Smakosze.pl
Marynowane kurki są pyszne

canva/mholka

Niezawodny przepis na marynowane kurki. Hit wśród przetworów

13 Sierpnia 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Marynowane kurki są nie lada gratką dla amatorów skarbów lasu. Ten aromatyczny rarytas warto przygotować właśnie teraz, gdy pierwsze złociste smakołyki zaczynają pojawiać się w lasach i sklepach spożywczych. Babcia Zosia zdradziła swój przepis. Jej receptura jest niezwykle prosta, a smak zachwyca. Warto spróbować — rodzina zje ze smakiem.

Spośród wszystkich grzybów kurki są chyba najdelikatniejsze w odbiorze. Warto przyrządzić je w aromatycznej zalewie pełnej doskonałych przypraw. Będą idealne do sałatek, kanapek, a nawet tradycyjnych świątecznych dań. Skusicie się na babcine marynowane kurki?

ciasto drożdżowe

Puszyste ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką. Nie potrzebuje długiego wyrastania

CZYTAJ DALEJ

Przepis babci Zosi na znakomite marynowane kurki

Składniki:

  • 1 kg świeżych kurek

  • 1 większa marchewka

  • 2 cebulki szalotki (opcjonalnie)

Składniki na zalewę:

  • ćwierć litra wody

  • 125 ml octu spirytusowego

  • 5 łyżek cukru

  • 2-3 liście laurowe

  • 1 płaska łyżka soli

  • 1 łyżka ziaren pieprzu czarnego lub gorczycy, zależnie od preferencji

  • 5 ziaren ziela angielskiego

Jak zrobić wyborne marynowane kurki? Mamy prosty przepis

Marynowane kurki są proste w przygotowaniu. Każdy powinien poradzić sobie z przepisem babci Zosi. Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w słupki. Cebulę pozbawiamy łupiny. Kroimy ją na mniejsze kawałki, a następnie przenosimy na sito i przelewamy wrzątkiem. Kurki starannie płuczemy, aby pozbyć się wszystkich zanieczyszczeń. Warzywa wraz z grzybami wrzucamy do większego garnka, solimy i zalewamy wodą.

Gotujemy około 10 minut, po czym całość odcedzamy. Jeszcze gorące przenosimy do czystych i wyparzonych słoików. W osobnym garnku umieszczamy wodę, ocet i przyprawy. Płyn doprowadzamy do wrzenia.

Podgrzewamy go na niewielkim ogniu przez 10 minut. Słoiki wypełniamy wrzącą zalewą i zakręcamy. Ustawiamy je do góry dnem i studzimy. Tak przygotowane marynowane kurki możemy dodatkowo zapasteryzować np. w piekarniku.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na dania z grzybami. W tym artykule zdradzamy jak zrobić prosty sos śmietanowy z kurkami. Z tego natomiast dowiecie się jak przyrządzić znakomite kartacze z kapustą i grzybami.

Marynowane kurki są doskonałe

canva/YelenaYemchuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Dodajesz mleko i cukier do kawy? Zapomnij. Jest znacznie lepszy patent. Padniesz z wrażenia

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste racuchy zrobisz bez drożdży i proszku do pieczenia. Wystarczy 1 uwielbiany produkt

Czytaj więcej >
świąteczny keks

Przepisy

Przepis na świąteczny keks. Proste ciasto na wyjątkowe okazje

Czytaj więcej >
gryczanka

Przepisy

Zapomnij o owsiance na śniadanie. Gryczanka bije ją na głowę

Czytaj więcej >

Przepisy

Elegancki karp pieczony w miodzie. Alternatywa dla smażonego i w galarecie

Czytaj więcej >

Przepisy

Domowy syrop z miodu, pomarańczy i goździków. Idealny na zimowe chłody

Czytaj więcej >