Mama nauczyła mnie robić ciasto z truskawkami. Wychodzi pyszne i wilgotne, przepis jest banalny
Ciasto z truskawkami szybkie i wilgotne? Dzięki temu przepisowi właśnie takie wyjdzie. Przepis mojej mamy powinien poznać każdy łasuch. Słodki wypiek znika do ostatniego okruszka.
Weź truskawki i zrób pyszne ciasto
Lubisz ciasta z truskawkami? Warto sięgać po te owoce i cieszyć się ich smakiem. Uwielbiam wypieki z tymi sezonowymi owocami. Moja mama zawsze piecze ciasto z truskawkami, które jest szybkie w przygotowaniu. Wychodzi wilgotne i pyszne, dlatego też korzystam z jej przepisu na ten wypiek.
Robię go raz- dwa, a kruche ciasto pełne owoców i budyniu aż prosi się o dokładkę. Będzie idealne na deser, który polubią małe i duże łasuchy. Dlatego poznaj ten banalny przepis na ciasto z truskawkami. Podobną recepturę znajdziesz na kanale YouTube Annie Ka. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
Są niezwykle zdrowe, a Polacy ich prawie nie znają. Właśnie trwa sezon na te cenne owoceJak zrobić ciasto z truskawkami szybkie i wilgotne?
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 200 g masła
- 4 żółtka
- 6 łyżek cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- truskawki
- 3 szklanki mleka
- 2 budynie
- 8 łyżek cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżka masła
- cukier puder do posypania
Przygotowanie ciasta zacznij od przesiania mąki do miski, wsyp proszek do pieczenia, cukier, masło i żółtka. Składniki wymieszaj i zagnieć ciasto. Potem podziel je na mniejszą i większą część. Każdą z części schowaj do woreczka foliowego. Mniejszą część włóż do zamrażarki, a większą do lodówki na godzinę.
Po tym czasie wyjmij większą część ciasta z lodówki i włóż ją do formy wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.
W międzyczasie zrób budyń. Do garnka wlej 2 szklanki mleka, a do drugiego naczynia 1 szklankę mleka. Do mleka w garnku wsyp cukier oraz cukier waniliowy. Dołóż też łyżkę masła, wymieszaj i zagotuj.
Ciasto z truskawkami najlepsze na deser
Do naczynia z mniejszą ilością mleka, wsyp budynie i wymieszaj. Do zagotowanego mleka wlej mleko z proszkiem. Kilka minut gotuj i mieszaj, aż wszystko zgęstnieje. Budyń zdejmij z ognia i zostaw do ostygnięcia. Wyjmij ciasto z piekarnika. Wyłóż na ciasto budyń i rozprowadź.
Na budyniu ułóż truskawki przekrojone na pół, wyjmij ciasto z zamrażarki i zetrzyj je na tarce. Posyp kruszonką owoce i znów ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45 minut. Po tym czasie, gdy ostygnie, ciasto posyp cukrem pudrem i podawaj. Jest pyszne, soczyste i rozpływa się w ustach. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić lekkie placuszki z malinami na śniadanie. Podawaliśmy przepis na mizerię z dodatkowymi składnikami.
Źródło: YouTube/AnnieKa
Zdjęcia: screen YouTube/AnnieKa