Niezawodny przepis na marynowane kurki. Hit wśród przetworów
Marynowane kurki są nie lada gratką dla amatorów skarbów lasu. Ten aromatyczny rarytas warto przygotować właśnie teraz, gdy pierwsze złociste smakołyki zaczynają pojawiać się w lasach i sklepach spożywczych. Babcia Zosia zdradziła swój przepis. Jej receptura jest niezwykle prosta, a smak zachwyca. Warto spróbować — rodzina zje ze smakiem.
Spośród wszystkich grzybów kurki są chyba najdelikatniejsze w odbiorze. Warto przyrządzić je w aromatycznej zalewie pełnej doskonałych przypraw. Będą idealne do sałatek, kanapek, a nawet tradycyjnych świątecznych dań. Skusicie się na babcine marynowane kurki?
Przepis babci Zosi na znakomite marynowane kurki
Składniki:
1 kg świeżych kurek
1 większa marchewka
2 cebulki szalotki (opcjonalnie)
Składniki na zalewę:
ćwierć litra wody
125 ml octu spirytusowego
5 łyżek cukru
2-3 liście laurowe
1 płaska łyżka soli
1 łyżka ziaren pieprzu czarnego lub gorczycy, zależnie od preferencji
5 ziaren ziela angielskiego
Jak zrobić wyborne marynowane kurki? Mamy prosty przepis
Marynowane kurki są proste w przygotowaniu. Każdy powinien poradzić sobie z przepisem babci Zosi. Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w słupki. Cebulę pozbawiamy łupiny. Kroimy ją na mniejsze kawałki, a następnie przenosimy na sito i przelewamy wrzątkiem. Kurki starannie płuczemy, aby pozbyć się wszystkich zanieczyszczeń. Warzywa wraz z grzybami wrzucamy do większego garnka, solimy i zalewamy wodą.
Gotujemy około 10 minut, po czym całość odcedzamy. Jeszcze gorące przenosimy do czystych i wyparzonych słoików. W osobnym garnku umieszczamy wodę, ocet i przyprawy. Płyn doprowadzamy do wrzenia.
Podgrzewamy go na niewielkim ogniu przez 10 minut. Słoiki wypełniamy wrzącą zalewą i zakręcamy. Ustawiamy je do góry dnem i studzimy. Tak przygotowane marynowane kurki możemy dodatkowo zapasteryzować np. w piekarniku.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na dania z grzybami. W tym artykule zdradzamy jak zrobić prosty sos śmietanowy z kurkami. Z tego natomiast dowiecie się jak przyrządzić znakomite kartacze z kapustą i grzybami.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: