Marynowane grzyby bez dodatku octu. Receptura bije na głowę tradycyjną
Marynowanie grzybów jest popularną metodą na zagospodarowanie tych leśnych zbiorów. Najbardziej znana jest marynata na bazie octu, której smak jednak nie każdemu musi pasować. Z tego względu przedstawiamy sprawdzony przepis na marynowane grzyby bez octu. Prosta marynata na bazie wody i soli, z dodatkiem smakowitych warzyw to strzał w dziesiątkę.
Ocet charakteryzuje się nie tylko ostrym, nieco nieprzyjemnym smakiem. Nie jest też zbyt korzystny dla naszego zdrowia. Spożywanie octu w nadmiarze może podrażniać żołądek, zaburzać skład krwi a nawet odwapniać kości. Marynowane grzyby bez octu są zatem nie tylko pyszne, ale i zdrowsze, niż te tradycyjne.
Przepis na marynowane grzyby bez octu
Składniki:
-
2 duże cebule
-
4-5 kawałków czerwonej papryki konserwowej
-
1 szklanka wytrawnego czerwonego wina
-
2 kg podgrzybków
-
sól
-
cukier
-
kwasek cytrynowy
Jak prosto przygotować marynowane grzyby bez octu?
Borowiki do marynowanych grzybów bez octu oczyść i obgotuj przez ok. 15 minut . Ugotowane grzyby do marynowania powinny być w miarę miękkie . Jeśli trzonki grzybów są nadal twarde , zrezygnuj z nich i zamarynuj jedynie kapelusze .
Cebulę obierz i pokrój w półplasterki . Paprykę konserwową do grzybów marynowanych bez octu pokrój w cienkie paski. Oba warzywa sparz na sicie za pomocą wrzątku .
Przygotuj zalewę do grzybów marynowanych bez octu w proporcji 1 łyżka soli na 1 l wrzącej wody . Po lekkim przestudzeniu, płyn dopraw również cukrem i kwaskiem cytrynowym . Wymieszaj całość do dokładnego rozpuszczenia wszystkich składników .
Borowiki oraz warzywa do marynowanych grzybów bez octu układaj w wyparzonych półlitrowych słoikach . Następnie dodaj zalewę i uzupełnij ją niewielką ilością wina . Poziom płynu powinien być kilka centymetrów poniżej krawędzi naczynia .
Słoiki z marynowanymi grzybami bez octu wekuj przez 20 minut . Następnie odstaw je do całkowitego ostygnięcia przykryte ściereczką . Przechowuj w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu . Marynowane grzyby bez octu są gotowe do jedzenia po ok. 2 dniach . Zwolennikom marynaty na bazie octu polecamy recepturę siostry Anastazji . Podgrzybki to nie jedyne grzyby doskonale nadające się do marynowania .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak uniknąć zapachu gotującej się kapusty? Dorzuć składnik, który z pewnością masz w kuchni
-
Jak zrobić sok z selera naciowego? Jego zalety są nie do przecenienia
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama