Wybitny wielkanocny wieniec drożdżowy z białą czekoladą i malinami. Eksplozja smaku
Chcecie zaskoczyć gości? Przygotujcie wybitny wielkanocny wieniec drożdżowy z białą czekoladą i malinami. Czeka was prawdziwa eksplozja smaku, bo ciasto wprost rozpływa się w ustach i jest pyszne. Będzie doskonałą odmianą od typowych, wielkanocnych wypieków.
Na wielkanocnym stole zwykle stawiamy drożdżową babę. Pięknie wygląda, ale też lubimy jej tradycyjny smak. Jednak z ciasta drożdżowego można przygotować nie mniej efektowny, wielkanocny wypiek. Jest nim wieniec, który można nadziać pysznym farszem lub dżemem. My sięgnęliśmy jednak po aromatyczne, mrożone maliny i białą czekoladę.
Wielkanocny wieniec drożdżowy z białą czekoladą
Składniki:
na ciasto:
1 szklanka mleka
25 g świeżych drożdży
3 łyżki cukru
50 dag mąki
10 dag masła
szczypta soli
1 jajko
1 żółtko
na nadzienie:
50 g słodkiej śmietanki
100 g białej czekolady
200 g mrożonych malin
2 łyżki cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
5 dag spłatkowanych migdałów
Przygotowanie drożdżowego wieńca
Do połowy letniego mleka wkrusz drożdże. Rozmieszaj je z łyżką cukru i łyżką mąki. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło rozpuść, przestudź.
Mąkę wsyp do miski, dodaj wyrośnięty rozczyn, a także cukier, sól, jajko, żółtko, resztę ciepłego mleka oraz prawie całe stopione masło.
Ręcznie lub mikserem z hakowymi mieszadłami wyrób gładkie ciasto drożdżowe. Oprósz je mąką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Na nadzienie w rondelku zagotuj śmietankę. Wsyp do niej kawałki czekolady, mieszaj, aż się rozpuści, przestudź.
Maliny rozgnieć widelcem. Wymieszaj z cukrem, skórką i sokiem z cytryny oraz z mąką ziemniaczaną.
Ciasto rozwałkuj na duży prostokąt. Posmaruj je 3/4 czekolady, a potem malinami. Posyp spłatkowanymi migdałami.
Ciasto zwiń w rulon, zaczynając od dłuższego boku. Przenieś je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, uformuj z niego wieniec, łącząc ze sobą oba końce. Odstaw do wyrośnięcia.
Ciasto ponacinaj ozdobnie nożyczkami, posmaruj resztą stopionego masła. Piecz ok. 30 minut w piekarniku o temp. 190 st. C.
Wieniec wystudź, posmaruj go odłożoną, rozpuszczoną czekoladą. Możesz go dodatkowo posypać spłatkowanymi migdałami.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na babę drożdżową, a także na ciasto drożdżowe bez wyrastania.
Źródło zdjęcia: canva/Kuvona
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Postne kotlety mielone z kaszy jęczmiennej. Prosty przepis na jarski obiad
Jak zrobić placki ziemniaczane bez tarki i blendera? Mamy niezawodny patent
Wyjątkowa babka wielkanocna prosto z Lubelszczyzny. Klasyka w doskonałym wydaniu
Źródło: mojadelicja