Są mało znane, a to jedne z najzdrowszych kiszonek. Zrobisz je tylko wiosną

Choć Polacy podkreślają, że nasza kuchnia kiszonkami stoi, są warzywa, których nie wyobrażamy sobie pakować w słoiki. Należą do nich szparagi. Czas odkryć niezwykły smak ich kiszonej wersji.
Zdrowe kiszone szparagi
Nadszedł czas na kiszone szparagi, i to dosłownie i w przenośni. Dosłownie, bo wiosna to sezon na to warzywo. Łodyżki są wtedy tańsze i bardziej dorodne, w sam raz, by prócz surowych, przygotować także kiszone. W przenośni zaś – bo dobrze lepiej poznać przetwory ze szparagów, nie tylko pyszne, lecz także bardzo zdrowe.
Szparagi są pełne witamin, zwłaszcza C, tych z grupy B, oraz K. Uzupełniają w naszym organizmie zapas m.in. żelaza, potasu i selenu, fosforu i kwasu foliowego. Wynika z tego, że wzmacniają naszą odporność i poprawiają krzepliwość krwi. Mają działanie przeciwzapalne, pomagają więc na reumatyzm.

Kiszone szparagi w domu
Szparagi zawierają też przeciwutleniacze, które spowalniają procesy starzenia się organizmu. Jako wspierające pracę wątroby, pomagają w detoksykacji organizmu. Obniżają też poziom cholesterolu. Tymczasem przygotowanie kiszonej przekąski z nich jest z tym przepisem tyleż szybkie co proste.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 1 pęczek szparagów
- sól niejodowana
- 1 pęk kopru
- kawałek chrzanu
- ziele angielskie
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka gorczycy

Zalej szparagi solanką
Szparagi rosną w ziemi, warto więc dokładnie je wyczyścić pod zimną wodą. Odkrawamy lub odłamujemy też zdrewniałą końcówkę. Fioletowych ani zielonych szparagów nie trzeba obierać. Białe dobrze jest pozbawić skórki, pomijając główkę.
Sól i przyprawy dodajemy do wody w misce. Solanki nie podgrzewamy. Szparagi układamy w słoiku i zalewamy wodą z przyprawami.

Słoik zakręcamy i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na ok. 2-3 dni. Następnie przenosimy do lodówki. Przetwory można także zawekować i przechowywać przez kilka miesięcy. Gotujemy więc słoiki przez godzinę pierwszego dnia, pół godziny kolejnego i 15 minut trzeciego dnia.
Wypróbuj też przepisy na kontrowersyjny rosół i obiad z botwinki.






































