Smakosze.pl
Siostra Anastazja zdradziła recepturę na grzyby marynowane. Największy hit wśród przetworów

canva/mholka

Siostra Anastazja zdradziła recepturę na grzyby marynowane. Największy hit wśród przetworów

29 Lipca 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Marynowane grzyby są pysznym dodatkiem do sałatek, zimnej płyty i jako przekąska. Siostra Anastazja zdradziła recepturę na zimowe przetwory, które wychodzą za każdym razem. Poznaj najlepszy przepis na marynowane grzyby.

Grzyby marynowane to jedne z lepszych przetworów na zimę. Grzyby smakują wyśmienicie i są bardzo aromatyczne. Sekretem idealnych grzybów jest zalewa i sposób przygotowania. Niezależnie od tego, czy chcesz przygotować prawdziwki, czy pieczarki, zrób je według przepisu siostry Anastazji, a każdy będzie zachwycony.

Tradycyjna babka ziemniaczana skusi niejednego smakosza

Tradycyjna babka ziemniaczana. Mamy przepis rodem z Podlasia

CZYTAJ DALEJ

Zawsze dokładnie umyj i sparz słoiki przed przygotowywaniem marynowanych grzybów. Słoiki muszą być niemal sterylne, w przeciwnym wypadku bakterie namnożą się i zepsują całe przetwory. Marynowane grzyby należy również pasteryzować, dzięki czemu będą smaczne i świeże przez wiele miesięcy.

Do przygotowania zalewy wykorzystaj wodę filtrowaną. Jeśli nie posiadasz filtrów, wodę z kranu wlej do garnka i odstaw na 24 godziny. W ten sposób pozbędziesz się chloru i innych substancji, które zmienią smak marynowanych grzybów i mogą sprawić, że przetwory się zepsują.

Najlepsza receptura na grzyby marynowane, siostra Anastazja zdradziła swój przepis

Składniki:

  • 1 kg ulubionych grzybów

  • po 2 liście laurowe na słoik

  • po 3 ziarna ziela angielskiego na słoik

Składniki na zalewę:

  • 2 szklanki wody filtrowanej

  • 2 łyżki soli

  • 2 szklanki octu 6%

  • 7 łyżek cukru

Jak zrobić najsmaczniejsze grzyby marynowane? Będą idealnym dodatkiem do zimnej płyty i sałatek

Grzyby umyj, oczyść. W dużym garnku zagotuj wodę, gdy będzie wrząca, wrzuć do niej grzyby i gotuj pół minuty, wyjmij łyżką cedzakową.

Do wyparzonych słoików włóż liście laurowe i ziele angielskie. Do garnka wlej 2 szklanki wody, dodaj cukier, sól i ocet, wymieszaj. Gdy przyprawy się rozpuszczą, dodaj grzyby i gotuj na wolnym ogniu około 15 minut.

Grzyby przełóż do słoików, zalej zalewą, zakręć i pasteryzuj do góry dnem przez około 10 minut, następnie odstaw je, żeby ostygły. Zimne słoiki wstaw do spiżarni.

Marynowane grzyby będą idealnym dodatkiem do sałatek, np. leśnej polany. Grzyby w occie to również wyśmienity dodatek do zimnej płyty i mięsnych dań z grilla, np. soczystej karkówki.

Marynowane grzyby

canva/alisafarov

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: haps

Magdalena PataczAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

placki dyniowe

Przepisy

Zapomnij o plackach ziemniaczanych. Teraz inne warzywo sprawdzi się najlepiej. 1 dodatek bosko podkręca smak

Czytaj więcej >
sernik chmurka

Przepisy

Marzy Ci się sernik puszysty jak chmurka? Wystarczy 1 sprytny patent. Nigdy nie zrobisz inaczej

Czytaj więcej >

Przepisy

Zostało Ci mięso i warzywa po rosole? Zrobisz z nich nie lada specjał. Domownicy zaniemówią z wrażenia

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Babcia Jadzia zawsze miesza mleko z 1 produktem. Dzięki temu jej racuchy są cudownie delikatne

Czytaj więcej >

Przepisy

Rozgrzewająca konfitura z pigwy. Bezcenne wsparcie na jesienne chłody

Czytaj więcej >
pumkin latte

Przepisy

Jak zrobić domowe pumkin spice latte? Zdradzamy recepture

Czytaj więcej >