Marokańskie pulpeciki z kurczaka
pixabay.com

Marokańskie pulpeciki z kurczaka

Aromatyczne, lekko pikantne pulpeciki z mięsa drobiowego z dodatkiem zielonych oliwek, cebuli, ugotowane w aromatycznym sosie. Te pulpeciki z kurczaka pełne są charakterystycznych dla kuchni marokańskiej przypraw: słodkiej papryki, kolendry, kuminu, imbiru oraz szafranu. To kolorowa i apetyczna propozycja na obiad dla całej rodziny.

Marokańskie pulpeciki z kurczaka - przepis

SKŁADNIKI (na 4 PORCJE)
350 g filetu z kurczaka (możemy zastąpić go również filetem z indyka)
100 g zielonych oliwek
1 ząbek czosnku
pęczek natki pietruszki
przyprawy: po 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, kminu rzymskiego (kuminu), kolendry, 2 szczypty szafranu, 1 łyżka słodkiej papryki, ½ łyżeczki cynamonu
1 jajko
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki masła
1 cebula
1 szklanka bulionu
1/2 cytryny

PRZYGOTOWANIE


Na początek mięso oczyszczamy z kości i błonek. Kroimy w kostkę, następnie drobno siekamy razem z oliwkami, czosnkiem i połową pęczka natki pietruszki. Możemy użyć do tego również maszynki do mielenia mięsa o dużych oczkach lub malaksera.

Całość przekładamy do miski, doprawiamy solą, pieprzem, imbirem, kminem, cynamonem i kolendrą, mieszamy, a po chwili dodajemy jajko i mieszamy ponownie.

Przy pomocy zwilżonych dłoni formujemy około 20 niedużych pulpecików, następnie obtaczamy je w mące.

Na większej patelni rozpuszczamy masło. Następnie kładziemy na niej pulpeciki i smażymy na złoty kolor.

Cebulę kroimy w piórka i wrzucamy na patelnię razem z pulpecikami. Wszystko zalewamy 1 szklanką gorącego bulionu, doprawiamy szafranem oraz papryką w proszku. Mieszamy i gotujemy pod przykryciem przez około 20 minut. W międzyczasie raz lub dwa razy całość mieszamy.

Zdejmujemy pokrywę z patelni i dodajemy sok z cytryny i drugą połówkę posiekanej natki pietruszki. Mieszamy i gotujemy około 5 minut, aż sos zgęstnieje.

Pulpeciki najlepiej podawać posypane natką pietruszki z chlebkiem pita lub kuskusem.

Jak przygotować kuskus?

Kuskus to produkt łączący w sobie cechy makaronu i kaszy. Wywodzi się z północno - zachodniej Afryki i otrzymywany jest z pszenicy twardej durum. Mąkę pszenną miesza się z wodą, a następnie formuje charakterystyczne małe, żółte granulki, które znamy jako kaszę kuskus. Wyróżnia się dużą zawartością białka i ma bardzo mało tłuszczu (tylko 2 g w 100 g kaszy) oraz nie zawiera cholesterolu. Bogaty w żelazo, sód, wapń, fosfor, witaminy z grupy B.

Jak go przyrządzić? Kuskus należy do kasz zaparzanych i nie wymaga gotowania. Wystarczy wsypać do miski, zalać wrzącym bulionem lub wodą (w ilości 1 cm ponad poziom kuskusu), a następnie odstawić do napęcznienia na około 15 minut i wymieszać widelcem.

Jak zrobić bulion z jarzyn? Najlepszy bulion warzywny - przepis


Składniki na około pół litra bulionu:

marchewka
pietruszka
¼ korzenia selera
cebula
kilka gałązek natki pietruszki
2 ziarna ziela angielskiego
liść laurowy
1 ziarenko pieprzu czarnego
pół łyżeczka soli
0,7 litra wody

PRZYGOTOWANIE

Warzywa obieramy, myjemy, kroimy na duże kawałki i wkładamy do garnka. Cebulę wcześniej opalamy na suchej patelni. Dodajemy przyprawy i zalewamy wodą.

Gotujemy na małej mocy palnika przez co najmniej 1,5 godziny, aż warzywa będą miękkie. Podczas gotowania garnek powinien być przykryty pokrywą z pozostawioną małą szczeliną. Na około pół godziny przed końcem gotowania dodajemy natkę pietruszki.

Gotowy wywar przecedzamy przez sitko. Warzywa możemy wykorzystać do sałatki ziemniaczanej. Z wywaru możemy skorzystać od razu, przechowywać w lodówce lub zamrozić w formie kostek na lód i dodawać do zup jako domową kostkę bulionową.

Surówka z czerwonej kapusty - przepis

Marokańskie pulpeciki z kurczaka w towarzystwie surówki z czerwonej kapusty to sprawdzone i dobre połączenie. Jak przygotować surówkę?

Składniki:

mała główka czerwonej kapusty
1 cebula
1 jabłko (na przykład szara reneta)
1 marchewka
posiekana pietruszka i koperek
3 łyżki majonezu
3-5 łyżek octu jabłkowego
do smaku: 1,5 płaskiej łyżeczki soli, pół łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczka cukru

PRZYGOTOWANIE

Zaczynamy od kapusty. Zdejmujemy z niej zewnętrzne liście. Następnie kapustę dzielimy na pół, usuwamy jasny głąb, a resztę szatkujemy drobno nożem albo przy pomocy malaksera lub maszynki do mielenia. Kapustę przekładamy do dużej miski.

Dodajemy do niej obraną i drobno posiekaną cebulę. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Podobnie robimy z marchewką. Do miski z warzywami dokładamy poszatkowaną natkę pietruszki i koperek.

W osobnym naczyniu umieszczamy resztę składników: majonez, ocet, sól, pieprz oraz cukier. Całość mieszamy i polewamy tym kapustę z cebulą, marchwią i jabłkami. Jeszcze raz wszystko mieszamy. Zanim zaczniemy delektować się naszą surówką, warto schłodzić ją przez około godzinę w lodówce, aby składniki się "przegryzły.”

Smacznego!

Następny artykuł