Smakosze.pl Porady Mama nauczyła mnie jak usunąć pestki z jeżyn. Nie ma lepszego sposobu
Fot. Canva/Ajale

Mama nauczyła mnie jak usunąć pestki z jeżyn. Nie ma lepszego sposobu

31 lipca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Na ryneczkach pojawiły się jeżyny. Ten sezonowy owoc jest niezwykle smaczny, ale każda kucharka i kucharz stają przed poważnym problemem. Chodzi o to, jak usunąć pestki. Poznaj sprawdzony sposób, a będziesz stosować go za każdym razem.

Pierwsze jeżyny już są

Jeżyny pojawiają się na koniec lipca, a sezon trwa tylko do września. Dlatego warto wybrać się na ryneczek, gdzie zakupisz świeże i smaczne owoce. Niestety te owoce mają jedną wadę, zawierają bowiem pestki, które bardzo trudno wydobyć. Uniemożliwia to przygotowanie na przykład dżemów, soków i innych przetworów.

Na szczęście istnieje jeden sposób, który ułatwi ich wydobycie. O tym, jak usunąć pestki, dowiesz się z dalszej części artykułu. To nigdy nie było aż tak łatwe.

jeż.jpg
Fot. Canva/Milan Markovic
Polacy używają go na potęgę, a jest szkodliwy dla zdrowia. Omijaj najszerszym łukiem

Najgorsze są pestki

Zanim dowiesz się, jak usunąć pestki, należy wyjaśnić, dlaczego w ogóle trzeba się ich pozbywać. Pestki tego słodkiego owoce mają swoje zastosowanie w kosmetologii, ale są niepożądanym produktem w kuchni. Kiedy trafią do dżemów lub soków, będzie trzeba zwracać szczególną uwagę, aby ich nie połknąć, a w skrajnych wypadkach mogą spowodować na przykład ukruszenie się zęba. Właśnie z takich powodów, należy pozbyć się ich z owoców.

Jak usunąć pestki z jeżyn?

Usuwanie pestek jest czynnością bardzo łatwą. Wystarczy przygotować z nich coś na kształt puree. W tym celu owoce musisz najpierw umyć i przebrać. Następnie zblenduj je na jednolitą pulpę. Pestki nie ulegną rozbiciu, ponieważ są bardzo twarde.

W kolejnym kroju masę owocową przełóż na sito i przecedź je. Dzięki temu pestki zostaną, na sicie, a owoce puree przepłynie przez otwory. W tej postaci można wykorzystać je do dalszego przygotowywania przetworów. Wypróbuj sposób, a będziesz stosować go za każdym razem. Sprawdź, co przygotował Lidl oraz dowiedz się, jak przygotować wątróbkę, aby była smaczna .

dżęm.jpg
Fot. Canva/pixelshot
Co się dzieje z cenami mięsa w Lidlu? Przecieramy oczy ze zdumienia
Kroję jabłka i kładę na nich wątróbkę. Takie danie podaję na specjalne okazje
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy