Smakosze.pl Przepisy Marynowane grzyby bez dodatku octu. Receptura bije na głowę tradycyjną
Canva / mholka

Marynowane grzyby bez dodatku octu. Receptura bije na głowę tradycyjną

31 października 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Marynowanie grzybów jest popularną metodą na zagospodarowanie tych leśnych zbiorów. Najbardziej znana jest marynata na bazie octu, której smak jednak nie każdemu musi pasować. Z tego względu przedstawiamy sprawdzony przepis na marynowane grzyby bez octu. Prosta marynata na bazie wody i soli, z dodatkiem smakowitych warzyw to strzał w dziesiątkę.

Ocet charakteryzuje się nie tylko ostrym, nieco nieprzyjemnym smakiem. Nie jest też zbyt korzystny dla naszego zdrowia. Spożywanie octu w nadmiarze może podrażniać żołądek, zaburzać skład krwi a nawet odwapniać kości. Marynowane grzyby bez octu są zatem nie tylko pyszne, ale i zdrowsze, niż te tradycyjne.

Przepis na marynowane grzyby bez octu

Składniki:

  • 2 duże cebule

  • 4-5 kawałków czerwonej papryki konserwowej

  • 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina

  • 2 kg podgrzybków

  • sól

  • cukier

  • kwasek cytrynowy

Jak prosto przygotować marynowane grzyby bez octu?

Borowiki do marynowanych grzybów bez octu oczyść i obgotuj przez ok. 15 minut . Ugotowane grzyby do marynowania powinny być w miarę miękkie . Jeśli trzonki grzybów są nadal twarde , zrezygnuj z nich i zamarynuj jedynie kapelusze .

Cebulę obierz i pokrój w półplasterki . Paprykę konserwową do grzybów marynowanych bez octu pokrój w cienkie paski. Oba warzywa sparz na sicie za pomocą wrzątku .

Przygotuj zalewę do grzybów marynowanych bez octu w proporcji 1 łyżka soli na 1 l wrzącej wody . Po lekkim przestudzeniu, płyn dopraw również cukrem i kwaskiem cytrynowym . Wymieszaj całość do dokładnego rozpuszczenia wszystkich składników .

Borowiki oraz warzywa do marynowanych grzybów bez octu układaj w wyparzonych półlitrowych słoikach . Następnie dodaj zalewę i uzupełnij ją niewielką ilością wina . Poziom płynu powinien być kilka centymetrów poniżej krawędzi naczynia .

Słoiki z marynowanymi grzybami bez octu wekuj przez 20 minut . Następnie odstaw je do całkowitego ostygnięcia przykryte ściereczką . Przechowuj w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu . Marynowane grzyby bez octu są gotowe do jedzenia po ok. 2 dniach . Zwolennikom marynaty na bazie octu polecamy recepturę siostry Anastazji . Podgrzybki to nie jedyne grzyby doskonale nadające się do marynowania .

Canva / jirkaejc
Canva / jirkaejc

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy