Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Połącz 2 sosy i zmieszaj z mięsem. Kotlety mielone nigdy nie były tak pyszne i soczyste
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 03.12.2022 09:51

Połącz 2 sosy i zmieszaj z mięsem. Kotlety mielone nigdy nie były tak pyszne i soczyste

soczyste kotlety mielone z musztardą i majonezem
Canva / Openas

Nie masz pomysłu na nadchodzący obiad? Przychodzimy z pomocą. Nasz przepis na soczyste kotlety mielone z musztardą i majonezem nie ma sobie równych. Mięso usmażone z tymi dwoma dodatkami pachnie i smakuje wprost nieziemsko.

Soczyste kotlety mielone z musztardą i majonezem są wyjątkowo pyszne dzięki sposobowi ich przygotowania. Po usmażeniu mięso podduszamy jeszcze w garnku z dodatkiem aromatycznych przypraw. To właśnie dzięki tej metodzie kotlety są nadzwyczaj wilgotne i wręcz rozpływają się w ustach. Koniecznie wypróbuj ten patent.

Przepis na soczyste kotlety mielone z musztarda i majonezem

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z łopatki

  • 1 jajko

  • 1 łyżka musztardy

  • 2 łyżki majonezu

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 łyżeczka wędzonej papryki

  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich

  • 1 mała cebula

  • bułka tarta

  • sól i pieprz do smaku

  • olej do smażenia

  • i liść laurowy

  • 2 ziarna ziela angielskiego

Soczyste kotlety mielone z musztardą i majonezem krok po kroku

Mięso na soczyste kotlety mielone z musztardą i majonezem włóż do dużej miski razem z posiekaną drobno cebulą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaj do niego musztardę, majonez, paprykę wędzoną, zioła oraz sól i pieprz do smaku. Wbij także jajko i dodaj ok. 4-5 łyżek bułki tartej. Wymieszaj składniki na jednolitą masę i odstaw na 5-10 minut, aż wieprzowina przejdzie smakiem przypraw.

Po upływie tego czasu z mięsa formuj niewielkie kotlety. Na patelni rozgrzej dobrze 2-3 łyżki oleju. Soczyste kotlety mielone z musztardą i majonezem smaż na rumiano z obu stron na średniej mocy palnika.

W międzyczasie do garnka wlej ok. 100 ml wody, włóż do niej liść laurowy i ziele angielskie. Płyn zagotuj na małym ogniu, a następnie układaj w nim usmażone soczyste kotlety mielone z musztarda i majonezem.

Mięso duś pod przykryciem przez ok. 10 minut, co jakiś czas przerzucają je na drugą stronę. Po tym czasie soczyste kotlety mielone z musztardą i majonezem są gotowe do podania. Znamy więcej sprawdzonych przepisów na smaczne kotlety. Kotlety schabowe Ewy Wachowicz wychodzą obłędne dzięki dodatkowi popularnego sosu.

Canva / ironstuff
Canva / ironstuff

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: