Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Mama nauczyła mnie robić ciasto z truskawkami. Wychodzi pyszne i wilgotne, przepis jest banalny
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 03.06.2024 13:48

Mama nauczyła mnie robić ciasto z truskawkami. Wychodzi pyszne i wilgotne, przepis jest banalny

ciasto z truskawkami
Fot. YouTube/AnnieKa

Ciasto z truskawkami szybkie i wilgotne? Dzięki temu przepisowi właśnie takie wyjdzie. Przepis mojej mamy powinien poznać każdy łasuch. Słodki wypiek znika do ostatniego okruszka. 

Weź truskawki i zrób pyszne ciasto

Lubisz ciasta z truskawkami? Warto sięgać po te owoce i cieszyć się ich smakiem. Uwielbiam wypieki z tymi sezonowymi owocami. Moja mama zawsze piecze ciasto z truskawkami, które jest szybkie w przygotowaniu. Wychodzi wilgotne i pyszne, dlatego też korzystam z jej przepisu na ten wypiek

Robię go raz- dwa, a kruche ciasto pełne owoców i budyniu aż prosi się o dokładkę. Będzie idealne na deser, który polubią małe i duże łasuchy. Dlatego poznaj ten banalny przepis na ciasto z truskawkami. Podobną recepturę znajdziesz na kanale YouTube Annie Ka. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule. 

ciasto z truskawkami
Fot. YouTube/AnnieKa
Są niezwykle zdrowe, a Polacy ich prawie nie znają. Właśnie trwa sezon na te cenne owoce

Jak zrobić ciasto z truskawkami szybkie i wilgotne?

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 4 żółtka
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • truskawki
  • 3 szklanki mleka
  • 2 budynie
  • 8 łyżek cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka masła
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie ciasta zacznij od przesiania mąki do miski, wsyp proszek do pieczenia, cukier, masło i żółtka. Składniki wymieszaj i zagnieć ciasto. Potem podziel je na mniejszą i większą część. Każdą z części schowaj do woreczka foliowego. Mniejszą część włóż do zamrażarki, a większą do lodówki na godzinę.

Po tym czasie wyjmij większą część ciasta z lodówki i włóż ją do formy wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut

W międzyczasie zrób budyń. Do garnka wlej 2 szklanki mleka, a do drugiego naczynia 1 szklankę mleka. Do mleka w garnku wsyp cukier oraz cukier waniliowy. Dołóż też łyżkę masła, wymieszaj i zagotuj. 

Ciasto z truskawkami najlepsze na deser

Do naczynia z mniejszą ilością mleka, wsyp budynie i wymieszaj. Do zagotowanego mleka wlej mleko z proszkiem. Kilka minut gotuj i mieszaj, aż wszystko zgęstnieje. Budyń zdejmij z ognia i zostaw do ostygnięcia. Wyjmij ciasto z piekarnika. Wyłóż na ciasto budyń i rozprowadź. 

Na budyniu ułóż truskawki przekrojone na pół, wyjmij ciasto z zamrażarki i zetrzyj je na tarce. Posyp kruszonką owoce i znów ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45 minut. Po tym czasie, gdy ostygnie, ciasto posyp cukrem pudrem i podawaj. Jest pyszne, soczyste i rozpływa się w ustach. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić lekkie placuszki z malinami na śniadanie. Podawaliśmy przepis na mizerię z dodatkowymi składnikami. 

ciasto z truskawkami
Fot. YouTube/AnnieKa

Źródło: YouTube/AnnieKa

Zdjęcia: screen YouTube/AnnieKa