Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Mazurek wielkanocny z kajmakiem. Przepis krok po kroku
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 08.03.2022 01:00

Mazurek wielkanocny z kajmakiem. Przepis krok po kroku

Mazurek wielkanocny z kajmakiem
canva/CCat82

Mazurek wielkanocny z kajmakiem to tradycyjne, kruche ciasto z niezwykłym nadzieniem- gęstą masą toffi. Mazurek udekorowany bakaliami, migdałami, czekoladą to ciasto o wyjątkowym smaku i przepięknym wyglądzie. Poznaj przepis na mazurek wielkanocny z kajmakiem.

Mazurek z kajmakiem jest bardzo prostym ciastem, którego smak i wygląd oczaruje całą rodzinę i wszystkich gości. Słodkie, kruche ciasto w połączeniu z masą krówkową i pyszną dekoracją to już podstawowe ciasto na wielkanocnym stole.

Dekorację do mazurka przygotujesz z dowolnych bakalii. Mazurek najczęściej zdobiony jest wzorami kwiatów i bazi. Płatki i bazie zrobisz z migdałów, oczka kwiatków np. z suszonej żurawiny, a łodygi lub gałązki z czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej. Ciasto musi wyglądać wiosennie i lekko.

Aby ciasto wyszło idealnie, przed pieczeniem musi się odpowiednio schłodzić. Wstaw je na 2-3 godziny do lodówki. Ciasto rozwałkuj w taki sposób, żeby zostały ranty, które będą ramą dla całego wypieku. Ciasto przed pieczeniem nakłuj widelcem, żeby nie wybrzuszyło się w piekarniku.

Mazurki przygotujesz z różnymi nadzieniami, z owocami, orzechami, konfiturą. Tu poznasz przepis na wyśmienity i oryginalny mazurek z chałwą.

Przepis na mazurek wielkanocny z kajmakiem

Składniki na ciasto (blacha o wymiarach 25x25 cm):

  • szklanka mąki pszennej

  • 3/4 kostki zimnego masła

  • pół szklanki cukru pudru

  • jajko M

  • puszka masy kajmakowej

Do dekoracji:

  • migdały

  • suszona żurawina

  • polewa czekoladowa

Jak zrobić mazurek wielkanocny z kajmakiem?

Mąkę, cukier, masło i jajko zagnieć wyrabiaj ręcznie, aż wszystkie składniki dobrze się połączą, następnie zrób z ciasta kulę, owiń folią aluminiową i wstaw do lodówki na 2-3 godziny.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia, nastaw piekarnik na 180 stopni C z opcją grzania góra- dół. Ciasto rozwałkuj tak, żeby było większe od blachy, następnie przełóż je do formy, a z wystającego ciasta zrób ranty, następnie całość nakłuj widelcem. Blachę wstaw do piekarnika, piecz 25 minut, ostudź.

Wałkowanie kruchego ciasta

Źródło zdjęcia: canva/vvoevale Zamkniętą puszkę masy kajmakowej przełóż do garnka, wlej gorącą wodę i podgotuj chwilę, żeby masa zrobiła się płynna, następnie zawartość puszki wlej na ostudzone ciasto, rozprowadź i udekoruj migdałami, żurawiną, polewą czekoladową. Mazurek wstaw do lodówki na 2-3 godziny, żeby kajmak dobrze stężał, smacznego.