Smakosze.pl Przepisy Mazurek wielkanocny z mlekiem w proszku. Łatwy i szybki przepis
canva/wideonet

Mazurek wielkanocny z mlekiem w proszku. Łatwy i szybki przepis

14 kwietnia 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Mazurek wielkanocny z mlekiem w proszku i czekoladą to pomysł na wyśmienite, świąteczne ciasto. Mazurek z polewą czekoladową i dekoracją z migdałów, suszonych moreli i orzechów włoskich jest pysznym i pięknym, wiosennym ciastem, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Sprawdź, jak zrobić mazurek wielkanocny z mlekiem w proszku, który w porównaniu do zwykłego mleka, daje znacznie lepszą chrupkość.

Mazurek wielkanocny to tradycyjne ciasto, które podobnie jak babka wielkanocna, jest już symbolem świąt. Kruche ciasto z rantami, aksamitny, słodki krem i dekoracja w kształcie kwiatów lub bazi to niezwykły deser do kawy po wielkanocnym obiedzie.

Masę z mleka w proszku przygotujesz błyskawicznie, mleko w proszku doskonale zagęszcza masę, która z dodatkiem całej tabliczki czekolady wprost rozpływa się w ustach, jest bardzo aksamitna.

Ciasto po wyrobieniu koniecznie wstaw do lodówki na godzinę, a przed samym pieczeniem nakłuj widelcem i posmaruj rozmąconym jajkiem. Nakłucie ciasta sprawi, że masa się nie wybrzuszy pod wpływem wysokiej temperatury. Dzięki jajku natomiast ciasto będzie pięknie zarumienione.

Szukasz pomysłu na mazurek wielkanocny? Doskonałą propozycją jest również mazurek z kremem budyniowym i owocami , a także tradycyjne ciasto z masą kajmakową .

Przepis na mazurek wielkanocny z mlekiem w proszku

Składniki na kruche ciasto:

  • szklanka mąki pszennej

  • 3 łyżki cukru pudru

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • 2 żółtka

  • jajko (do wysmarowania ciasta przed pieczeniem)

  • pół kostki masła

  • łyżka kwaśnej śmietany

  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę:

  • 100 g mleka w proszku

  • tabliczka czekolady deserowej

  • pół kostki masła

  • 50 ml wody

  • 2 łyżki mleka

  • 3 łyżki cukru pudru

Do dekoracji:

  • suszone owoce

  • płatki migdałowe

  • orzechy włoskie

Jak zrobić mazurek wielkanocny z mlekiem w proszku?

Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, przesyp do miski, dodaj cukier, cukier wanilinowy, żółtka, zimne masło i wyrób jednolite ciasto. Z masy uformuj kulę, owiń folią aluminiową i wstaw do lodówki na godzinę.

Ciasto wyjmij, rozwałkuj na prostokąt, zrób wyższe ranty, całość nakłuj widelcem, wysmaruj rozmąconym jajkiem i przełóż na blachę do pieczenia z papierem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C, piecz około 15 minut, aż ciasto się zarumieni, ostudź.

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej z mlekiem. Do rondelka wlej 50 ml wody, dodaj masło, cukier i gotuj na wolnym ogniu przez chwilę, następnie dodaj czekoladę, wymieszaj i zdejmij rondel z gazu.

Schłodzone, kruche ciasto przed rozwałkowaniem

Źródło zdjęcia: canva/Anna Subbotina Do masy dodaj mleko w proszku i mieszaj energicznie rózgą spożywczą, aż masa stanie się jednolita, bez grudek, następnie wstaw do lodówki, żeby zgęstniałą. Masę przełóż na ciasto i udekoruj bakaliami, smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy