Mazurek wielkanocny z kajmakiem. Przepis krok po kroku
Mazurek wielkanocny z kajmakiem to tradycyjne, kruche ciasto z niezwykłym nadzieniem- gęstą masą toffi. Mazurek udekorowany bakaliami, migdałami, czekoladą to ciasto o wyjątkowym smaku i przepięknym wyglądzie. Poznaj przepis na mazurek wielkanocny z kajmakiem.
Mazurek z kajmakiem jest bardzo prostym ciastem, którego smak i wygląd oczaruje całą rodzinę i wszystkich gości. Słodkie, kruche ciasto w połączeniu z masą krówkową i pyszną dekoracją to już podstawowe ciasto na wielkanocnym stole.
Dekorację do mazurka przygotujesz z dowolnych bakalii. Mazurek najczęściej zdobiony jest wzorami kwiatów i bazi. Płatki i bazie zrobisz z migdałów, oczka kwiatków np. z suszonej żurawiny, a łodygi lub gałązki z czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej. Ciasto musi wyglądać wiosennie i lekko.
Aby ciasto wyszło idealnie, przed pieczeniem musi się odpowiednio schłodzić. Wstaw je na 2-3 godziny do lodówki. Ciasto rozwałkuj w taki sposób, żeby zostały ranty, które będą ramą dla całego wypieku. Ciasto przed pieczeniem nakłuj widelcem, żeby nie wybrzuszyło się w piekarniku.
Mazurki przygotujesz z różnymi nadzieniami, z owocami, orzechami, konfiturą. Tu poznasz przepis na wyśmienity i oryginalny mazurek z chałwą.
Przepis na mazurek wielkanocny z kajmakiem
Składniki na ciasto (blacha o wymiarach 25x25 cm):
szklanka mąki pszennej
3/4 kostki zimnego masła
pół szklanki cukru pudru
jajko M
puszka masy kajmakowej
Do dekoracji:
migdały
suszona żurawina
polewa czekoladowa
Jak zrobić mazurek wielkanocny z kajmakiem?
Mąkę, cukier, masło i jajko zagnieć wyrabiaj ręcznie, aż wszystkie składniki dobrze się połączą, następnie zrób z ciasta kulę, owiń folią aluminiową i wstaw do lodówki na 2-3 godziny.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia, nastaw piekarnik na 180 stopni C z opcją grzania góra- dół. Ciasto rozwałkuj tak, żeby było większe od blachy, następnie przełóż je do formy, a z wystającego ciasta zrób ranty, następnie całość nakłuj widelcem. Blachę wstaw do piekarnika, piecz 25 minut, ostudź.
Źródło zdjęcia: canva/vvoevale Zamkniętą puszkę masy kajmakowej przełóż do garnka, wlej gorącą wodę i podgotuj chwilę, żeby masa zrobiła się płynna, następnie zawartość puszki wlej na ostudzone ciasto, rozprowadź i udekoruj migdałami, żurawiną, polewą czekoladową. Mazurek wstaw do lodówki na 2-3 godziny, żeby kajmak dobrze stężał, smacznego.