Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Siostra Anastazja zdradziła recepturę na grzyby marynowane. Największy hit wśród przetworów
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 29.07.2022 09:45

Siostra Anastazja zdradziła recepturę na grzyby marynowane. Największy hit wśród przetworów

Siostra Anastazja zdradziła recepturę na grzyby marynowane. Największy hit wśród przetworów
canva/mholka

Marynowane grzyby są pysznym dodatkiem do sałatek, zimnej płyty i jako przekąska. Siostra Anastazja zdradziła recepturę na zimowe przetwory, które wychodzą za każdym razem. Poznaj najlepszy przepis na marynowane grzyby.

Grzyby marynowane to jedne z lepszych przetworów na zimę. Grzyby smakują wyśmienicie i są bardzo aromatyczne. Sekretem idealnych grzybów jest zalewa i sposób przygotowania. Niezależnie od tego, czy chcesz przygotować prawdziwki, czy pieczarki, zrób je według przepisu siostry Anastazji, a każdy będzie zachwycony.

Zawsze dokładnie umyj i sparz słoiki przed przygotowywaniem marynowanych grzybów. Słoiki muszą być niemal sterylne, w przeciwnym wypadku bakterie namnożą się i zepsują całe przetwory. Marynowane grzyby należy również pasteryzować, dzięki czemu będą smaczne i świeże przez wiele miesięcy.

Do przygotowania zalewy wykorzystaj wodę filtrowaną. Jeśli nie posiadasz filtrów, wodę z kranu wlej do garnka i odstaw na 24 godziny. W ten sposób pozbędziesz się chloru i innych substancji, które zmienią smak marynowanych grzybów i mogą sprawić, że przetwory się zepsują.

Najlepsza receptura na grzyby marynowane, siostra Anastazja zdradziła swój przepis

Składniki:

  • 1 kg ulubionych grzybów

  • po 2 liście laurowe na słoik

  • po 3 ziarna ziela angielskiego na słoik

Składniki na zalewę:

  • 2 szklanki wody filtrowanej

  • 2 łyżki soli

  • 2 szklanki octu 6%

  • 7 łyżek cukru

Jak zrobić najsmaczniejsze grzyby marynowane? Będą idealnym dodatkiem do zimnej płyty i sałatek

Grzyby umyj, oczyść. W dużym garnku zagotuj wodę, gdy będzie wrząca, wrzuć do niej grzyby i gotuj pół minuty, wyjmij łyżką cedzakową.

Do wyparzonych słoików włóż liście laurowe i ziele angielskie. Do garnka wlej 2 szklanki wody, dodaj cukier, sól i ocet, wymieszaj. Gdy przyprawy się rozpuszczą, dodaj grzyby i gotuj na wolnym ogniu około 15 minut.

Grzyby przełóż do słoików, zalej zalewą, zakręć i pasteryzuj do góry dnem przez około 10 minut, następnie odstaw je, żeby ostygły. Zimne słoiki wstaw do spiżarni.

Marynowane grzyby będą idealnym dodatkiem do sałatek, np. leśnej polany. Grzyby w occie to również wyśmienity dodatek do zimnej płyty i mięsnych dań z grilla, np. soczystej karkówki.

Marynowane grzyby
canva/alisafarov

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: haps