Niebanalne ciasto majonezowe w sam raz na Wielkanoc. Słodkie uzupełnienie świątecznego stołu
Podajemy wam doskonały przepis na niebanalne ciasto majonezowe w sam raz na Wielkanoc. Będzie stanowić słodkie uzupełnienie świątecznego stołu. Jest proste do przygotowania, niesłychanie puszyste i wilgotne. A za całym tym sukcesem stoi zaskakujący składnik.
Typowe, wielkanocne ciasta to mazurki, baby i serniki. Jednak oprócz nich można też przygotować inne smakołyki. Ważne by były proste i szybkie do zrobienia i nas nie zawiodły. Takim wypiekiem z pewnością będzie nasze ciasto majonezowe. Wystarczy zmiksować wszystkie składniki i upiec, a efekt jest niezwykle puszysty i smaczny.
Niebanalne ciasto majonezowe w sam raz na Wielkanoc
Składniki:
5 jajek
1 szklanka drobnego cukru
4 czubate łyżki majonezu
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
Przygotowanie ciasta majonezowego
Białka ubij na sztywno. Dalej ubijaj, dodając stopniowo cukier. Powinna powstać gęsta, lśniąca masa. Dodaj do niej żółtka, delikatnie wymieszaj.
Do masy jajecznej dodaj majonez, mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, a także sok i skórkę z cytryny. Całość delikatnie wymieszaj łyżką.
Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia, a jeśli używasz formy na babkę, wysmaruj ją tłuszczem i wysyp tartą bułką. Ciasto przełóż do formy, wyrównaj powierzchnię.
Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C i piecz ok. 45 minut. Pod koniec pieczenia sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis na babkę wielkanocną z lubelszczyzny, a także na sernik wielkanocny Ewy Wachowicz.
Źródło zdjęcia: canva/HandmadePictures Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jajka faszerowane z chrzanem. Prosty przepis na wielkanocny specjał
Jak zrobić placki ziemniaczane bez tarki i blendera? Mamy niezawodny patent
Źródło: beszamel.se, kuchnia.wp