Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Apetyczna pieczona karkówka. Sekretem smaku jest niebywałe aromatyczna przyprawa
Renata Materlińska
Renata Materlińska 14.04.2022 16:23

Apetyczna pieczona karkówka. Sekretem smaku jest niebywałe aromatyczna przyprawa

karkówka pieczona
canva/Azurita

Poznajcie przepis na apetyczną, pieczoną karkówkę. Sekretem jej smaku jest niebywale aromatyczna przyprawa. Jaka? To majeranek, który doskonale pasuje do wieprzowiny. Nie tylko dodaje jej niepowtarzalnego smaku, ale też poprawia trawienie tego tłustawego mięsa.

Na święta wiele osób piecze mięsa. Zwykle sięgamy po wieprzowinę, bo jest smaczna i niedroga. By otrzymać z niej smaczną pieczeń, tak naprawdę nie trzeba jakiś specjalnych zabiegów. Mięso wieprzowe zawiera bowiem sporo tłuszczu, które daje soczystość.

Soczystość to plus, jaki daje nam tłuszcz. Jest też jednak minus — tłuste mięso jest trudniej strawne niż chude, dostarcza też więcej kalorii. By poprawić trawienie tłuszczu, warto takie mięso odpowiednio przyprawić. I tutaj doskonale sprawdza się majeranek. Nie tylko pasuje do wieprzowiny smakiem, ale też pobudza wydzielanie soków trawiennych, ułatwiając tym samym przyswojenie tego mięsa.

Apetyczna pieczona karkówka

Składniki:

  • ok. 1,5 kg karkówki wieprzowej

  • główka czosnku

  • sól gruboziarnista

  • 1 opakowanie majeranku

  • 2 cebule

Przygotowanie karkówki

Mięso opłucz, osusz papierowymi ręcznikami. Przy pomocy spiczasto zakończonego noża zrób w nim nacięcia i wciśnij w nie przekrojone na pół lub na ćwierć ząbki czosnku.

Karkówkę umieść w pojemniku, natrzyj solą i majerankiem. Obłóż plastrami cebuli. Przykryj, wstaw na 2 doby do lodówki.

Po tym czasie zamarynowaną karkówkę włóż do brytfanny lub żaroodpornego naczynia i pozostaw na godzinę w temperaturze pokojowej.

Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. C i piecz w niej mięso ok. 3 godziny, co jakiś czas polewając wytwarzającym się płynem.

Po inne przepisy na pyszną karkówkę zapraszamy do naszego serwisu. Szczególnie polecamy recepturę na karkówkę pieczoną w rękawie, a także na karkówkę z ananasem.

majeranek
majeranek

Źródło zdjęcia: canva/Mykola Lunov

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: qchenne-inspiracje

Zapraszamy na nasz Instagram