawsze się udaje

Składniki na ciasto:

  • niecała szklanka mąki pszennej

  • 2 łyżki cukru

  • 7 g drożdży suszonych

  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego

  • 1/4 szklanki mleka

  • 4-5 łyżek miękkiego masła

  • 2 żółtka

  • szczypta soli

Składniki na masę makową:

  • 1 pełna szklanka maku mielonego

  • 1 i 1/2 szklanki mleka

  • 4 łyżki cukru

  • 1 łyżka masła

  • 2 łyżeczki miodu

  • kilka kropel aromatu rumowego

  • garść rodzynek

  • 1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej

  • garść posiekanych orzechów włoskich

  • 2 białka

  • szczypta soli

Instrukcja krok po kroku co zrobić, żeby makowiec nie pękał

Składniki ciasta z przepisu na makowiec zagnieć z pominięciem masła . Kiedy uzyskasz już jednolite ciasto, dołóż do niego tłuszcz i całość wyrabiaj przez kolejne 5-10 minut . Masę przełóż do miski, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 2-3 godziny .

W międzyczasie z przepisu na makowiec przygotuj masę . W tym celu mak zalej mlekiem w niewielkim garnuszku . Następnie dodaj masło, miód, cukier i gotuj składniki do momentu, aż cała woda odparuje . Masę makową odstaw do przestudzenia .

Do ostygniętej masy dodaj kolejne składniki z przepisu na makowiec, czyli aromat migdałowy i bakalie . Pod koniec wyrastania ciasta, białka jaj ubij na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie domieszaj je do maku .

Ciasto drożdżowe przygotowane według przepisu na makowiec wyjmij z naczynia i wyrabiaj przez kilka minut . Następnie rozwałkuj je do grubości ok. 3 mm . Na cieście rozsmaruj równomiernie masę makową , zostawiając niewielki odstęp od brzegu i zawiń całość w roladę .

Co zrobić, żeby makowiec nie pękał podczas pieczenia? Przygotowane ciasto luźno owiń w podwójną warstwę papieru do pieczenia . Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35-40 minut , a po upieczeniu odstaw do ostudzenia . Gotowy wypiek z powyższego przepisu na makowiec udekoruj domowym lukrem i bakaliami . Popularny niegdyś makowiec japoński przygotujesz w rekordowym czasie . Ciasto makowe bez pieczenia niejednego wprawi w osłupienie .

Canva / sautepl
Canva / sautepl

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy