Widzisz na marchewce ciemne plamy bądź biały nalot? Wiemy, czy są szkodliwe
Marchewki posiadają niecodzienny smak, którego nie da się pomylić z czymkolwiek innym. Przeważnie kupujemy je w warzywniakach lub sklepach spożywczych. Niektóre z marchewek pokryte są białym i szorstkim nalotem. Występują też czasem ciemne przebarwienia. Jak do nich podchodzić?
Czy kupiliśmy dobre marchewki?
Nabywając marchewki i inne warzywa, staramy się wybrać te jak najbardziej kuszące swoim wyglądem. Jednak wiele z nich posiada pewne mankamenty. Marchewki nie są tutaj wyjątkiem. Często na niektórych z nich możemy dopatrzyć się białego nalotu .
Marchewki mogą być przygotowane na rozmaite sposoby. Jakiś czas temu przedstawialiśmy recepturę na ich kiszoną odsłonę . Każdy smakosz zdaje sobie sprawę, że przy takich smakołykach trzeba postawić na warzywa najwyższej jakości.
Marchewki z ciemnymi przebarwieniami i białym nalotem mogą wzbudzić u nas niepewność o to, czy aby na pewno nasz produkt jest świeży. Tego typu niedoskonałości mogą przypominać procesy gnilne. Jednak zazwyczaj są całkowicie niegroźne .
Przed niektórymi osobami marchewki nie mają żadnych tajemnic. Do tego grona należy dr Mara Grzegorzewska, która pracuje naukowo dla Zakładu Przechowalnictwa i Przetwórstwa Owoców i Warzyw w Instytucie Ogrodnictwa w Skierniewicach . O nieestetyczne mankamenty na marchewkach zapytał ją portal Haps.
Dlaczego marchewki bieleją?
Obecnie przygotowując marchew do sprzedaży, oprócz mycia poddaje się ją polerowaniu, co wpływa na poprawę walorów estetycznych korzeni. Jednak zabieg ten powoduje lekkie otarcie skórki, w wyniku czego korzenie stają się bardziej narażone na uszkodzenia fizjologiczne i infekcje patogeniczne w czasie obrotu towarowego . Skórka na marchewkach oraz innych warzywach pełni funkcję ochronną, a także stanowi barierę przed utratą wody. Zatem „gołe” marchewki są niezabezpieczone i łatwiej o pojawianie się zmian na ich powierzchni. Bielenie staje się widoczne po wyschnięciu uszkodzonej powierzchni marchwi — powiedziała ekspertka przytaczana przez portal Haps.
Marchewki będą wolniej bielały, jeżeli umieścimy je w odpowiednio chłodnym otoczeniu. Temperatura powinna tam oscylować w okolicy 0 stopnie Celsjusza. Warto zauważyć, że biały nalot nie pogarsza smaku oraz wartości odżywczych marchewki . Co z ciemnymi przebarwieniami?
Okazuje się, że marchewki ciemnieją również przez wspomniany powyżej proces szczotkowania . Tego typu przebarwienia są wyłącznie powierzchowne. I również nie wpływają na smak i pożywność warzywa. Jednak niektóre ciemne plamy mogą być pleśnią.
Jeżeli na korzeniach widać nalot spowodowany przez chorobę grzybową lub gnicie, to takie korzenie nie nadają się do spożycia — wyjaśniła ekspertka, przytaczana przez portal Haps. Wiedzieliście, że z marchewki można przygotować nawet syrop?
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Dla drożdżówki Ewy Wachowicz zawsze wstaniesz prawą nogą, idealna na dobry początek dnia
-
Dziś w całej Polsce obowiązuje zakaz, ale już juto punktualnie od 6 rano ruszy wszystko
Źródło: Haps