Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Są mało znane, a to jedne z najzdrowszych kiszonek. Zrobisz je tylko wiosną
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 27.04.2025 11:03

Są mało znane, a to jedne z najzdrowszych kiszonek. Zrobisz je tylko wiosną

kiszone szparagi
Fot. Shutterstock/Arina P Habich

Choć Polacy podkreślają, że nasza kuchnia kiszonkami stoi, są warzywa, których nie wyobrażamy sobie pakować w słoiki. Należą do nich szparagi. Czas odkryć niezwykły smak ich kiszonej wersji.

Zdrowe kiszone szparagi

Nadszedł czas na kiszone szparagi, i to dosłownie i w przenośni. Dosłownie, bo wiosna to sezon na to warzywo. Łodyżki są wtedy tańsze i bardziej dorodne, w sam raz, by prócz surowych, przygotować także kiszone. W przenośni zaś – bo dobrze lepiej poznać przetwory ze szparagów, nie tylko pyszne, lecz także bardzo zdrowe.

Szparagi są pełne witamin, zwłaszcza C, tych z grupy B, oraz K. Uzupełniają w naszym organizmie zapas m.in. żelaza, potasu i selenu, fosforu i kwasu foliowego. Wynika z tego, że wzmacniają naszą odporność i poprawiają krzepliwość krwi. Mają działanie przeciwzapalne, pomagają więc na reumatyzm.

sałatka ze szparagów
Fot. Canva
Są tak szkodliwe, że Dania zakazała ich już ponad 20 lat temu. Polacy jedzą niemal codziennie

Kiszone szparagi w domu

Szparagi zawierają też przeciwutleniacze, które spowalniają procesy starzenia się organizmu. Jako wspierające pracę wątroby, pomagają w detoksykacji organizmu. Obniżają też poziom cholesterolu. Tymczasem przygotowanie kiszonej przekąski z nich jest z tym przepisem tyleż szybkie co proste.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 1 pęczek szparagów
  • sól niejodowana
  • 1 pęk kopru
  • kawałek chrzanu
  • ziele angielskie
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka gorczycy
kiszone białe szparagi
Fot. Canva

Zalej szparagi solanką

Szparagi rosną w ziemi, warto więc dokładnie je wyczyścić pod zimną wodą. Odkrawamy lub odłamujemy też zdrewniałą końcówkę. Fioletowych ani zielonych szparagów nie trzeba obierać. Białe dobrze jest pozbawić skórki, pomijając główkę.

Sól i przyprawy dodajemy do wody w misce. Solanki nie podgrzewamy. Szparagi układamy w słoiku i zalewamy wodą z przyprawami.

szparagi w słoiku
Fot. Canva

Słoik zakręcamy i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na ok. 2-3 dni. Następnie przenosimy do lodówki. Przetwory można także zawekować i przechowywać przez kilka miesięcy. Gotujemy więc słoiki przez godzinę pierwszego dnia, pół godziny kolejnego i 15 minut trzeciego dnia.

Wypróbuj też przepisy na kontrowersyjny rosół i obiad z botwinki.

szparagi na talerzu
Fot. Canva