Smakosze.pl Przepisy Patent na miękkie i delikatne naleśniki. Dodaj do nich 1 dobrze znany składnik
canva/-lvinst-

Patent na miękkie i delikatne naleśniki. Dodaj do nich 1 dobrze znany składnik

3 stycznia 2023

Miękkie i delikatne naleśniki skuszą każdego. Aby uzyskać rozpływający się w ustach przysmak, warto skorzystać z prostego patentu polegającego na dodaniu do ciasta piany z białek. Dzięki niej masa nabiera lekkości, a usmażone naleśniki są niezwykle elastyczne.

Naleśniki w każdej wersji będą smaczne. Niezależnie od tego, czy wybierzecie słodki farsz, czy też postawicie na wytrawne nadzienie, ciasto musi być delikatne. Uzyskamy je, łącząc pozostałe składniki z ubitymi na pianę białkami. Prosty trik nie ma sobie równych.

Przepis na delikatne naleśniki z pianą z białek

Składniki:

  • 3 jajka

  • 300 g mąki pszennej

  • 500 ml mleka lub napoju sojowego

  • 375 ml wody gazowanej

  • 90 ml oleju rzepakowego + do smażenia

  • 20 g cukru (opcjonalnie)

  • szczypta soli

Jak zrobić doskonałe naleśniki? Zastosujcie patent z dodaniem piany z białek

Zaczynamy od przesiania mąki do dużej miski. Wsypujemy sól oraz cukier, jeśli przyrządzamy wersję deserową. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka miksujemy z wodą, mlekiem i olejem. Starannie łączymy je z sypkimi produktami.

Do uzyskanego ciasta dodajemy ubite białka i ostrożnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Naleśniki smażymy na odrobinie dobrze rozgrzanego oleju, na średnim ogniu. Przewracamy, gdy brzegi ciasta zaczną odstawać od patelni. Gotowy rarytas podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego.

Wskazówka: jeżeli macie ochotę na wegańską wersję naleśników, możecie spróbować dodania piany ubitej z aquafaby, czyli wody z puszki z ciecierzycą. Jedno białko odpowiada 3 łyżkom płynu. Oczywiście korzystamy wtedy z napoju sojowego.

Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na naleśniki. Szczególnie polecamy słodką wersję z kakao , która świetnie smakuje z twarogiem. Być może spodoba wam się też wytrawna propozycja z jajkiem sadzonym .

Miękkie i delikatne naleśniki skuszą każdego
canva/bbstudio_aad

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy